kozmos.hr
Svemir

James Webb ‘uhvatio’ prve fotone

autor
objavljeno

Iz NASA-e su objavili da je zrcalo svemirskog teleskopa James Webb, tijekom trenutnog perioda tromjesečnog postavljanja, ‘uhvatilo’ prve fotone.

Važan korak naprijed

Ovog tjedna NASA je objavila uzbudljivu vijest da je – tijekom tromjesečnog procesa postavljanja svemirskog teleskopa James Webb – Webb ‘vidio’ prve fotone zvjezdane svjetlosti koji su putovali kroz cijeli teleskop, a detektirala ih je kamera bliskog infracrvenog zračenja (NIRCam).

Webb je prošao velik put i nedavno konačno stigao na odredište, gdje je započeo proces hlađenja i kalibriranja zrcala i instrumenata. ‘Prvo svjetlo’ je važna točka u životu svakog teleskopa, jer je riječ o trenutku u kojem različiti instrumenti po prvi puta detektiraju svjetlost udaljenih zvijezda.

Ipak, treba istaknuti, kako će u početku Webbove fotografije biti nefokusirane, ali znanstvenici će s vremenom – kroz nekoliko mjeseci – podesiti teleskop. NASA kaže da je tim inženjera i znanstvenika iz Ball Aerospacea, Space Telescope Science Institutea i NASA-inog centra za svemirske letove Goddard uvježbavao usklađivanje i spreman je za rad – „Slike koje će Webb snimiti tijekom ovog razdoblja neće biti ‘lijepe’ slike kao što će to biti novi pogledi na svemir koji će Web predstaviti kasnije ovog ljeta. Te fotografije isključivo služe svrsi pripreme teleskopa za znanost,“ navodi se u NASA-inom priopćenju.


Postavljanje se nastavlja

Proces poravnanja potrajat će neko vrijeme. Točnije odvijat će se u sedam faza tijekom sljedeća tri mjeseca, a konačno će kulminirati poravnatim teleskopom spremnim za postavljanje instrumenata na mrežu.

Da bi zajedno radili kao jedno zrcalo, 18 primarnih segmenata teleskopa moraju se međusobno uskladiti s djelićem valne duljine svjetlosti. „Da to stavimo u perspektivu, da je Webbovo primarno zrcalo veličine Sjedinjenih Država, svaki segment bi bio veličine Teksasa, a tim bi trebao poravnati visinu tih segmenata veličine Teksasa jedan s drugim na točnost od oko 1.5 inča (3.8 cm)“, objasnila je NASA dodavši kako je složenost Webbovog zrcala primaran razlog zašto će samo postavljanje trajati značajno duže nego postavljanje ranijih svemirskih teleskopa.

Sedam koraka pripreme su: identifikacija slike segmenta, poravnanje segmenata, slaganje slike, grubo faziranje, fino faziranje, poravnanje teleskopa preko polja vida instrumenta i iterativno poravnanje za konačnu korekciju.

Vrijeme ključ uspjeha

Webbovo putovanje prema fotografiranje nepoznatih dijelova Svemira neće se toliko razlikovati od onog njegovog prethodnika, svemirskog teleskopa Hubble. Hubble je lansiran u travnju 1990. godine, a do svibnja smo imali prvu sliku. Iako je bila oko 50 posto oštrija od slike istih zvijezda na zemaljskom teleskopu, još uvijek nije bila baš dobra.

Prva fotografija teleskopa Hubble iz 1990. godine (©NASA).
Prva fotografija teleskopa Hubble iz 1990. godine (©NASA).

Međutim s vremenom su Hubbleove slike postajale sve bolje, a u ožujku 1991. objavljena su prva opažanja Jupitera koja su se pokazala veoma uspješna. Već 1995. Hubble je snimio svoju, sada već legendarnu fotografiju, plinskih stupova maglice Orao, a prijelaz na prekrasne slike dubokog svemira bio je uvelike u tijeku. Slike su bile oštrije, zapanjujuće i nevjerojatno lijepe.

Hubbleova snimka plinskih stupova maglice Orao (©NASA).
Hubbleova snimka plinskih stupova maglice Orao (©NASA).

Prve fotografije u drugoj polovici godine

Prema NASA-i, očekuje se da će početni proces usklađivanja potrajati tri mjeseca. Nakon njega teleskop će ući u radnu fazu, ali će se njegova zrcala stalno trebati provjeravati te, ako je potrebno, dodatno kalibrirati.


Prve ‘prave’ slike James Webba očekuje se u svibnju, a bit će objavljene za javnosti otprilike mjesec dana kasnije. Još nije poznato što će Webb slikati za svoje prve fotografije, međutim poznato je da se neki od prvih projekata koji će koristiti Webb bave istraživanjem planeta koji kruže oko udaljenih zvijezda.

Top 10 stvari koje biste trebali znati o James Webb svemirskom teleskopu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Alise Fisher (3. veljače 2022.), „Photons Incoming: Webb Team Begins Aligning the Telescope,“ blogs.nasa.gov (pristup 6. veljače 2022.)

Ryan Morrison (4. veljače 2022.), „NASA’s James Webb Space Telescope captures its first PHOTONS of starlight as it begins its three-month alignment process,“ dailymail.co.uk (pristup 6. veljače 2022.)

Abby Lee Hood (5. veljače 2022.), „The James Webb Space Telescope Just Detected Its First Signal,“ futurism.com (pristup 6. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.