kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pronađena voda u uzorcima asteroida udaljenog 300 milijuna kilometara
Svemir

Pronađena voda u uzorcima asteroida udaljenog 300 milijuna kilometara

Surface-features-of-Asteroid-Ryu (curiosmos)
objavljeno

Otkriće tragova vode u uzorcima asteroida udaljenog 300 milijuna kilometara od Zemlje podupire teoriju da je život na naš planet došao iz svemira.

Važno otkriće

Japanska svemirska sonda pronašla je vodu u uzorcima prašine prikupljenim s asteroida udaljenog oko 300 milijuna kilometara od Zemlje. Ovo otkriće pruža nove dokaze da je život na Zemlji došao iz svemira. U novom istraživanju analizirano je 5.4 grama kamenja i prašine koje je Hayabusa-2 sakupila s asteroida Ryugu. Tomoki Nakamura sa Sveučilišta Tohoku, vodeći znanstvenik projekta koji stoji iza otkrića, još je i prije objavljivanja istraživanja u časopisu Science rekao da „ova kap vode ima veliko značenje.“

Naime, „mnogi istraživači vjeruju da je voda donesena [iz svemira], ali sada smo po prvi puta otkrili vodu u Ryugu, asteroidu blizu Zemlje.“ Godine 2014. misija Hayabusa-2 lansirana na Ryugu, a prije dvije godine vratila se na Zemlju kako bi izbacila kapsulu s uzorcima. Osim organskog materijala, dragocjeni teret donio je određeni uvid u život aminokiselina koje su nastale u svemiru.


Novi dokazi nastanjivosti Saturnovog mjeseca

Spoznajni pomaci

Nakamura je objasnio da je jedno od najnovijih otkrića tima bila kap vode koja je sadržavala sol i organsku tvar u Ryugu uzorku. To pojačava teoriju da su sudari između asteroida kao što je Ryugu i njegovog matičnog asteroida opskrbili Zemlju vodom koja sadrži sol i organsku tvar. Nadalje, prema istraživanju, podrijetlo oceana ili organske tvari na Zemlji može se izravno povezati s ovim fenomenom. Nakamurin tim sastoji se od oko 150 istraživača iz Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Italije i Kine.

NASA uspješno stvorila kisik 7 puta na Marsu

Kako bi se povećala mogućnost otkrivanja novih stvari, uzorak je raspodijeljen različitim znanstvenim timovima. Profesor emeritus Nacionalnog sveučilišta Yokohama Kensei Kobayashi, koji nije bio dio istraživačkog tima, pohvalio je otkriće. U svjetlu krhkosti uzorka i mogućnosti njegovog uništenja u svemiru, ovo otkriće vode u uzorku je iznenađujuće.

Voda je bila prisutna na asteroidu u obliku tekućine, a ne leda, a organska tvar je vjerojatno nastala iz nje, objasnio je Kobayashi. Prethodno je već objavljeno da su uzorci japanske svemirske letjelice Hayabusa2 – doneseni na Zemlju prije gotovo dvije godinesadržavali drevna zrnca prašine koja su starija od samog Sunčevog sustava. Osim toga, nekoliko ugljičnih hondritnih meteorita koji su pali na Zemlju sadrže slična ‘predsolarna’ zrnca – dijelove svemirskih stijena bogatih ugljikom koje su preživjele pad kroz Zemljinu atmosferu da bi dospjele na površinu.

Novi tragovi drevnog života pronađeni na Marsu?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr 

 

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.