kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Misteriozni Planet Devet ima samo još jednu lokaciju za skrivanje
Svemir

Misteriozni Planet Devet ima samo još jednu lokaciju za skrivanje

Umjetnička impresija devetog planeta u Sunčevom sustavu. Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Znanstvenici objašnjavaju da nedostajući planet Sunčevog sustava – poznat kao Planet 9 ili Planet X –  ima samo još jednu potencijalnu lokaciju gdje bi se mogao nalaziti.


U nedavno objavljenoj u časopisu Astronomy, istraživači nastavljaju s potragom za tajanstvenim Devetim planetom (također poznatim kao Planet X) – teoretskim nebeskim tijelom koje bi moglo biti smješteno u dalekim predjelima Sunčevog sustava, znatno izvan orbite patuljastog planeta Plutona. Ova studija ima za cilj preciznije odrediti moguće lokacije Devetog planeta te omogućiti znanstvenicima dublje uvide u strukturu Sunčevog sustava, uključujući njegovu formaciju i evolutivne procese.

Koji je bio primarni motiv za provođenje ove studije, odnosno za detaljno lociranje potencijalnog Devetog planeta?

Cilj je istražiti sve dijelove neba

Dr. Mike Brown, profesor astronomije na Tehnološkom institutu Kalifornije (Caltech) i vodeći autor studije, u razgovoru za Universe Today ističe: “Naš je cilj metodično istražiti sve dijelove neba gdje pretpostavljamo da bi se ovaj misteriozni planet mogao nalaziti. Primjena podataka skupljenih kroz Pan-STARRS projekt omogućila nam je analizu najvećeg područja dosad.”


Pan-STARRS ili Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (kratica za Panoramski teleskop i sustav za brzi odgovor) predstavlja zajednički projekt astronomske opservacije baziran u Opservatoriju Haleakala, kojeg vodi Institut za astronomiju Sveučilišta na Havajima.

Istraživači su se u okviru studije poslužili podacima iz Drugog izdanja podataka (DR2) u nastojanju da suze potencijalnu lokaciju Devetog planeta, oslanjajući se na nalaze iz ranijih istraživanja. Kao rezultat, istraživački tim je uspio eliminirati oko 78 posto ranije određenih područja kao moguće lokacije Devetog planeta. Osim toga, istraživači su predstavili nove procjene za približnu veliku poluos (izraženu u astronomske jedinice (AJ)) i masu Devetog planeta, koja je slična Zemljinoj.

Što se tiče značajnih rezultata ove studije i budućih istraživanja koja su u planu ili se već provode? “Volio bih reći da smo pronašli Deveti planet, no to se nije dogodilo,” navodi dr. Brown za Universe Today. “To znači da smo značajno suzili područje potrage. Do sada smo pregledali oko 80% područja za koje smatramo da se Deveti planet može nalaziti.” Što se tiče budućih istraživanja, dr. Brown za Universe Today otkriva: “Smatram da je LSST najperspektivniji projekt za otkrivanje Devetog planeta. Nakon što započne s radom u sljedećih godinu ili dvije, brzo će pretražiti velik dio potražnog područja i, ukoliko Deveti planet postoji, otkriti ga.

LSST desetogodišnji je astronomski program namijenjen proučavanju južnog neba, koji će se odvijati u Opservatoriju Vera C. Rubin u Čileu, trenutno u fazi izgradnje.

Ciljevi LSST-a uključuju identifikaciju bliskih asteroida Zemlji (NEA) i malih planetarnih tijela unutar Sunčevog sustava, ali i opsežnija svemirska istraživanja. Ta istraživanja obuhvaćaju analizu tamne tvari i tamne energije te evoluciju naše galaksije.

No, zašto je otkriće Devetog planeta od ključne važnosti? Dr. Brown za Universe Today pojašnjava: “To bi bio peti najveći planet našeg Sunčevog sustava i jedini s masom između Zemlje i Urana. Planeti takve veličine su česti u orbitama oko drugih zvijezda, što bi nam pružilo jedinstvenu priliku za proučavanje takvog tijela unutar vlastitog Sunčevog sustava.”

Pretpostavke o postojanju Devetog planeta počele su se razmatrati nedugo nakon otkrića Neptuna 1846. godine, uključujući memoare D. Kirkwooda iz 1880. godine i kasniji rad američkog astronoma Clydea Tombaugha iz 1946. godine, poznatog po otkriću Plutona 1930. godine. Nedavna istraživanja, uključujući studije iz 2016. i 2017. godine, donijela su dodatne dokaze o postojanju Devetog planeta, od kojih je jednu suautor bio i dr. Brown.


Ova najnovija studija predstavlja do sada najdetaljniju analizu u potrazi za Devetim planetom, čije postojanje dr. Brown čvrsto zagovara, izjavivši za Universe Today: “Postoji previše nezavisnih dokaza koji ukazuju na njegovu prisutnost. Bez Devetog planeta, Sunčev sustav je teško objasniti.

Dalje, za Universe Today napominje: “Deveti planet objašnjava mnoge anomalije u orbitama objekata vanjskog Sunčevog sustava koje bi inače bile neobjašnjive. Postojanje skupine smjerova orbita, velike perihelionske udaljenosti brojnih objekata, prisutnost objekata s visokim inklinacijama pa čak i retrogradnih, te veliki broj izrazito ekscentričnih orbita koje se protežu unutar Neptunove orbite, sve to ne bi bilo moguće u Sunčevom sustavu bez utjecaja Devetog planeta.”

Postojanje Devetog planeta i njegovo potencijalno otkriće u budućim godinama ili desetljećima ostaje otvoreno pitanje, potičući nastavak znanstvenih istraživanja.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.