kozmos.hr
Svemir

NASA-in incident s Tether NLO-om

objavljeno

Jedan od neobičnijih NLO-a u povijesti.

Čovječanstvo je tijekom proteklih desetljeća pokrenulo nekoliko stotina misija s posadom u svemir. U mnogim se slučajevima tijekom misija u nekom trenutku dogodilo nešto neobično i neobjašnjivo – od čudnih anomalija i zvukova do navodnih susreta s NLO-ima. U većini slučajeva vjerodostojna objašnjenja izmišljaju se kasnije kako bi se javnost uvjerila da ne postoji ništa neobično ili značajno, ali postoje i oni slučajevi koji su i danas tajnoviti. Takav je i incident s Tether NLO-om iz 1996.

U veljači 1996. NASA-in svemirski brod Columbia lansiran je u orbitu. Bio je to jedan od najčudnijih eksperimenata do danas. Pokus Tethered Satellite System (TSS-1R) trebao je ispitati elektrodinamiku priveza u jonosferi, s krajnjim dugoročnim ciljem korištenja takve tehnologije za proizvodnju električne energije za opskrbu budućih svemirskih misija.

https://kozmos.hr/deklasificirani-dokumenti-cia-e-otkrivaju-pronalazak-srusenih-fragmenata-nlo-a-1966-godine/

Kad je došlo vrijeme za postavljanje priveza, činilo se da operacija teče glatko. Nažalost, remen je puknuo i otišao od šatla. Naravno, dobro je što nije oštećena nijedna druga oprema i niti jedan astronaut nije ozlijeđen. Rezultati eksperimenta nisu nam posebno zanimljivi za ovaj članak, ali moram reći da je donekle uspio i da su astronauti dobili neke značajne podatke.


Budući da je satelit s privezom ostao u sličnoj orbiti, redovito su letjeli blizu shuttle-a, mogli su ih promatrati, fotografirati i snimati.

I tako, kad je udaljenost između shuttle-a i kabla bila oko stotinu i pol kilometara, astronauti Franklin Chang-Diaz i Claude Nicollier uzeli su kameru i počeli slikati kabel tijekom komunikacijske sesije s Centrom za kontrolu misije koja se prenosila uživo.

Odnosno, MCC je komunicirao s astronautima u svemiru i raspravljao o snimkama uživo. Evo izvornog neprerađenog videozapisa o incidentu Tether NLO koji je emitiran uživo.

Otprilike od 2:50 u videozapisu možete vidjeti kako se oko tethera pojavljuju misteriozni svijetli objekti koje mnogi smatraju NLO-ima.

Čudno, komunikacija koju čujemo tijekom videa ne sadrži iznenađenje ili uzbuđenje zbog susreta s nepoznatim. I Centru za kontrolu misije i astronautima u svemiru nije bilo ništa neobično.

NASA je brzo dala objašnjenje o incidentu s NLO-om Tether. Po njima su to bile čestice leda i svemirski ostaci što su, naravno, odbacili vjernici i teoretičari zavjera širom svijeta.

Očito je da u svemiru ima puno krhotina, zbog čega se neću detaljno baviti ovim dijelom objašnjenja, već samo o česticama leda. Prema službenicima, oni su nastali iz otpada WC-a shuttle-a i dodatnog ispuštanja vode.

Prije svega, WC shuttle-a dizajniran je tako da se kruti otpad skladišti i vraća na zemlju, dok je tekući otpad posebnim sustavom bačen izravno u svemir.

Kao drugo, u ovoj su se misiji provodili eksperimenti s dodatnim ispuštanjem vode. Stoga je shuttle, koji nije promijenio orbitu, bio okružen ogromnim brojem malih komadića leda koji su nastali nakon pražnjenja.

Prije pet godina, bivši NASA-in astronaut koji je letio za vrijeme sličnih misija 90-ih otvoreno je izjavio da su misteriozni objekti u incidentu s Tether NLO-om kristali leda koji su plutali uz shuttle danima.

Za razliku od ostalih NLO-incidenata kada objašnjenja nisu zvučala uvjerljivo, u ovom se slučaju čini da na snimkama uistinu nije bilo ničeg neobičnog. Naravno, tijekom godina postojale su brojne druge teorije od NLOologa i internet korisnika. Neki pretpostavljaju da su svijetli predmeti bili veliki neotkriveni oblici života u svemiru.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Austin, J. (2016, May 09). Astronaut breaks 20-year silence over space shuttle ufo mystery with ‘conclusive proof’.
• Christian, C. (2014, September 18). UFO believers claim NASA footage OF ‘TETHER Incident’ proves aliens exist.
• Evans, B. (2016, March 07). ‘Broken at the Boom’: 20 years Since STS-75 (part 2).
 RationalWiki. (n.d.). STS-75 incident.
 Wikipedia. (2021, February 20). Sts-75.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.