kozmos.hr
Astronomija

OSIRIS-REx postaje OSIRIS-APEX i započinje istraživanje novog asteroida

Asteroid Apophis
objavljeno

Nakon sedam godina provedenih u svemiru i pređenih više od 6,4 milijarde kilometara, NASA-ina misija OSIRIS-REx uspješno je skupila i vratila na Zemlju prvi američki uzorak s asteroida. Međutim, umjesto povlačenja, svemirska letjelica nastavlja sa novom misijom.

NASA je odlučila proširiti misiju kojom rukovodi Sveučilište u Arizoni, omogućujući letjelici da nastavi sa istraživanjem drugog asteroida bliskog Zemlji, poznatog kao Apophis. Misija je preimenovana u OSIRIS-APEX, što stoji za OSIRIS-APophis EXplorer, a opis nove misije objavljen je u The Planetary Science Journal.

Dani DellaGiustina, nekadašnja zamjenica glavnog istraživača misije OSIRIS-REx, sada preuzima ulogu glavnog istraživača za misiju OSIRIS-APEX.

Svemirska letjelica pokrenula je svoje motore dvadeset minuta nakon oslobađanja uzorka iznad Zemljine atmosfere 24. rujna, usmjeravajući se prema susretu s Apophisom koji će se dogoditi za pet i pol godina. To će se poklopiti s bliskim prolaskom Apophisa pored Zemlje. Putovanje uključuje tri manevra korištenja Zemljine gravitacije i nekoliko putanja blizu Sunca.


Svemirski sastanak s Apophisom

Do 2. travnja 2029., kada se svemirska letjelica približi asteroidu, njeni instrumenti počet će skupljati podatke. Apophis će biti pod budnim okom zemaljskih teleskopa, ali u satima nakon što prođe blizu Zemlje, naći će se preblizu Sunca da bi ga mogli promatrati zemaljski teleskopi. Tada će informacije s letjelice biti ključne.

Letjelica će stići do Apophisa 13. travnja 2029., kada će asteroid proći na udaljenosti od oko 32,000 kilometara od Zemlje. Znanstvenici planiraju 18 mjeseci detaljnog proučavanja asteroida, uz potencijalno “uznemirivanje” njegove površine kako bi se otkrilo što se krije ispod.

Dani DellaGiustina istaknula je da je “Apophis poznat asteroid” i da je unatoč prvotnim zabrinutostima za sudar s Zemljom, sada sigurno da neće predstavljati rizik barem sljedećih stotinjak godina.

Apophis je asteroid širine 340 metara, stjenovitog ili S-tipa, sastavljen uglavnom od silikata i nikla-željeza. To ga čini drugačijim od C-tipa asteroida kao što je Bennu, koji je bio prvi cilj OSIRIS-REx misije. Očekuje se da će Apophisov prolazak pokraj Zemlje biti bliži od nekih geostacionarnih satelita, i najbliži takav susret u modernoj povijesti, vidljiv golim okom s istočne hemisfere.

Znanstveni ciljevi misije

Izbor Apophisa kao cilja bio je logičan jer je to jedini objekt kojeg letjelica može detaljno istražiti, istaknula je DellaGiustina. Blizina Zemlji omogućava proučavanje interakcija s Zemljinim gravitacijskim silama, posebno plimnim silama koje mogu poremetiti površinu asteroida.

Ciljevi misije temelje se na dosadašnjim promatranjima Apophisa s Zemlje, iskustvima tima s asteroidom Bennu te podacima o drugim S-tip asteroidima. Znanstveni tim se nada da će razumjeti evoluciju i karakteristike asteroida, uključujući snagu, poroznost i gustoću njegovog materijala, što bi moglo biti korisno za planetarnu obranu, s obzirom na to da su mnogi potencijalno opasni asteroidi S-tipa, poput Apophisa.

Amy Simon, znanstvena voditeljica projekta OSIRIS-APEX, izrazila je uzbuđenje zbog mogućnosti proučavanja Apophisa i usporedbe s karbonatnim asteroidima poput Bennua i Ryugu.

Ovaj bliski susret s Apophisom pruža jedinstvenu priliku za planetarne znanstvenike, doprinoseći boljem razumijevanju formiranja Sunčevog sustava i povezujući meteorite koji padaju na Zemlju.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.