kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Američki privatni lunarni lander Odisej prevrnuo se na Mjesecu
Svemir

Američki privatni lunarni lander Odisej prevrnuo se na Mjesecu

Privatni američki lunarni lander prevrnuo se prilikom slijetanja na Mjesec
objavljeno

Privatni američki lunarni lander prevrnuo se prilikom slijetanja i završio na boku u blizini južnog pola Mjeseca, otežavajući komunikaciju, izjavili su u petak dužnosnici kompanije.

Tvrtka Intuitive Machines prvotno je vjerovala da je njihov lander s šest nogu, nazvan Odisej, ostao uspravan nakon slijetanja u četvrtak. No, izvršni direktor Steve Altemus u petak je rekao kako je letjelica “zapela za površinu jednom nogom”, te je pala na bok i, vrlo je moguće, naslonila se na kamen. Objasnio je da je letjelica pristajala prebrzo, što je možda dovelo do pucanja jedne od nogu.

“Unatoč tome što smo prevrnuti, zadržali smo znatne operativne sposobnosti”, izjavio je novinarima.

Izvršni direktor Altemus objasnio je da su, uslijed prevrtanja, neke antene završile usmjerene prema površini Mjeseca. To je znatno otežalo mogućnost kontrolnog centra za let da primi podatke. Kako bi se osigurala efikasna komunikacija unatoč izazovnom terenu južnog polarnog područja, koje karakteriziraju brda, krateri i velike sjenovite zone, antene su prvotno postavljene na vrhu landera, na visini od 4,3 metra.


Odisej, prvi američki lunarni lander nakon više od 50 godina, vjeruje se da se nalazi unutar nekoliko kilometara od svoje predviđene lokacije slijetanja blizu kratera Malapert A, manje od 300 kilometara od južnog pola. NASA, kao glavni klijent, željela se što više približiti polu kako bi istražila područje prije dolaska astronauta kasnije ove dekade. NASA-in Lunarni orbiter za izviđanje pokušat će ovog vikenda locirati poziciju landera dok prelijeće područje.

Ovim slijetanjem u četvrtak, Intuitive Machines postao je prva privatna tvrtka koja je uspješno izvela slijetanje na Mjesec, dostignuće koje je do sada postiglo samo pet zemalja. Japan je bio najnovija zemlja koja je ostvarila slijetanje, no i njihov lander završio je na boku prošlog mjeseca.

Misija Odiseja bila je u velikoj mjeri sponzorirana od strane NASA-e, koja je na landeru imala svoje eksperimente. NASA je za ovu dostavu platila 118 milijuna dolara u sklopu programa koji ima za cilj potaknuti gospodarstvo na Mjesecu.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.