kozmos.hr
Tehnologija

Starship izgubljen tijekom ponovnog ulaska u atmosferu

Starship izgubljen tijekom ponovnog ulaska u atmosferu
objavljeno

Tvrtka SpaceX, pod vodstvom Elona Muska, uspješno je izvela treći probni let svoje rakete Starship u četvrtak, čime je raketa dostigla svemir. Ovaj korak predstavlja nastojanje tvrtke da svoju monumentalnu letjelicu dovede do novih razvojnih prekretnica.

Starship je lansiran u 9:25 sati po istočnom vremenskom pojasu (ET) iz SpaceX-ovog kompleksa Starbase, smještenog u blizini Boca Chice u Teksasu.

Ovaj let premašio je dosege prethodnih testiranja, s predviđanjem trajanja od jednog sata prije završetka u obliku planiranog prskanja u Indijskom oceanu. SpaceX je u proteklih godinu dana proveo dva testna leta cijelog sustava rakete Starship, s lansiranjima u travnju i studenom. Iako su oba prethodna lansiranja pokazala napredak, oba su rezultirala eksplozivnim završecima: svaka od raketa letjela je nekoliko minuta, pri čemu je posljednja dosegla svemir, no oba su vozila na koncu bila uništena zbog tehničkih poteškoća.

Unatoč značajnom uspjehu, Starship nije uspio se vratiti na Zemlju netaknut.

U izvješću SpaceX-a naglašava se da Starship nije preživio ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu, što je tijekom prijenosa tvrtke istaknuo glasnogovornik Dan Huot.

“Moramo objaviti da je letjelica broj 28 izgubljena,” rekao je Huot. Cilj tvrtke bio je upravljati letjelicom sve do Indijskog oceana, gdje se očekivao njezin pad i eksplozija pri udaru u more. Nažalost, precizna pozicija letjelice u trenutku završetka misije ostala je neodređena.

“Jasno je pred nama analiza obimnog skupa podataka,” dodao je Huot. “Postoji opća znatiželja da se odmah dozna uzrok neuspjeha. Iako će za dobivanje odgovora biti potrebno vrijeme, obećavamo da ćemo javnost pravovremeno informirati čim pristignu prve pouzdane informacije.”

Ipak, ovo je predstavljalo dosad najuspešniji let Starshipa. Raketa je uzletjela bez ikakvih problema, booster i letjelica su se uspješno odvojili kako je i planirano. Aktivirani su svi motori letjelice, koja je potom lansirana u orbitu oko Zemlje, preletjevši veliki dio našeg planeta.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.