Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

NASA-in incident s Tether NLO-om

Snimke iz prijenosa uživo slavnog incidenta Tether NLO koji prikazuje neke neobične svijetle predmete za koje mnogi vjeruju da su NLO. Izvor: NASA

Jedan od neobičnijih NLO-a u povijesti.

Čovječanstvo je tijekom proteklih desetljeća pokrenulo nekoliko stotina misija s posadom u svemir. U mnogim se slučajevima tijekom misija u nekom trenutku dogodilo nešto neobično i neobjašnjivo – od čudnih anomalija i zvukova do navodnih susreta s NLO-ima. U većini slučajeva vjerodostojna objašnjenja izmišljaju se kasnije kako bi se javnost uvjerila da ne postoji ništa neobično ili značajno, ali postoje i oni slučajevi koji su i danas tajnoviti. Takav je i incident s Tether NLO-om iz 1996.

U veljači 1996. NASA-in svemirski brod Columbia lansiran je u orbitu. Bio je to jedan od najčudnijih eksperimenata do danas. Pokus Tethered Satellite System (TSS-1R) trebao je ispitati elektrodinamiku priveza u jonosferi, s krajnjim dugoročnim ciljem korištenja takve tehnologije za proizvodnju električne energije za opskrbu budućih svemirskih misija.

Deklasificirani dokumenti CIA-e otkrivaju pronalazak srušenih fragmenata NLO-a 1966. godine

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kad je došlo vrijeme za postavljanje priveza, činilo se da operacija teče glatko. Nažalost, remen je puknuo i otišao od šatla. Naravno, dobro je što nije oštećena nijedna druga oprema i niti jedan astronaut nije ozlijeđen. Rezultati eksperimenta nisu nam posebno zanimljivi za ovaj članak, ali moram reći da je donekle uspio i da su astronauti dobili neke značajne podatke.

Budući da je satelit s privezom ostao u sličnoj orbiti, redovito su letjeli blizu shuttle-a, mogli su ih promatrati, fotografirati i snimati.

I tako, kad je udaljenost između shuttle-a i kabla bila oko stotinu i pol kilometara, astronauti Franklin Chang-Diaz i Claude Nicollier uzeli su kameru i počeli slikati kabel tijekom komunikacijske sesije s Centrom za kontrolu misije koja se prenosila uživo.

Odnosno, MCC je komunicirao s astronautima u svemiru i raspravljao o snimkama uživo. Evo izvornog neprerađenog videozapisa o incidentu Tether NLO koji je emitiran uživo.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Otprilike od 2:50 u videozapisu možete vidjeti kako se oko tethera pojavljuju misteriozni svijetli objekti koje mnogi smatraju NLO-ima.

Čudno, komunikacija koju čujemo tijekom videa ne sadrži iznenađenje ili uzbuđenje zbog susreta s nepoznatim. I Centru za kontrolu misije i astronautima u svemiru nije bilo ništa neobično.

NASA je brzo dala objašnjenje o incidentu s NLO-om Tether. Po njima su to bile čestice leda i svemirski ostaci što su, naravno, odbacili vjernici i teoretičari zavjera širom svijeta.

Očito je da u svemiru ima puno krhotina, zbog čega se neću detaljno baviti ovim dijelom objašnjenja, već samo o česticama leda. Prema službenicima, oni su nastali iz otpada WC-a shuttle-a i dodatnog ispuštanja vode.

Prije svega, WC shuttle-a dizajniran je tako da se kruti otpad skladišti i vraća na zemlju, dok je tekući otpad posebnim sustavom bačen izravno u svemir.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kao drugo, u ovoj su se misiji provodili eksperimenti s dodatnim ispuštanjem vode. Stoga je shuttle, koji nije promijenio orbitu, bio okružen ogromnim brojem malih komadića leda koji su nastali nakon pražnjenja.

Prije pet godina, bivši NASA-in astronaut koji je letio za vrijeme sličnih misija 90-ih otvoreno je izjavio da su misteriozni objekti u incidentu s Tether NLO-om kristali leda koji su plutali uz shuttle danima.

Za razliku od ostalih NLO-incidenata kada objašnjenja nisu zvučala uvjerljivo, u ovom se slučaju čini da na snimkama uistinu nije bilo ničeg neobičnog. Naravno, tijekom godina postojale su brojne druge teorije od NLOologa i internet korisnika. Neki pretpostavljaju da su svijetli predmeti bili veliki neotkriveni oblici života u svemiru.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

• Austin, J. (2016, May 09). Astronaut breaks 20-year silence over space shuttle ufo mystery with ‘conclusive proof’.
• Christian, C. (2014, September 18). UFO believers claim NASA footage OF ‘TETHER Incident’ proves aliens exist.
• Evans, B. (2016, March 07). ‘Broken at the Boom’: 20 years Since STS-75 (part 2).
 RationalWiki. (n.d.). STS-75 incident.
 Wikipedia. (2021, February 20). Sts-75.

Pročitaj više

Astronomija

Lutajući planeti Znanstvenici su dosad pronašli na tisuće egzoplaneta od kojih većina kruži oko zvijezda domaćina. Nasuprot tome, otkriveno je relativno malo svjetova koji...

Svemir

Zatim će se na asteroide lansirati još jedna letjelica za procjenu rezultata udara. NASA nam je dala službeni datum lansiranja dugo očekivane misije DART....

Svemir

Ovo je ‘Woodstock’ istraživanja modificirane gravitacije. Konferencija za alternativne pogone – APEC Znanstvenici iz NASA-e, DARPA-e i MIT-a sastat će se preko Zoom platforme...

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Svemirski teleskop James Webb omogućit će nam da vidimo svemir kako ga do sada nismo nikada vidjeli. ESA i NASA odobrile su novi datum...

Svemir

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka...

Svemir

Misija istraživanja asteroida bogatog metalima u sklopu NASA-inog programa Discovery, na dobrom je putu prema lansiranju u kolovozu 2022. Psyche stiže na istoimeni asteroid...

Svemir

NASA -ina svemirska letjelica Dragonfly imat će cijeli niz ciljeva značajnih za znanost. Planetarni znanstvenici identificirali su popis znanstvenih ciljeva za izvanzemaljski dron koji...

Oglas