kozmos.hr
Svemir

Objavljena nova fotografija James Webb teleskopa

autor
objavljeno

Svega nekoliko dana nakon objave da je James Webb uspješno završio prvu fazu postavljanja NASA je objavila novu Webbovu fotografiju zvijezde.

James Webb

Svemirska letjelica James Webb stigla je na svoje konačno odredište krajem siječnja, završavajući desetljeća iščekivanja i odgođenih lansiranja. Webb sada kruži oko Lagrangeove točke 2 (L2), područja svemira otprilike 1.6 milijuna kilometara udaljenog od Zemlje, i aktivno je u pripremama za istraživanje.

Nova fotografija

Revolucionarni NASA-in teleskop James Webb korak je bliže konačnom početku otkrivanja tajni svemira. Naime, prema najnovijem NASA-inom ažuriranju – objavljenom u petak – Webb je poslao novu fotografiju. Riječ je o slici koja uključuje 18 zasebnih slika iste zvijezde koje je snimio Webb s njegovih 18 zrcalnih segmenata. Snimci su nefokusirani, ali su kopije doveli u planiranu heksagonalnu formaciju koja će pomoći u daljnjem fokusiranju slika.


Važan korak i nastavak postavljanja

“Prošli tjedan, 18 spotova pomoglo je potvrditi da svaki od Webbovih zrcalnih segmenata može vidjeti zvjezdano svjetlo”, stoji u objavi na službenom Twitter profilu NASA-e.

S dovršenim nizom slika, tim je sada započeo drugu fazu pod nazivom „Poravnanje segmenata“.

„Mi usmjeravamo segmentne točke u ovaj niz tako da imaju iste relativne lokacije kao i fizička zrcala. Ovaj poznati raspored daje timu s fronta na valovima intuitivan i prirodan način vizualizacije promjena. Sada zapravo možemo gledati kako se primarno zrcalo polako oblikuje u svoj precizan, predviđeni oblik!“, rekao je Matthew Lallo, sustavni znanstvenik i voditelj ogranka teleskopa na Znanstvenom institutu za svemirski teleskop James Webb.

Brzo nakon prvih fotona uslijedile i prve slike

Samo dan prije nego što su slike objavljene, NASA-in je tim uperio fini senzor u zvijezdu i pripremio je za fotografiranje, prema prethodnom ažuriranju vijesti na web stranici organizacije. Nastavak je to dobrih vijesti koje stižu o postavljanju telskopa -naime, 3. veljače objavljeno je da je Webb ‘uhvatio’ prve fotone, a nedavno je uslijedila i prva fotografija te prvi ‘selfie’.

Prije svega nekoliko dana – 18. veljače – objavljeno je da je Webb uspješno dovršio prvu fazu postavljanja.


James Webb nastavlja slati informacije na Zemlju velikom brzinom. Iako slike trenutno nisu impresivne – budući da je Webb još u fazi poravnavanja – predstavljaju važne korake u pripremama. Iz NASA-e predviđaju  da bi teleskop trebao biti u funkciji za znanstveno promatranje do ovog ljeta.

Top 10 stvari koje biste trebali znati o James Webb svemirskom teleskopu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Abby Lee Hood (20. veljače 2022.), „Nasa Releases James Webb Shot Of Star From All 18 Mirrors,“ futurism.com (22. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.