kozmos.hr
Jeste li znali?

Kako potvrditi postojanje Planeta Devet?

Umjetnička ilustracija potencijalnog devetog planeta koji kruži daleko od našeg Sunca. Izvor: solarsystem.nasa.gov.
autor
objavljeno

Planet Devet mogao bi imati do 20 užarenih mjeseca koji bi mogli biti ključan faktor u potvrđivanju postojanja ovog misterioznog planeta.

Planet Devet

Neuhvatljivi ‘Planet Devet’ – koji možda postoji, a možda ne – mogao bi biti okružen malim rojem potencijalnih mjeseca, sugerira nova studija. Štoviše, ti bi prirodni sateliti mogli biti ključ za pronalazak nestalog planeta. Planet Devet, ako postoji, vreba iza orbite Neptuna u ledenom području poznatom kao Kuiperov pojas.

Postojanje Planeta Devet prvi je puta predloženo u studiji iz 2016. godine. Znanstvenici su koristili ovaj hipotetski planet kao moguće objašnjenje za neobične orbite nekoliko ekstremnih transneptunskih objekata (ETNO) — asteroida, kometa, mjeseca ili patuljastih planeta koji su udaljeni više od 30 astronomskih jedinica od Sunca.

Planet nine (©Caltech)
Predložena orbita hipotetskog ‘Planeta Devet’ koja objašnjava iskrivljene orbite transneptunskih objekata (©Caltech).

Kako ga otkriti ako postoji?

Istraživači misle da se putanja ovih ETNO-a može najbolje objasniti gravitacijskom silom neotkrivene mase. Na temelju ovih orbita Planet Devet je vjerojatno između pet i deset puta veći od Zemlje i kruži oko Sunca na oko 250 puta većoj udaljenosti nego naš planet. Bilo je čak i sugestija da bi nedostižni objekt mogao biti mala crna rupa.


Do sada znanstvenici koji pretražuju to područje nisu pronašli nikakve svjetlosne potpise s Planeta Devet. No, to nije iznenađujuće. Naime, planet je predaleko da bi ga Sunce pravilno osvijetlio, pa bi jedini način uočavanja bio da ga zasjeni udaljeni izvor svjetlosti, poput galaksije ili zvijezde unutar Mliječne staze.

Potraga za ‘Planetom Devet’

U novom radu, predanom na objavu u časopis The Astrophysical Journal, astronom Man Ho Chan predložio je da bi ključ za pronalazak Planeta Devet mogla biti njegova satelitska tijela. Koristio je procjene veličine i gravitacije Planeta Devet, u kombinaciji s brojem potencijalnih ETNO dovoljno blizu da se povuku u stalnu orbitu oko tamnog planeta, kako bi procijenio potencijalne mjesece Planeta Devet. Chan je otkrio da bi oko predloženog planeta moglo kružiti do 20 satelita, od kojih bi svaki mogao imati promjer do oko 100 kilometara.

Umjetnička ilustracija potencijalnog devetog planeta koji kruži daleko od našeg Sunca. Izvor: solarsystem.nasa.gov.
Umjetnički prikaz potencijalnog devetog planeta (‘Planet Devet’) koji kruži daleko oko našeg Sunca (©NASA).

Što i da ima satelite?

Međutim postavlja se pitanje – kako mogućnost da Planet Devet ima mjesece može pomoći znanstvenicima? Naime, malene mjesece još je teže uočiti nego sam planet. Odgovor leži u čudnom gravitacijskom učinku poznatom kao plimno zagrijavanje – pri ovom učinku gravitacijska energija kojom djeluje jedno tijelo rasipa se kao toplina u jednoj ili obje površine oceana ili unutrašnjosti planeta ili satelita.

Ovaj fenomen događa se na Jupiterovu mjesecu Iono, vulkanski najaktivnijem objektu u Sunčevom sustavu. Ionina rastaljena jezgra nastaje zahvaljujući intenzivnom plimnom zagrijavanju koje je potaknuto gravitacijskim sukobom između njega, Jupitera i drugih Jupiterovih mjeseca.

‘Misterij’ hipotetskog Planeta Devet

Ključ – snimiti zagrijavanje

Plimno zagrijavanje moglo bi podići temperaturu bilo kojeg satelita Planet Nine na oko -173°C. Iako ovo možda ne zvuči jako toplo, ako usporedimo s prosječnim temperaturama okolnog prostora od -271°C, postaje jasno zašto je ova razlika potencijalno uočljiva.


Točnije, ako se bilo koji od satelita Devetog Planeta toliko zagrije onda će vjerojatno emitirati slab radiosignal koji bi mogli detektirati teleskopi koji su fino podešeni da ih traže. „Ovo pruža novi neizravni način za ispitivanje hipoteze Planeta Devet i otkrivanje osnovnih svojstava Planeta Devet,“ zaključio je Chan.

Novi dokazi postojanja Planeta Devet?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Harry Baker (15. veljače 2023.), „Elusive Planet Nine could be surrounded by hot moons, and that’s how we’d find it,“ livescience.com (pristup 16. veljače 2023).

Man Ho Chan, „What if planet 9 has satellites?,“ ArXiv; rad predan na objavu u časopis The Astrophysical Journal (2023).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.