Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Buduće misije NASA-e u potrazi za tehnološkim znakovima naprednih vanzemaljskih civilizacija

Umjetnički prikaz vanzemaljskog  krajolika. Shutterstock.

Istraživači su smislili nove načine traženja tehnoloških znakova koji bi ukazivali na postojanje izvanzemaljskih civilizacija.

Volim vjerovati da nismo jedini razvijeni oblici života, s obzirom na prostranstvo svemira.

Kozmos je golem. Zapravo, čak i uz naše najbolje procjene, još uvijek ne možemo u potpunosti razumjeti koliko je velik.

Kad je riječ o istraživanju najudaljenijih predjela svemira, čovječanstvo je još uvijek u početcima. Unatoč tome, postigli smo velik napredak u istraživanju u posljednjih nekoliko desetljeća. No, unatoč velikom napretku, još uvijek nismo uspjeli odgovoriti na jedno od naših najdubljih pitanja; jesmo li sami u svemiru?

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kao što je rekao Carl Sagan, „Svemir je prilično veliko mjesto. Ako smo samo mi, čini se da je to užasno gubljenje prostora. ” Sklon sam vjerovati da nismo samo mi. Čini se da se u posljednje vrijeme mnogi znanstvenici slažu.

Odjednom kontroverzne teme poput NLO-a više nisu zavjera i mnogi poznati znanstvenici na ovu temu gledaju s prihvaćanjem. Najbolji primjer je, bez sumnje, Avi Loeb.

Nedavno sam završio s čitanjem njegove knjige “Extraterrestrial” i sviđa mi se način na koji je Loeb iznio svoju ideju da je međuzvjezdani objekt “Oumuamua” umjetne prirode.Priložio je mnoge dokaze. Ali što je najvažnije, učinio je to bez straha što će kolege misliti. Kako je rekao, vrijeme je da se oslobodimo ograničenja u vezi s vanzemaljskim životom i mogućnošću da nas on posjeti, a vrijeme je da mogućnost postojanja izvanzemaljaca gledamo drugim očima.

Traženje tehnoznakova

Ako vani postoje razvijene civilizacije, one koje mogu izgraditi svemirsku letjelicu koja može posjetiti različite zvjezdane sustave širom galaksije – baš poput „Oumuamua“ – kako ih možemo pronaći?

Prema skupini astronoma i astrofizičara, trebali bismo tražiti “tehnoznakove” ili tragove tehnologije u sustavima udaljenih zvijezda.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ideja nije tako nova, ali je ažurirana tijekom godina.

Sada su astrofizičari ažurirali popis prijedlozima za tehnoznakove odnosno za njihovo aktivno traženje. Ideja je tražiti tragove tehnologije ili industrijske aktivnosti u drugim dijelovima Svemira.

Njihove ideje objavljene su u časopisu Acta Astronautica. Rad uključuje prve zaključke i ažuriranja u potrazi za nezemaljskim civilizacijama. U radu istraživači predlažu da se u sustavima udaljenih zvijezda traže tragovi industrijskog zagađenja u atmosferi dalekog planeta i rojevima satelita. Istraživači također raspravljaju o traženju potencijalnih gigantskih tehnologija svemirskog inženjerstva, poput toplinskih štitova za odbranu od klimatskih promjena ili čak Dysonovih sfera, supermasivnih objekata izgrađenih oko zvijezda kako bi iskoristili energiju.

Potraga za vanzemaljskim životom nema ograničenja, i kao takvi, istraživači su predložili da se gore navedeni tragovi traže ne samo u našoj vlastitoj galaksiji ili onima koje su još i dalje, već čak i u našem Sunčevom sustavu. Napokon, logično je da bi napredna vanzemaljska civilizacija poslala svemirske brodove da istražuju Kozmos, baš kao što to činimo s letjelicama Voyager 1 i 2. Možda jesu, a mi smo to primijetili kad smo otkrili ‘Oumuamua.

“Nemamo pojma je li inteligencija nešto široko rasprostranjeno u svemiru ili je, naprotiv, oskudna”, otkrio je Hector Socas-Navarro, istraživač IAC-a, ravnatelj Muzeja znanosti i kozmosa iz Muzeja Tenerifa , i prvi autor studije.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

“Iz tog razloga ne možemo znati imaju li ova istraživanja šanse za uspjeh. Ne preostaje ništa drugo nego potražiti i vidjeti što nalazimo jer bi implikacije bile ogromne ”.

I tražiti moramo. Napokon, ako sada ne iskoristimo tehnologiju kojom raspolažemo, kada ćemo?

Kao što je objašnjeno u članku koji je objavio IAC, “novi teleskopi i projekti budućih svemirskih misija po prvi će put omogućiti potragu za takozvanim biomarkerima, dokazima za život na drugim planetima.”

Međutim, i uz to, nove misije na Mars i druge planete i mjesece u Sunčevom sustavu pomoći će nam da bolje shvatimo mogućnosti vanzemaljskog života i je li on raširen – makar i u najjednostavnijim, najprimitivnijim oblicima.

Predstojnik odjela za astronomiju na Harvardu tvrdi da su nas posjetili vanzemaljci

Nastavak teksta je ispod oglasa.

NASA nastavlja potragu za vanzemaljskim životom

Ako ikad pronađemo konačne dokaze o vanzemaljskom životu, društvo i civilizacija kakve znamo, zauvijek će se promijeniti. Ništa neće biti isto. To je ogromna implikacija i NASA je prepoznala – još jednom – važnost pokušaja odgovora jesmo li sami vani.

Zato prvi put od 1993. godine, kada je svemirska agencija naglo prekinula svoj početni program SETI, nastavlja se potraga, ali ovaj put s puno boljim tehnologijama i sa znanstvenicima koji su puno otvorenijeg uma.

Pročitajte više o tome kako će NASA tražiti tehnoznakove ovdje

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Ovo je ‘Woodstock’ istraživanja modificirane gravitacije. Konferencija za alternativne pogone – APEC Znanstvenici iz NASA-e, DARPA-e i MIT-a sastat će se preko Zoom platforme...

Svemir

Znanstvenici su uvjereni da se vrijedi usredotočiti na potragu za Dysonovim sferama, čije će postojanje automatski dokazati postojanje nekih izvanzemaljskih društava. Međunarodni tim astronoma...

Svemir

Istraživači iz Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) objavili su nedavno članak u znanstvenom časopisu Science, u kojem su opisali predstojeće napore ka otkrivanju...

Svemir

Projekt Galileo tražit će objekte poput Oumuamua. Harvardski astrofizičar Avi Loeb najpoznatiji je po svojoj sposobnosti da vidi porijeklo izvanzemaljaca u objektima za koje...

Jeste li znali?

Napokon će se otkriti istina o incidentu s Tic Tac NLO-om iz 2004. godine. Filmski redatelj i entuzijast za NLO-e Jeremy Corbell, koji je...

Svemir

U gornjoj atmosferi Venere nema dovoljno vode da podrži život kopnenog tipa. Astronomi su utvrdili da je aktivnost vode u venerinim oblacima na nadmorskim...

Jeste li znali?

Pogledajte što su stručnjaci pronašli kada su analizirali 144 incidenta povezanih sa NLO-ima u posljednjih 15 godina. Svi smo se nadali da će to...

Svemir

Profesor Loeb ima novu hipotezu o umjetnom podrijetlu Oumuamua-e. Profesor Abi Loeb izašao je u javnost sa novom hipotezom o umjetnom podrijetlu objekta Oumuamua,...

Oglas