kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Podaci uspješno putuju kroz crvotočinu koju je simuliralo kvantno računalo
Svemir

Podaci uspješno putuju kroz crvotočinu koju je simuliralo kvantno računalo

Crvotočina, eksperiment, crne rupe, informacija. Izvor: Yayimages.com
objavljeno

Znanstvenici su u laboratoriju simulirali dvije crne rupe povezane crvotočinom, a zatim su putem nje uspješno poslali informacije.

Holografski princip

Holografski princip svemira dodatno je ojačan najnovijim kvantnim eksperimentom provedenim na Googleovom računalu Sycamore 2. Naime, eksperiment je uspješno prenio podatke kroz dvije simulirane crne rupe. Googleovo kvantno računalo Sycamore stvorilo je “bebu” crvotočinu i pritom nije koristilo gravitaciju, već kvantnu spregnutost. Eksperiment je opisan u radu objavljenom u časopisu Nature 30. studenog.

Kvantno sprezanje predstavlja vezu između dviju čestica prema kojoj mjerenje jedne automatski utječe na drugu česticu. Sljedom toga, znanstvenici bi mogli slati informacije putem svojevrsnog portala sprezanjem tzv. kubita ili kvantnih bitova u malene supravodljive krugove, prenosi LiveScience.

Crvotočine su vjerojatno masivni kozmički tuneli kojima se može prolaziti svemirskim letjelicama

Naš svemir – hologram?

Znanstvenici tvrde da rezultati ovog eksperimenta donose nekoliko važnih implikacija. Najveća je to da korištenje kvantnih informacija za spajanje našeg svemira u eksperimentu potencijalno može unaprijediti teoriju da je naš svemir hologram.


Zamišljeni prostor-vremenski tunel povezan crnom rupom na oba kraja naziva se crvotočina. Prirodne crvotočine nastaju zahvaljujući snažnim gravitacijskim silama dviju crnih rupa. Ipak, simulacija crvotočine u eksperimentu je sasvim drugačija. U pojednostavljenom modelu informacije se šalju kroz portal kroz proces kvantne teleportacije kako bi se oponašale dvije crne rupe.

Crvotočina. Izvor: Pixabay.com / Genty.
Znanstvenici su u laboratoriju simulirali dvije crne rupe povezane crvotočinom, a zatim su putem crvotočine uspješno poslali informacije. Izvor slike: Pixabay.com.

Istraživači otkrili da crvotočine izgledaju gotovo isto kao crne rupe

Što nam eksperiment govori o crnim rupama?

Prema istraživačima, iako se spomenuti procesi čine donekle različitima, oni su zapravo vrlo slični. Možda je najzanimljivija činjenica to da je informacija, osim što je prošla kroz izlaznu rupu, također ostala u istom redoslijedu i obliku nakon svog izlaska kroz drugu rupu. Na ovaj način, eksperiment je oponašao fizičku crvotočinu, a same crvotočine mogu biti pokretane sprezanjem.

Einstein i njegov kolega Nathan Rosen došli su na ideju o crvotočinama 1935. godine nakon što su u poznatom radu pokazali kako teorija opće relativnosti može povezati crne rupe mostovima preko golemih udaljenosti.

Nova hipoteza tvrdi da je putovanje kroz crvotočine moguće

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Turner B. (1. prosinca 2022.), Wormhole simulated in quantum computer could bolster theory that the universe is a hologram, Live Science, Livescience.com (pristup 3. prosinca 2022.)

Jafferis, D., Zlokapa, A., Lykken, J.D. et al. Traversable wormhole dynamics on a quantum processor. Nature 612, 51–55 (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-05424-3

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.