kozmos.hr
Svemir

Uzorci sa asteroida Bennu konačno oslobođeni iz kapsule

NASA potvrđuje nalaz vode i ugljika u uzorku s asteroida Bennu
objavljeno

Nakon dugog iščekivanja, vrijeme je da se zaviri unutar uzorka koji je vraćen NASA-inom misijom OSIRIS-REx. Znanstvenici su, zbog tehničkog kvara, mjesecima bili spriječeni pristupiti sadržaju spremnika.


Znanstvenici iz NASA-e su, nakon rješavanja tehničkih poteškoća, uspješno rastavili posudu koja sadrži kamenje prikupljeno s udaljenog asteroida, poznatog kao “potencijalno opasan“, i sada je moguće zaviriti u njezin sadržaj.

Uzorak, težak približno  250 grama stjenovitog svemirskog materijala koji je svemirska letjelica OSIRIS-REx skupila s asteroida Bennu, smatra se izuzetno vrijednim jer sadrži neke od najranijih materijala povezanih s početcima života. Ovo je prvi puta da je NASA-ina misija uspješno prikupila dio svemirske stijene.

Nakon što je kapsula sletjela u pustinju Utah 24. rujna, prebačena je u NASA-in Johnson Space Center u Houstonu, gdje su znanstvenici započeli s detaljnim postupkom rastavljanja. Međutim, suočili su se s problemom kada su dvije od ukupno 35 brave kapsule zaglavila, što je zahtijevalo da NASA-ini inženjeri dizajniraju i izrade dva posebna alata slična stezaljkama. Izrađeni od kirurškog čelika, alati su omogućili uklanjanje spornih brava te otvaranje kapsule 11. siječnja.


Znanstveni tim misije OSIRIS-REx proveo je gotovo dvije godine u potrazi za idealnim mjestom slijetanja na neravnom terenu Bennua. Kada je svemirska letjelica napokon stupila u kontakt s asteroidom, OSIRIS-REx aktivirao je mehanizam za uzorkovanje koji je ispuhao dušik kako bi osigurao stabilno slijetanje i spriječio propadanje kroz površinu asteroida, a ujedno i osigurao uzorkovanje. Dugo očekivani sadržaj kapsule uključuje stijene koje su stare otprilike 4.5 milijarde godina, iz najranijih dana sunčevog sustava, te neke od praiskonskih elemenata za koje se vjeruje da su igrali ključnu ulogu u nastanku života na Zemlji.

Među tim gradivnim elementima je i uracil, jedna od nukleobaza RNA, koji je nedavno pronađen na asteroidu Ryugu od strane japanske svemirske letjelice Hayabusa2, koja se sa svojim uzorkom materijala vratila na Zemlju 2020. Znanstvenici misije OSIRIS-REx sada s nestrpljenjem očekuju da će pronaći i druge slične biološke preteče unutar uzorka s Bennua.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.