kozmos.hr
Svemir

Stiže NASA-in teret iz dubokog svemira

Izvor: jpl.nasa.gov
objavljeno

Posebna nedjelja za ljubitelje svemira: NASA-in svemirski teret iz dubokog svemira!

Za sve zaljubljenike u svemir, ova nedjelja neće biti kao svaka druga. NASA-ina svemirska letjelica Osiris-Rex priprema se za prolazak pokraj Zemlje kako bi nam donijela poseban teret – vjerojatno više od čaše materijala s asteroida Bennu. Takav potez označava završetak misije koja je obuhvatila sedam godina i milijarde kilometara.

Kako se Osiris-Rex priprema za nove svemirske avanture, kapsula s uzorcima s Bennua će uz spektakularan ulazak padobranom sletjeti u pustinju Utah.

Svemirske čestice kao svjedoci prošlosti

Uzorci koje očekujemo mogli bi biti više nego što se predviđalo. Znanstvenici se nadaju da će dostaviti do 250 grama materijala, što je znatno više od količine koju je Japan uspio donijeti s drugih asteroida, čin koji do sada nije postigla nijedna druga zemlja. Ti uzorci bi mogli poslužiti kao vremenske kapsule, pružajući nam uvid u rane faze Sunčevog sustava i možda čak otkrivajući nam podrijetlo života na Zemlji.

Prof. Dante Lauretta, voditelj misije s Arizonskog sveučilišta, prisjeća se brojnih izazova koje su morali prebroditi. Počevši od neobičnog slijetanja na Bennu pa sve do problema s poklopcem kapsule zbog kojeg je došlo do iscurivanja uzoraka, ova misija bila je puna uzbuđenja.

Osiris-Rex, lansiran 2016. godine s proračunom od 1 milijarde dolara, stigao je do Bennua dvije godine kasnije. Nakon što je proveo vrijeme proučavajući asteroid, uspješno je prikupio uzorke. Iako su se pojavili izazovi, tim je brzo reagirao i osigurao vrijedne uzorke.

Povratak kući

Osiris-Rex će svoju kapsulu s uzorcima poslati prema Zemlji s udaljenosti od nevjerojatnih 100.000 kilometara. Nakon oslobađanja kapsule, glavna letjelica kreće prema novim zadacima. Kapsula će sletjeti blizu grada Utah, gdje će stručnjaci odmah preuzeti uzorke i poslati ih u NASA-in Johnson Space Center u Houstonu.

U Johnson Space Centru, uzorci će biti pohranjeni uz posebne mjere opreza kako bi se spriječila kontaminacija. Ondje će se pridružiti kolekciji koja uključuje kamenje doneseno s Mjeseca tijekom Apollo misija.

U razdoblju koje je NASA prozvala “Asteroidna jesen” svjedočit ćemo ključnim trenucima mnogih asteroidnih misija. Dok Osiris-Rex završava svoju trenutnu misiju, novi projekti već su na horizontu, uključujući lansiranje nove asteroidne misije i očekivani prolazak svemirske letjelice Lucy pored asteroida.

U usporedbi s prethodnim NASA-inim misijama, povratak s Bennua ističe se kao posebno postignuće. Ova misija, usprkos nekim ranijim izazovima, potvrđuje mjesto NASA-e uz bok drugih svjetskih svemirskih agencija u donošenju izvanzemaljskih uzoraka na Zemlju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube