kozmos.hr
Svemir

Otkriven novi transneptunski objekt

autor
objavljeno

Znanstvenici su nedavno snimili novi transneptunski objekt – manji od Plutona – koji trenutno nosi oznaku 2021-XD7, a mogao bi pomoći u razumijevanju hipotetskog ‘Planeta Devet’.

Otkriće

Astronomi Vatikanskog opservatorija, pronašli su novog člana Sunčevog sustava koji kruži u prostoru iza planeta Neptuna. Ovaj transneptunski objekt ili TNO trenutno je označen kao 2021 XD7. Prvi ga je promatrao Richard Boyle 3. prosinca 2021. pomoću Vatikanskog teleskopa napredne tehnologije (VATT) na planini Graham u Arizoni (SAD).

Litvanski astronom i astrofizičar Kazimieras Černis analizirao je podatke iz VATT-a i potvrdio otkriće. Članovi tima ubrzo su i izračunali orbitu objekta koristeći zapažanja koja je Boyle stekao tijekom vremena.

Transneptunski objekti

Prvi TNO, Pluton (izvorno klasificiran kao planet, ali se sada smatra patuljastim planetom), otkriven je 1930. Poput Plutona, TNO 2021 XD7 ima ekscentričnu orbitu koja je značajno nagnuta u odnosu na orbite Zemlje i drugih planeta Sunčeva sustava.


Orbita TNO 2021 XD7 (bijela) u usporedbi s orbitama Neptuna (plava), Urana (zelena) i Saturna (žuta). Sunce je u središtu, a Zemljina orbita je vrlo mali svijetloplavi krug oko njega (©C. M. Graney, NASA JPL Small-Body Database Orbit Viewer).
Orbita TNO 2021 XD7 (bijela) u usporedbi s orbitama Neptuna (plava), Urana (zelena) i Saturna (žuta). Sunce je u središtu, a Zemljina orbita je vrlo mali svijetloplavi krug oko njega (©C. M. Graney, NASA JPL Small-Body Database Orbit Viewer).

Zbog takve orbite TNO 2021 XD7 ne približava se Suncu u niti jednom trenutku bliže nego što je Neptun (riječ je o 30 puta većoj udaljenosti nego od Zemlje do Sunca). Štoviše u najudaljenijim dijelovima orbite 2021-XD7 udaljava se od Sunce više nego dvostruko udaljenosti Neptun-Sunce.

2021 XD7 treba otprilike tri stoljeća (286 dana) da završi jednu orbitu oko Sunca. Zbog velike udaljenosti, trenutno se malo zna o objektu, ali je sigurno mnogo manji čak i od Plutona, koji je i sam samo djelić veličine Zemljinog mjeseca.

‘Planet Nine’

Astronomi se nadaju da bi im istraživanje TNO moglo pomoći u pronalaženju takozvanog Planeta Devet (eng. ‘Planet Nine’). Naime, vjeruju da su orbite brojnih tijela u udaljenim dijelovima Sunčevog sustava (video prikaz) poremećene povlačenjem još neidentificiranog planeta.

Planet nine (©Caltech)
Predložena orbita hipotetskog ‘Planeta Devet’ koja objašnjava iskrivljene orbite transneptunskih objekata (©Caltech)

Postojanje ‘Planeta Devet’ predložen je kao teorijska hipoteza koja objašnjava iskrivljene staze koje se vide u udaljenim ledenim tijelima. Kako bi se uklopio s podacima koje imaju stručnjaci, navodni planet bi trebao biti otprilike četiri puta veći od Zemlje i deset puta veće mase.

Istraživači kažu da bi tijelo ove veličine i mase moglo objasniti skupljene staze brojnih ledenih malih planeta iza Neptuna. Njegova ogromna orbita značila bi da je potrebno između 10.000 i 20.000 godina da napravi jedan obilazak oko Sunca.

Svemirska letjelica New Horizons snimila tamnu stranu Plutona

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

Izvori:

Sam Tonkin (16. veljače 2022.), „Our solar system has a mysterious new object! Trans-Neptunian body takes nearly 300 years to travel around the sun – and could help in the search for Planet Nine, astronomers say,“ dailymail.co.uk (pristup 20. veljače 2022.)

Christopher M. Graney (10. veljače 2022.), „Breaking news: Vatican Observatory astronomer finds new member of the solar system,“ aleteia.org (pristup 20. veljače 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.