kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Uzorci sa asteroida dostavljeni nakon sedmogodišnjeg putovanja
Svemir

Uzorci sa asteroida dostavljeni nakon sedmogodišnjeg putovanja

Izvor: jpl.nasa.gov
objavljeno

U veličanstvenom zaključku sedmogodišnje svemirske avanture, NASA-ina kapsula sletjela je u pustinju Utah, noseći sa sobom dosad najveće prikupljene uzorke asteroida, koji kriju tajne o početku našeg svemira.

Uzorci s asteroida nisu samo kamenčići; oni nam mogu otkriti kako je nastao naš solarni sustav i kako se Zemlja razvijala da bi postala planet pogodan za život. Dante Lauretta, glavni istraživač misije OSIRIS-REx, bio je duboko dirnut: “Kada se otvorio padobran kapsule, nisam mogao zadržati suze. Znanstveno istraživanje tek sada počinje.”

Povijesna misija

Ova izazovna svemirska misija, koja je obuhvatila putovanje od gotovo 3,86 milijardi milja, predstavlja Sjedinjenim Državama prvi takav pokušaj prikupljanja uzoraka s asteroida. To je prepoznato kao velik uspjeh na NASA-inoj komunikacijskoj platformi, nekada poznatoj kao Twitter. Bill Nelson, direktor NASA-e, istaknuo je važnost uzoraka, sugerirajući da će nam pružiti dublje razumijevanje ranog svemira.

Unatoč potencijalnim opasnostima koje je nosio njezin povratak kroz Zemljinu atmosferu, sonda OSIRIS-REx sigurno je sletjela u Utah. Nakon četiri godine putovanja, uspjela je prikupiti otprilike devet unci asteroidne prašine s Bennua. Amy Simon, znanstvenica iz NASA-e, komentirala je: “Ovo je najznačajniji uzorak otkako smo prikupljali stijene s Mjeseca.”


Sljedeći koraci za sondu

Iako je kapsula sletjela, misija sonde još uvijek traje. Uskoro kreće prema drugom asteroidu, s novim ciljevima istraživanja. Uzorci s Bennua bit će detaljno proučavani u Johnsonovom svemirskom centru u Houstonu, a rezultati analize bit će predstavljeni 11. listopada. Iako će dio uzoraka biti podijeljen s međunarodnim partnerima, većina je sačuvana za buduće generacije znanstvenika.

Iako je Japan već pružio NASA-i male uzorke asteroida, oni s Bennua pružit će znatno šire mogućnosti istraživanja. Ovi drevni komadi svemira, stari čak 4,5 milijardi godina, mogu nam pomoći razumjeti našu kozmičku prošlost. Posebno je zanimljivo što Bennu sadrži bogate količine ugljika i vode, što može pružiti uvide u početke života na Zemlji.

S obzirom na to da Bennu predstavlja potencijalnu prijetnju Zemlji u 2182. godini, ključno je razumjeti njegov sastav i ponašanje. NASA već provodi eksperimente kako bi utjecala na putanje asteroida, shvaćajući da će se u budućnosti možda suočiti s mnogo većim izazovima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.