kozmos.hr
Svemir

Rover otkrio neobičan metalni objekt na Marsu

Curiosity-Rover-Meteorite-1536x7 (NASA, Curiosmos)
objavljeno

NASA-in rover Curiosity na površini Crvenog planeta otkrio je neobičan i intrigantan meteorit primarno sastavljen od željeza i nikla.

‘Znatiželjan’ Curiosity

NASA-in rover Curiosity nastavlja istraživati Mars, gotovo svakodnevno dolazeći do novih otkrića tijekom svog putovanja nepreglednim pustošima Crvenog planeta. U svojoj posljednjoj pustolovini ‘rover-veteran’ – aktivan od 2012. godine – naišao je na neobičan metalni objekt. No iako nažalost nije riječ o ultimativnom dokazu neke drevne i napredne civilizacije na Marsu, nalaz je svejedno veoma zanimljiv jer je riječ o rijetkom meteoritu. Analize predmeta pokazale su da je primarno sastavljen od napravljen od željeza i nikla. Otkriće je objavljeno na Twitteru nakon što su stručnjaci misije objavili fotografije neobičnih objekata kojeg su nazvali „kakao“:

“Stijena. Stijena. Stijena. Stijena. Stijena. Stijena. METEORIT! Nije neuobičajeno pronaći meteorite na Marsu – zapravo, učinio sam to nekoliko puta! No promjena krajolika uvijek je zgodna. Ovaj je širok otprilike stopu [oko 30 cm] i napravljen od željeza nikla. Zovemo ga ‘Kakao’“ – objavio je NASA-in tim na Twitteru.


Još jedno u nizu važnih otkrića

NASA-in rover Curiosity sletio je 2012. godine unutar kratera Gale promjera 154 kilometra. Cilj misije je otkriti je li – i ako da gdje – okolno područje moglo nekada u dalekoj prošlosti biti pogodno za život kakav poznajemo. Od 2014. godine rover se postojano penje uz stjenovite obronke planine Sharp – golemog masiva koji se uzdiže oko 5.5 kilometara u nebo iz središta Galea. Rover je putovao gotovo trideset kilometara površinom Marsa, snimajući tisuće nevjerojatnih fotografija pejzaža i usput pronalazeći mnoge čudne i zanimljive artefakte.

NASA-in rover Curiosity poslao novi ‘selfie’ s Marsa

Jedan od zanimljivijih meteorita ovaj ‘robotski-istraživač’ otkrio je sada već davne 2014. godine, kada je naišao na oko 210 cm dug svemirski kamen nazvan ‘Libanon’, poznat i pod nadimkom ‘Zvijer’. Zapravo, Libanon i još jedna stijena nazvana ‘Egg Rock’ (hrv. ‘jajolika stijena) bila su prva dva objekata koje je Curiosity otkrio na Marsu.

Zbogom InSight i hvala na svemu!

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.