kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Povijesna misija Američkog landera na Mjesecu skraćena zbog poteškoća
Svemir

Povijesna misija Američkog landera na Mjesecu skraćena zbog poteškoća

Lander Odisej
objavljeno

Nakon povijesnog povratka SAD-a na površinu Mjeseca nakon više od 50 godina prošlog tjedna, misija lunarnog landera privatne tvrtke vjerojatno će biti skraćena zbog nezgodnog načina slijetanja.


Tvrtka Intuitive Machines sa sjedištem u Houstonu uspjela je sletjeti na Mjesec sa svojim lunarnim landerom Nova-C Odysseus (Odisej), ali je letjelica naginjala na jednu stranu, vjerojatno jer joj se jedan od nosača slijetanja zapleo, rekli su dužnosnici tvrtke. Ne očekuje se da će lunarni lander moći održavati energiju ili komunicirati s upraviteljima misije nakon sutra. “Kontrolori leta namjeravaju skupljati podatke dok solarni paneli landera više ne budu izloženi svjetlu. Na temelju pozicioniranja Zemlje i Mjeseca, vjerujemo da će kontrolori leta nastaviti komunicirati s landerom Odisej do utorka ujutro,” stoji u ažuriranju na web stranici tvrtke.

 

To je loša vijest za NASA-u, koja je tvrtki platila 118 milijuna dolara kao dio svog programa Komercijalnih lunarnih landera, koji zadužuje privatne tvrtke za izgradnju hardvera sposobnog dostaviti terete na Mjesec. NASA ima šest tereta na brodu vrijednih oko 12 milijuna dolara koji su ciljali na osam do devet dana života prije zalaska sunca na tom dijelu Mjeseca, iako je prethodni cilj Intuitive Machines bio sedam dana. To znači dva do četiri dana manje života za lander nego što je planirano. To je također loša vijest za studente i fakultet na Sveučilištu Embry-Riddle Aeronautical u Daytona Beachu, koji su imali jedan od šest drugih tereta koji nisu od NASA-e na brodu, set kamera nazvan EagleCam, po maskoti sveučilišta. EagleCam je prvotno bio dizajniran da bude izbačen iz Odysseusa dok je izvršavao slijetanje kako bi udario u površinu Mjeseca prije i snimio stvarno slijetanje Odysseusa.


Problemi sa navigacijskim sustavom

Zbog problema s navigacijskim sustavom landera koji su prisilili promjenu načina slijetanja, odlučeno je zadržati EagleCam na landeru. Ali planovi su i dalje bili poslati EagleCam na površinu kako bi barem mogao uloviti fotografiju landera i poslati je natrag na Zemlju. Tim Embry-Riddlea radio je tijekom vikenda nakon promjene planova, smišljajući kako će biti raspoređen, budući da su podaci telemetrije pokazivali da je EagleCam još uvijek u potpunosti operativan. Troy Henderson, voditelj fakulteta za EagleCam, rekao je u priopćenju za tisak Embry-Riddlea da očekuje da bi mogao biti raspoređen negdje između 2,7 i 4,5 metara od landera.

Slike bi se prenosile natrag na lander putem Wi-Fi-a, a zatim bi se morale prenijeti natrag na Zemlju. S obzirom na raspored gubitka energije, nije sigurno koliko će podataka zapravo stići natrag s misije. “Nastavljamo pratiti podatke i još uvijek mislimo da smo zdravi,” rekao je Henderson u e-mailu poslanom Orlando Sentinelu u ponedjeljak. “Nastavljamo se nadati najboljem.”

Lander snimljen na površini Mjeseca

Fotografija iz orbite prikazuje Američki lander na površini Mjeseca.
Fotografija iz orbite prikazuje Američki lander na površini Mjeseca.

Fotografija mjesta slijetanja landera, snimljena tijekom vikenda od strane NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbitera (LRO), otkrila je preciznu lokaciju slijetanja, približno 300 kilometara udaljenu od južnog pola Mjeseca. Lander je uspio sletjeti unutar otprilike 1,6 kilometara od svoje prvotno predviđene lokacije slijetanja, blizu kratera Malapert A. Intuitive Machines također je podijelio prvu sliku koju je lander poslao nakon slijetanja, prikazujući njegovo vertikalno spuštanje na površinu neposredno prije dodira s tlom.

Tvrtka je izjavila: “Nakon uspostavljanja potpune komunikacije, Odisej je poslao slike svojeg vertikalnog spuštanja na lokaciju slijetanja Malapert A, čime je postavljena najjužnija točka slijetanja za bilo koje vozilo na Mjesecu uz uspostavu komunikacije s kontrolnim centrom na Zemlji.

Ovi napori su i dalje prepoznati kao značajan uspjeh za komercijalnu svemirsku industriju i NASA-u. Ovo je bio prvi komercijalni lunarni lander koji je ostvario meko slijetanje, unatoč prevrtanju. Za usporedbu, dva privatna landera, jedan iz Izraela i jedan iz Japana, uništena su tijekom pokušaja slijetanja u proteklim godinama.


Ova misija označila je drugu od niza NASA-inih iščekivanih misija u sklopu programa Commercial Lunar Payload Services (CLPS), nakon što je lunarni lander Peregrine tvrtke Astrobotic Technology iz Pittsburgha propustio doseći Mjesec, prisiljen na povratak Zemlji zbog curenja pogonskog sredstva. NASA trenutno ima ugovorena još sedam CLPS misija, s očekivanjem barem dva dodatna lansiranja ove godine. Od tih sedam misija CLPS, tri su zakazane za lansiranje ove godine, uključujući još jedan Nova-C lander od Intuitive Machines.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.