kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kineska misija Chang’e 4 prije tri godine sletjela na udaljenu stranu Mjeseca
Svemir

Kineska misija Chang’e 4 prije tri godine sletjela na udaljenu stranu Mjeseca

objavljeno

Kineska misija Chang’e 4 već se tri godine nalazi na tamnoj strani Mjeseca.

Povijesna misija još traje

Kineski lander i rover još uvijek rade više od tri godine nakon što su izvršili povijesno slijetanje na udaljenu stranu Mjeseca. Chang’e 4 lander s roverom Yutu 2 sletio je u krater Von Kármán 2. siječnja 2019. i od tada misija istražuje jedinstveno područje našeg Mjeseca.

Rover Yutu 2 prešao je ukupno 839,37 metara lunarnog tla i tijekom vožnje prikupio 3 632,01 gigabajta podataka, objavili su kineski dužnosnici u listopadu.

Dvije svemirske letjelice dale su zapanjujuće slike i panorame s daleke strane Mjeseca, otkrile tajne ispod površine, izmjerile količinu zračenja s kojom će se suočiti astronauti, a primijetio ih je NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter.

https://kozmos.hr/uzorci-kineske-misije-na-mjesecu-pomaknuli-granicu-vulkanske-aktivnosti-zemljinog-satelita-za-900-milijuna-godina/

Sve teče kako treba

Yutu 2 postavio je novi rekord dugovječnosti za rover na površini Mjeseca, nadmašivši prethodni rekord od 321 dan koji je uspostavio sovjetski rover Lunohod 1. Yutu 2 sada ide prema udaljenom bazaltnom području, ali će možda trebati godine prije no što stigne do te lokacije.


Unatoč tome što se suočavaju s naizmjeničnom izuzetnom hladnoćom i užarenom toplinom lunarnih dana i noći te intenzivnim Sunčevim zračenjem, Chang’e 4 i Yutu 2, i dalje dobro rade, kao i njihovi znanstveni instrumenti.

https://kozmos.hr/daleka-strana-nasega-mjeseca-ima-cudnu-simetriju-evo-zasto/

Letjelica na solarni pogon redovito se gasi tijekom lunarne noći, od kojih svaka traje oko 14,5 zemaljskih dana. Satelit koji misiji Chang’e 4 omogućuje komunikaciju sa Zemljom također je u punom pogonu. Satelit Queqiao lansiran je 2018. u orbitu iza Mjeseca, odakle može vidjeti i udaljenu stranu Mjeseca, i Zemlju u svakom trenutku. Queqiao je potreban za slanje podataka i naredbi između letjelice na Mjesecu i kontrolne misije.

https://kozmos.hr/zanimljivi-detalji-mjesecevih-stijena-otkriveni-kineskom-misijom/

U prosincu 2024. Chang’e 6 prikupit će uzorke s tamne strane Mjeseca

Kina je pokrenula svoju prvu misiju vraćanja lunarnih uzoraka krajem 2020. Misija Chang’e 5 uspješno je dopremila 1,731 kilogram svježih lunarnih uzoraka na Zemlju u prosincu.

Država će poslati Chang’e 6 kako bi prikupila uzorke s tamne strane Mjeseca 2024. godine.

https://kozmos.hr/pogledajte-10-fotografija-tamne-strane-mjeseca/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Jones A. (5. listopada 2021.), 1,000 days on the moon! China’s Chang’e 4 lunar far side mission hits big milestone, Space.com (pristup 4. siječnja 2021.)

Jones A. (8. srpnja 2021.), China’s Chang’e 6 mission will collect lunar samples from the far side of the moon by 2024, Space.com (pristup 4. siječnja 2021.)

 

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.