Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Astronomija

Nebeski spektakl: Uskoro stiže najsjajniji komet u desetljećima

Vjerovali ili ne, ova mala točkica je komet C / 2021 A1 (Leonard).Izvor: Artyom Novichonok.

Novootkriveni komet pružit će nam neviđeni nebeski spektakl u 2021. godini.

Znanstvenici su nedavno objavili otkriće prvog kometa u 2021. Službeno nazvan C / 2021 A1 (Leonard), komet je trenutno predaleko da bi ga se moglo promatrati teleskopom, ali potencijalno se radi o najsjajnijem kometu u desetljećima. Prema službenim procjenama, približit će se Suncu u prosincu ove godine.

Prvi izvještaji stigli su 3. siječnja, a službena potvrda kometa C / 2021 A1 (Leonard) od strane Minor Planet Centra došla je tjedan dana kasnije.

Nakon prve objave, nekoliko zvjezdarnica iz svijeta izvijestilo je da su detektirali komet na prošlogodišnjim fotografijama. Ove slike iz više od 100 individualnih promatranja u 2020. godine, omogućile su znanstvenicima da izračunaju najvjerojatniju putanju kometa C / 2021 A1 (Leonard) .

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Procijenjena lokacija komete C / 2021 A1 (Leonard) i sukladno tome izračunata orbita. Izvor: Gideon van Buitenen.

Na temelju karakteristične hiperboličke orbite, znanstvenici tvrde da se može odrediti ishodište kometa. Kometi ovog tipa potječu iz najudaljenijih predjela Sunčevog sustava poznatih kao Oortov oblak.

Nebeski objekti u Oortovom oblaku obično sadrže led ili zaleđene plinove. U slučaju gravitacijskih poremećaja, objekti poput kometa C / 2021 A1 (Leonard) lansiraju se u pravcu toplijeg središta Sunčevog sustava.

Nažalost, morat ćemo pričekati gotovo cijelu godinu da se komet pojavi na noćnom nebu. Trenutno je njegov sjaj preslab da bi se uhvatio teleskopom. Kako se približava Suncu, bit će sve sjajniji i sjajniji tako da ćemo ga na koncu moći vidjeti čak i golim okom. Ne zna se točno koliko će isijavati, ali znanstvenici ne isključuju mogućnost da se radi o najsjajnijem nebeskom objektu godine.

Trenutno komet izgleda kao minijaturna točkica na nebu, ali u prosincu ćemo ga vjerojatno moći vidjeti golim okom. Izvor: Filipp Romanov.

Prema nekima, doseći će +4 magnitudu što znači da će biti vidljiv golim okom. Prema drugim znanstvenicima, mogao bi doseći čak nultu magnitudu što ni značilo da će svijetliti poput najsvjetlijih zvijezda.

Nadalje, proći će pored Zemlje bliže od većine kometa u povijesti. Ako sam dobro razumio, u prošlosti je bilo samo 5 kometa koje su se značajno približili našem planetu. Nadam se da ćemo imati priliku vidjeti ovaj izvanredni astronomski događaj krajem prosinca dok je komet još u svojoj perihelijskoj točki.

Ipak, kometi su izuzetno nepredvidljivi. Prerano je za sigurne procjene. Moguće je da će komet C / 2021 A1 (Leonard) biti najsvjetliji komet u posljednjih nekoliko desetljeća, ali isto je tako moguće da će na opće razočarenje netragom nestati.

Isprve će komet biti vidljiv samo sa sjeverne hemisfere, ali trebao bi se isto tako pojaviti na noćnom nebu južne hemisfere sredinom prosinca. Svake noći zauzimat će sve više pozicije na horizontu sve do ranog siječnja 2022.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Carter, J. (2021, January 13). Should We Get Ready For Another Naked-Eye ‘Comet Of The Century?’ ‘Comet Leonard’ Just Appeared From Nowhere.
• Irizarry, E. (n.d.). Newly found Comet Leonard might become 2021’s brightest.
• Meet the First Comet of 2021! (2021, January 16).
• New comet, two supermoons, and starfalls: What to see in the sky in 2021. (2021, January 13).
• Oort Cloud – In Depth. (2019, December 19).

Pročitaj više

Svemir

Nove slike galaksije ponudile su nove tragove o tome kako su nastale prve zvijezde i strukture u Svemiru te pružaju indikacije da je formiranje...

Astronomija

Telescope Live je online platforma za sve ljubitelje astronomije i astrofotografije. Nova platforma Nastao je 2016. godine u R&D laboratorijima u Konica Minolti u...

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Astronomija

Početkom tjedna na Jupiteru je zabilježen snažan bljesak svjetlosti, navjerojatnije uzrokovan udarcem kometa. Jupiter je ‘primio udarac’ U ponedjeljak navečer (13. rujna) došlo je...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Oglas