kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Bez povijesnih slika slijetanja na Mjesec – Kvar EagleCama na landeru Odisej
Svemir

Bez povijesnih slika slijetanja na Mjesec – Kvar EagleCama na landeru Odisej

Lander Odisej
objavljeno

Najnoviji lander na površini Mjeseca operativan je i u dobrom stanju, prema kontroli misije tvrtke Intuitive Machines. Međutim, EagleCam, sistem od šest kamera koji je trebao biti izbačen neposredno prije slijetanja na Mjesec kako bi zabilježio prizore slijetanja je ostao pričvršćen za lander.


Ovo obilježava prvo američko slijetanje na Mjesec nakon pedeset godina, predstavljajući značajan korak u lunarnoj istraživačkoj inicijativi. Tvrtka iz Houstona uspostavila je stabilnu komunikaciju sa svojim landerom, iako detalji o preciznoj lokaciji i stanju sustava još uvijek se analiziraju.

Tvrtka Intuitive Machines iz Houstona izvijestila je u petak da uspostavlja komunikaciju sa svojim landerom Odisej i šalje mu naredbe za prikupljanje znanstvenih podataka. Međutim, naglasili su: “I dalje detaljnije upoznajemo specifičnosti vozila” što uključuje informacije o lokaciji, ukupnom stanju i orijentaciji.

Cilj ove misije bio je južnopolarne regije Mjeseca, točnije područje blizu kratera Malapert A, što je bliže lunarnom polu nego što je bilo koji prethodni pokušaj, omogućujući NASA-i da provodi temeljito istraživanje prije planiranog slanja astronauta kasnije ove dekade.


S uspješnim slijetanjem u četvrtak, Intuitive Machines postavila je novi standard, postavši prva privatna tvrtka koja je ostvarila slijetanje na Mjesec, postignuće koje je do sada bilo u domeni samo pet zemalja. Misija, koju je znatno financirala NASA sa 118 milijuna dolara, nosila je eksperimente s ciljem poticanja razvoja lunarnog gospodarstva.

Zanimljivo, kvar na navigacijskom sustavu landera uoči slijetanja natjerao je znanstveni tim da aktivira jedan od NASA-inih eksperimenata, omogućavajući landeru da koristi napredni laserski sustav za uspješno prizemljenje. “‘Odie’ je pokazao iznimnu otpornost,” komentirao je direktor misije Tim Crain, izražavajući svoje zadovoljstvo preko platforme X, prethodno poznate kao Twitter.

No, nije sve je išlo po planu; EagleCam, sistem od šest kamera razvijen na Sveučilištu Embry-Riddle, trebao je biti izbačen neposredno prije slijetanja kako bi zabilježio prizore, ali je ostao pričvršćen za lander. “Neočekivani događaji tijekom posljednje orbite prisilili su nas na promjenu plana,” objasnila je glasnogovornica sveučilišta.

Intuitive Machines nije jedini koji teži lunarnim dostignućima pod NASA-inim programom komercijalnih lunarnih usluga; prošli mjesec, Astrobotic Technology iz Pittsburgha suočio se s prekidom misije zbog curenja goriva.

Sjedinjene Američke Države nisu izvele slijetanje na Mjesec od Apollove misije 1972., kada su astronauti Gene Cernan i Harrison Schmitt zaokružili NASA-in program. Međutim, s novim programom Artemis, koji je nazvan po mitološkoj sestri Apolla, NASA planira vratiti astronaute na Mjesec, s prvim slijetanjem posade zakazanim za najranije 2026. godinu.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.