kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Američki lander Odisej prestao sa radom na površini Mjeseca
Svemir

Američki lander Odisej prestao sa radom na površini Mjeseca

Odisej je poslao ovu fotografiju u svojoj oproštajnoj poruci, primljenoj u četvrtak, 29. veljače. Zasluge: Intuitive Machines.
objavljeno

Iako je njegova misija službeno gotova, ima nade da će se lander probuditi nakon duge lunarne noći.


Prvi američki lunarni lander koji je uspješno sletio na Mjesec u posljednjih pola stoljeća prestao je s radom tjedan dana nakon što se prevrnuo prilikom slijetanja u blizini južnog pola Mjeseca. Lander pod nazivom Odisej, koji pripada tvrtki Intuitive Machines, premašio je očekivanja trajanja nakon što se našao na boku, što je znatno ograničilo njegovu sposobnost korištenja solarne energije i komunikaciju.

Laku noć, Odie

Kraj misije uslijedio je kada su kontrolori leta primili posljednju fotografiju od Odiseja, nakon čega su njegove računalne i energetske sustave postavili u stanje mirovanja. Ovaj postupak omogućio je teoretsku mogućnost da se lander može “probuditi” za dva do tri tjedna, pod uvjetom da preživi izuzetno niske temperature lunarnih noći. Josh Marshall, glasnogovornik Intuitive Machinesa, objasnio je da su ovi završni koraci iscrpili baterije landera, poslavši Odiseja na “dugi odmor”. “Laku noć, Odie. Nadamo se ponovnom kontaktu,” objavila je tvrtka putem platforme X, ranije poznate kao Twitter.


Odisej je poslao ovu fotografiju u svojoj oproštajnoj poruci, primljenoj u četvrtak, 29. veljače. Zasluge: Intuitive Machines.
Odisej je poslao ovu fotografiju u svojoj oproštajnoj poruci, primljenoj u četvrtak, 29. veljače. Zasluge: Intuitive Machines.

Prije nego što je ostao bez energije, Odisej je poslao ono što je Intuitive Machines opisao kao “prikladan oproštajni signal”. Fotografija, snimljena neposredno prije slijetanja, prikazuje donji dio landera na kraterima bogatoj površini Mjeseca, s Zemljom koja se pojavljuje kao tanak polumjesec i suncem u pozadini. Lander je izvorno bio namijenjen za operaciju od otprilike tjedan dana na Mjesecu.

Uspjeh Intuitive Machines-a

Lander Odisej na površini Mjeseca. Zasluge: Intuitive Machines.
Lander Odisej na površini Mjeseca. Zasluge: Intuitive Machines.

Intuitive Machines, sa sjedištem u Houstonu, postala je prva privatna tvrtka koja je 22. veljače izvela slijetanje na Mjesec, iako ne bez izazova, budući da se lander prevrnuo prilikom slijetanja. Unatoč ovom incidentu, misija predstavlja značajan uspjeh, s obzirom na to da je do sada uspješno slijetanje na Mjesec, bez katastrofalnih posljedica, ostvarilo samo pet država od 1960-ih, uključujući i Japan, koji je također prošlog mjeseca izveo bočno slijetanje. Odisej je bio nositelj šest eksperimenata za NASA-u, za čiju je realizaciju agencija izdvojila 118 milijuna dolara.

Za razliku od toga, prva tvrtka koja se uključila u NASA-in program komercijalnih dostava na Mjesec, Astrobotic, nije uspjela ostvariti svoj cilj zbog problema sa curenjem goriva, što je dovelo do povratka njihovog landera na Zemlju i njegovo sagorijevanje prilikom ponovnog ulaska u atmosferu. NASA promatra ove privatne landere kao ključne prethodnike koji će omogućiti dolazak astronauta na Mjesec u bliskoj budućnosti. Do Odisejeve misije, posljednje američko slijetanje na Mjesec bilo je ostvareno od strane astronauta Apollo 17 misije, Genea Cernana i Harrisona Schmitta, 1972. godine.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.