kozmos.hr
Svemir

Deveti planet? Britanski astronom tvrdi da je otkrio novi planet Sunčeva sustava

objavljeno

Britanski astronom Michael Rowan-Robinson tvrdi da je otkrio ‘Planet 9’ – deveti planet Sunčeva sustava čije je hipotetsko postojanje predloženo 2016. godine.

Teza o Planetu 9

Britanski astronom Michael Rowan-Robinson tvrdi da je otkrio navodni Planet 9. Postojanje ovog planeta prvi je puta pretpostavljeno kao hipoteza 2016. godine, a tema se od tada ponovno pojavila. Njegovi podatci – do kojih je došao pomoću Market Research Telecast-a – tvrde da je novi svijet tri do pet puta veći od Zemlje i kruži oko Sunca na udaljenosti od oko 225 puta većoj od našeg planeta.

Potvrda hipoteze?

Rowan-Robinson je otkrio novi svijet u povijesnim promatranjima dobivenim pomoću svemirskog teleskopa. Naime, astronom je ponovno pregledava IRAS podatke kako bi pronašao nešto što ukazuje na Planet 9 nakon gotovo 40 godina potrage.

Infracrveni astronomski satelit (IRAS) je zvjezdarnica koja ispituje infracrveni dio spektra, dopuštajući mu da percipira bilo kakvu emisiju topline, čak i u najudaljenijim i najtamnijim objektima. IRAS je tijekom 10 mjeseci uočio oko 250.000 infracrvenih izvora na nebu, rekao je Olhar Digital. Rowan-Robinson je proveo svoju pretragu koristeći ovu bazu podataka.

Tri detekcije IRAS-a u lipnju, srpnju i rujnu 1983. zapele su ovom astronomu za oko jer su izgledale kao Planet 9 koji je tražio među stotinama izvora koje je analizirao. Ako su njegove procjene točne, ovaj objekt je sada u smjeru zviježđa Kefej, ima između 3 i 5 zemaljskih masa i kruži oko Sunca na udaljenosti od 225 astronomskih jedinica, ili 225 puta udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Potrebna daljnja potvrda

Unatoč Robinsonovoj stručnosti i iskustvu, predmet koji je otkrio na fotografijama IRAS-a treba dodatno provjeriti. Naime, memoguće je čak ni reći da postoji. Čak i da se postojanje potvrdi, vrlo vjerojatno to neće biti Planet 9 koji su predložili Batygin i Brown 2016. godine.

Možda će zvučati smjelo implicirati da je ovo mogući kandidat za Planet 9. S druge strane, Rowan-Robinson savjetuje da se testira može li objekt s takvim svojstvima uzrokovati gravitacijske smetnje koje se mogu vidjeti u trans-neptunskim objektima.

Tko je Rowan-Robinson?

Michael Rowan-Robinson engleski je astronom i bivši predsjednik Kraljevskog astronomskog društva. Profesor je emeritus astrofizike na Imperial College-u u Londonu.

Trenutno ima 79 godina i najpoznatiji je po tome što je savjetovao Briana Maya, gitarista grupe Queen, u njegovoj doktorskoj disertaciji iz astrofizike. Njegov doprinos astronomiji, međutim, nadilazi ovaj fun-fact. Ranije je bio vođa grupe za astrofiziku do svibnja 2007., a Gresham profesor astronomije od 1981. do 1982. godine.

Institut za fiziku dodijelio je Rowan-Robinsonu Hoyleovu medalju 2008. za njegov rad u infracrvenoj i submilimetarskoj astronomiji i promatračkoj kozmologiji. Asteroid 4599 Rowan nazvan je „Rowan“ upravo u čast Michaela Rowan-Robinsona, kojeg je 1985. pronašao Henri Debehogne u Europskom južnom opservatoriju. Unatoč svom doprinosu ekstragalaktičkoj astronomiji, Rowan-Robinson je koristio podatke iz IRAS-a kako bi utvrdio ograničenje broja neotkrivenih planeta sličnih Jupiteru izvan Neptunove orbite.

TESS otkrio planet koji kruži oko dva sunca čime se potvrdila nova tehnika detektiranja planeta

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Aubrey Clarke (14. studenoga 2021.), Planet 9: British Astronomer Claims He Saw Another Globe In The Solar System; Is It Real?, sciencetimes.com (pristup 15. studenoga 2021.)

Ja sam Filip Šimunjak, student sam završne godine studija ranonovovjekovnog povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme volim čitati i pisati. Svemir, astronomija i astrofizika fasciniraju me od mladosti.