kozmos.hr
Svemir

NASA uglazbila zvijezde, galaksije i crne rupe

Galaksija vrtlog. Izvor: Nasa.gov
objavljeno

Sonifikacijom podataka koje su prikupili rendgenski opservatorij Chandra i drugi teleskopi, nastale su tri zanimljive svemirske skladbe, kako prenosi NASA na svojim službenim web stranicama.

Chandra Deep Field South

Ovo je najdublja slika ikad snimljena rendgenskim zrakama, koja predstavlja više od sedam milijuna sekundi Chandra-ovog vremena promatranja. Iz tog razloga, i zbog toga što je promatrano polje na južnoj hemisferi, astronomi ovu regiju nazivaju “Chandra Deep Field South”.

Na prvi pogled ova slika može izgledati kao hrpa zvijezda. Unatoč tome, gotovo sve točke u boji su crne rupe ili galaksije. Većina prvih su supermasivne crne rupe koje se nalaze u središtima galaksija. U ovoj sonifikaciji podataka, boje diktiraju tonove dok se traka pomiče od dna slike do vrha. Točnije, boje prema crvenom kraju duge čuju se kao niski tonovi, dok su boje prema ljubičastoj dodijeljene višim. Svjetlost koja se na slici pojavljuje jarko bijelo čuje se kao bijeli šum.


Širok raspon glazbenih frekvencija predstavlja čitav spektar frekvencija X-zraka koje je Chandra prikupio u ovoj regiji. Na vizualnoj slici u boji, ovaj veliki frekvencijski raspon u X-zrakama morao je biti komprimiran da bi se prikazao kao crvena, zelena i plava za niske, srednje i visokoenergijske X-zrake.

Cat’s Eye Nebula – Maglica “Mačje oko”

Kad zvijezdi poput Sunca počne nedostajati helija, pustit će ogromne oblake plina i prašine. Te emisije mogu oblikovati spektakularne strukture poput one koja se vidi u maglici “Mačje oko”. Ova slika Mačjeg oka sadrži i rendgenske zrake Chandre oko središta i podatke o vidljivoj svjetlosti iz svemirskog teleskopa Hubble. Podaci pokazuju niz mjehurića koje je zvijezda ispustila.

Za preslušavanje ovih podataka postoji skener nalik kazaljki na satu koja izvire iz središta. Svjetlo dalje od središta prikazuje se u obliku viših tonova, dok se jače svjetlo registrira kao glasnije. X-zrake su predstavljene oštrijim tonom, dok podaci o vidljivoj svjetlosti zvuče glađe. Kružni prstenovi stvaraju konstantno brujanje. Rastući i padajući tonovi koji se mogu čuti, posljedica su radarskog skeniranja koje prolazi kroz ljuske u maglici.

Messier 51 (M51) – Galaksija “vrtlog”

Messier 51 (M51) poznatiji je pod nadimkom Galaksija vrtloga zbog spiralnih krakova. Kao i kod Mačjeg oka, sonifikacija započinje na vrhu i kreće se u smjeru kazaljke na satu. Slika se preslikava u note mol ljestvice. Svakoj valnoj duljini svjetlosti na slici (infracrvenoj, optičkoj, ultraljubičastoj i X-zraci) dodjeljuje se različit frekvencijski raspon.

Skladba započinje zvukovima iz sve četiri vrste svjetlosti, ali zatim se odvojeno kreće kroz podatke Spitzera, Hubblea, GALEX-a i Chandre. Čuje se konstantno brujanje povezano sa svijetlom jezgrom, isprekidano kratkim zvukovima iz kompaktnih izvora svjetlosti unutar galaksije.

Ovaj projekt su vodili znanstvenici iz Chandra X-ray Centra (CXC); vizualizacija, dr. Kimberly Arcand (CXC); astrofizičar dr. Matt Russo; i glazbenik Andrew Santaguida (obojica iz projekta SYSTEM Sound).

 

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

Izvori:

Mohon L. (2021.), Data Turned Into Sounds of Stars, Galaxies, Black Holes, Nasa.gov

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.