kozmos.hr
Jeste li znali?

‘Misterij’ hipotetskog Planeta Devet

autor
objavljeno

Novo istraživanje pobija tezu o postojanju hipotetskog ‘Planeta Deveta’, no isto tako otvara i nova pitanja – ako planet ne postoji, što onda utječe na orbite transneptunskih objekata?

Hipotetski član solarnog sustava

Danas Sunčev sustav ima osam planeta nakon što su astronomi 2006. godine Pluton reklasificirali kao patuljasti planet. U istu kategoriju potpadaju i Eris, Sedna, Quaoar, Ceres te potencijalno druga – još neotkrivena – tijela Sunčevog sustava.

Patuljasti planeti otprilike su definirani kao tijela koja kruže oko Sunca, ali koja nisu dovoljno masivna (za razliku od običnih planeta) da gravitacijsko dominiraju svojim okruženjem uklanjajući materijal.

Astronomi se, međutim, pitaju postoji li možda doista deveti planet koji je prethodno bio neotkriven, a koji vreba u vanjskim dijelovima Sunčevog sustava. Potencijalno mjesto potrage jest prostor divovskog Oortovog oblaka koji počinje u regiji iza Neptuna.


Utemeljenost hipoteze

Pretpostavka da bi u Sunčevom sustavu mogao postojati deveti masivni planet dobila je nove temelje u podatcima koji pokazuju da se orbitalni parametri nekih malih tijela iza Neptuna (njihovi nagibi, periheli i retrogradna kretanja) ponašaju kao da na njih utječe gravitacija masivnog objekta u vanjskom Sunčevom sustavu.

Planet nine (©Caltech)
Predložena orbita hipotetskog ‘Planeta Devet’ koja objašnjava iskrivljene orbite transneptunskih objekata (©Caltech).

Iako ovi podatci pate od pristranosti promatranja i statističkih nesigurnosti, oni su potaknuli ponovno zanimanje za ideju prisutnosti devetog planeta. Postojanje ‘Planeta Devet’ tako je predloženo kao teorijska hipoteza koja objašnjava iskrivljene staze koje se vide u udaljenim ledenim tijelima. Kako bi se uklopio s podatcima koje imaju stručnjaci, hipotetski ‘Planet Devet’ trebao bi trebao biti otprilike četiri puta veći od Zemlje, imati pet do deset puta veću masu i kružiti oko Sunca na oko 400 do 800 astronomskih jedinica. Njegova ogromna orbita značila bi da je potrebno između 10.000 i 20.000 godina da napravi jedan obilazak oko Sunca.

Problemi potrage i nova rješenja

Planet Devet – ako postoji – previše je udaljen da bi se vidio reflektiranom svjetlošću, što znači da bismo ga morali tražiti po njegovom slabom infracrvenom sjaju. No problem je što s masom svega pet puta većom od Zemlje isto tako ne odašilje puno topline. Tu se treba dodati i činjenica da se nalazi daleko u vanjskim dijelovima Sunčevog sustava pa se zbog toga oko Sunca okreće veoma sporo, što znači da ga je unutar jednog niza promatranja gotovo nemoguće primijetiti.

Međutim ovdje u ‘priču’ ulazi nova studija koja je ponudila neka rješenja! Naime, kako bi potražili udaljene planete tim je koristio podatke iz dva infracrvena istraživanja neba – jedno s infracrvenog astronomskog satelita (IRAS) i jedno s AKARI svemirskog teleskopa. Dva su istraživanja napravljena u razmaku od više od dvadeset godina što je bila ključna karika istraživanja – naime, razmak od 20 godina bio bi dovoljan da se i najsporiji planet pomakne dovoljno da promjena bude uočena. Znanstvenici su pretpostavili da će svi udaljeni planeti biti prilično blizu ekvatorijalne ravnine, a zatim su pročešljali podatke uzimajući u obzir potencijalne planete.


Ishod potrage – Planetu Devet ponestaje ‘mjesta za skrivanje’

Ono što je isprva iznenadilo istraživače jest da su pronašli više od 500 kandidata. Daljnjom analizom ustanovljeno je da većina kandidata ima orbitalne udaljenosti manje od 1000 AJ te da im je masa manja od mase Neptuna – točno one karakteristike koje odgovaraju hipotetskom Planetu Devet.

Međutim, nakon početnog iznenađenja daljnja promatranja i analize okrenule su priču u drugom smjeru. Naime, kad je tim ručno pogledao infracrvene potpise, ustanovili su da nijedan od njih nije uvjerljiv. Točnije, većina ih je obično bila unutar ili blizu slabe integrirane fluksne maglice (poznate i kao galaktički cirus), tj. riječ je o difuznim oblacima međuzvjezdanog plina koji se ne vide lako na vidljivim valnim duljinama, već emitiraju infracrveno svjetlo.

U konačnici tim je zaključio da niti jedan od 500-ak kandidata nije Planet Devet već ‘odjeci’ slabašne maglice. Nakon ovog istraživanja čini se kako je hipoteza o postojanju Planeta Devet sve više na klimavim nogama. No, istraživanje tek zagreba površinu problema i otvara nova pitanja – ako misteriozni Planet Devet ne postoji, što onda tako ujednačeno utječe na orbite transneptunskih objekata?

15 neobičnih ali zanimljivih objekata Sunčevog sustava

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Chris Sedgwick, Stephen Serjeant, „Searching for giant planets in the outer Solar System with far-infrared all-sky surveys,“ platforma ArXiv.org.

Brian Koberlein (1. kolovoza 2022.), „Planet 9 is running out of places to hide,“ phys.org (pristup 4. kolovoza 2022).

Sigurd Naess et al., „The Atacama Cosmology Telescope: A Search for Planet 9,“ The Astrophysical Journal 923/2 (2021).

Hardvard University (14. ožujka 2022.), „Still searching for Planet 9,“ phys.org (pristup 4. kolovoza 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.