kozmos.hr
Jeste li znali?

Koje su statističke šanse da vidite NLO tijekom svojeg života?

objavljeno

Na temelju broja prijavljenih viđenja NLO-a i normalnih ljudskih mogućnosti, kakve su statističke šanse da vidite NLO tijekom svog života?

Samo u proteklih 50 godina zabilježeno je oko 300 000 viđenja NLO-a. Cilj nam je dati vam kratko objašnjenje statističkih šansi da vidite NLO(neidentificirani leteći objekt)  tijekom svog života.

Ova je procjena rađena prema osnovnim ljudskim mogućnostima i broju prijavljenih viđenja NLO-a u posljednjih nekoliko desetljeća. Očito je da je ovo samo u svrhu diskusije i ne bi vas trebalo smetati ako ne vjerujete u postojanje vanzemaljaca ili viđenja NLO-a. Jednostavno mi je bilo zanimljivo otkriti koje su moje osobne šanse da vidim NLO statistički.

Statističke šanse viđenja NLO-a.

Unatoč nevjerojatnom broju prijavljenih viđenja NLO-a, ako uzmemo u obzir veličinu i površinu Zemlje, što je oko 510069000 km2, ispada da susret osobe s NLO-om nije tako uobičajen i šanse za viđenje NLO-a nisu tako visoke kao što se čini.


Za vedrog i sunčanog vremena, obično ljudsko biće koje stoji na ravnoj površini u stanju je golim okom promatrati oko 5000 km2 nebeske sfere, na nadmorskoj visini od 40 km.

U takvim uvjetima može se vidjeti uređaj prosječne veličine promjera 15 metara na relativno čistom nebu do najviše 40 km od promatračke točke.

U noći bez oblaka, kada se promatra objekt koji emitira jako svjetlo, ta se udaljenost može povećati na 120 km.

Iz podataka prikazanih gore vidi se da možemo promatrati manje od sto tisućinki zemljine atmosfere i to samo do visine od 40 km. To je ono što nam naše mogućnosti omogućuju da promatramo.

Što se tiče hidrosfere planeta, koja pokriva 70,8% Zemljine površine, tamošnje mogućnosti za promatranje su minimalne.

Prosječna analiza pokazuje da je vjerojatnost svakoga od nas da promatramo ili naletimo na uređaj ili letjelicu izvanzemaljske civilizacije, jednaka 0,05% tijekom cijelog života. Drugim riječima, na svakih 2000 stanovnika našeg planeta u prosjeku bi samo jedan imao takvu priliku.

Screenshot snimke koju je američka mornarica objavila prošle godine, potvrđujući njihov susret s NLO-ima. 

Jesu li zanimanje i mjesto boravka bitni?

Treba imati na umu da vaše šanse da vidite NLO jako ovise o mjestu prebivališta i profesiji kojom se bavite. Primjerice, bitno je radi li osoba kao podzemni rudar ili kao pilot. Procjenjuje se da je oko 10% svih pilota i gotovo svih astronauta vidjelo takve predmete.

Ovdje treba napomenuti da je samo oko 40% registriranih NLO-a vidljivo ljudskom oku. Preostalih 60% zabilježeno je samo na radarskim zaslonima i infracrvenim kamerama. NLO se može objesiti čovjeku pred oči, a istovremeno ga potonji možda neće vidjeti. Postoje i prijedlozi da se neki od NLO-a koji prolaze ne mogu registrirati suvremenom tehnologijom, jer postoje slučajevi kada su ih ljudi vizualno primjetili, ali radari i kamere nisu ih mogli registrirati.


Drugi je čimbenik živi li osoba u području s povećanom posjećenošću NLO-a. Ispada da potonji pokazuju izražen interes za raketna mjesta, zapovjedne centre, skladišta nuklearnog oružja, mjesta na kojima se nalaze snažni ubrzivači čestica, kao i za područja koja karakteriziraju prirodne anomalije. U tom je pogledu kronologija već objavljenih materijala na temu NLO-a dovoljno rječita.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram- t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.