kozmos.hr
Svemir

Egzotični materijali pronađeni u uzorcima Mjeseca

objavljeno

Astronomi su otkrili neobične materijale koji su se mogli donijeti na mjesto slijetanja modula s velike udaljenosti do 1300 kilometara.

Kineski astronomi predstavili su prvo izvješće o proučavanju uzoraka mjesečevog tla koji su isporučeni na Zemlju u prosincu 2020. u sklopu misije Chang’e-5. Prema najnovijim podacima, približno 10 posto mjesečevih uzoraka ima kemijski sastav koji nije karakterističan za mjesto na kojem su uzeti.

Egzotični lunarni uzorci Chang’e 5: Sve što trebate znati

Misija

Misija Chang’e 5 započela je 23. studenog 2020. Jedan od zadataka bio je isporuka Mjesečevog tla na Zemlju, inače, prva od 1976. Modul se odvojio od orbitera i sletio u Ocean Oluja kod vrha Rumkera.

Dva kilograma mjesečevih uzoraka

Prikupila je gotovo dva kilograma uzoraka mjesečeve stijene, koji su uspješno isporučeni na Zemlju 16. prosinca 2020. Kako se ispostavilo, među njima su bili i ulomci najmlađeg mjesečevog tla koji je ikada isporučen na Zemlju radi istraživanja u laboratoriju.


Geološko mapiranje

Yuqi Qian s Kineskog geološkog sveučilišta i njegov tim proveli su preliminarne analize ulomaka stijena i mjesečeve prašine. To je bilo takozvano geološko mapiranje, osmišljeno za odvajanje “lokalnih” stijena od “egzotičnih”. Namjera je takvog procesa pomoći u identificiranju značajki područja slijetanja modula za spuštanje.

Jedna od najmlađih geoloških regija

Studija je otkrila da je mjesto slijetanja jedno od najmlađih geoloških regija Mjeseca, staro oko dvije milijarde godina. Mjesečevi uzorci isporučeni na Zemlju predstavljaju prilično rastresito tlo nastalo tijekom dvije milijarde godina kao posljedica usitnjavanja i drobljenja stijena pod utjecajem meteorita i asteroida.

Lokalni materijal

Prema izvješću, 90 posto materijala prikupljenog modulom Chang’e 5 vjerojatno je lokalno. Znanstvenici vjeruju da su nastali izravno u području slijetanja modula i njegovoj neposrednoj blizini. Ova vrsta regolita poznata je kao morski bazalti, vulkanska stijena koja prekriva veći dio bliske strane Mjeseca. Posmatračima je jasno vidljiv u obliku tamno sivih područja.

https://kozmos.hr/uzorci-pruzili-novi-uvid-u-nastanak-najstarijeg-mjesecevog-kratera/

Egzotični materijali

Za preostalih 10 posto ispitanih fragmenata utvrđeno je da su “strani”. Prema istraživačima, ti uzorci imaju potpuno drugačiji, “egzotični” kemijski sastav u usporedbi s morskim bazaltima. To je vjerojatno posljedica činjenice da su ti fragmenti dovedeni na mjesto slijetanja modula s drugih područja, uključujući i vrlo udaljena. To je moguće u slučaju sudara kozmičkih tijela s mjesečevom površinom.

Ulomci meteorita i asteroida

Kako su pokazala nedavna istraživanja, Mjesec je u ranoj fazi svog razvoja bio podvrgnut masovnom svemirskom “bombardiranju”. S obzirom na to, stručnjaci su sugerirali da bi neki “vanzemaljski” materijal u 10 posto proučavanih uzoraka mogli biti ulomci meteorita ili malih asteroida koji su u prošlosti pogodili mjesečevu površinu.

Mjesto slijetanja Chang’e 5 i obližnji udarni krateri koji bi mogli biti izvori egzotičnih materijala pronađenih u mjesečevim uzorcima.Izvor: Qian i sur. 2021. Godine

Vulkanski otvori


Osim toga, kineski znanstvenici, u suradnji s kolegama sa sveučilišta Brown i Münster, proučavali su granularne inkluzije u uzorcima tla nastalim od brzo hlađenog staklastog materijala. Analiza je pokazala da su te “staklene kugle” po sastavu identične materijalima iz sada izumrlih vulkanskih otvora poznatih kao Sharpe i Meran.

Udarni krateri

Ovi udarni krateri nalaze se 160 kilometara sjeveroistočno, odnosno 230 kilometara jugoistočno od mjesta slijetanja sonde. Zapravo, fragmenti isporučeni na Zemlju pružaju novi uvid u vrlo nasilnu vulkansku aktivnost na Mjesecu u dalekoj prošlosti.

Ogromne udaljenosti

Usput, izvješće sugerira da su neki “vanzemaljski” materijali mogli biti dovedeni na mjesto slijetanja modula s velike udaljenosti  i do 1300 kilometara, što ukazuje na snažne procese koji su doslovce jednom potresli površinu Mjeseca.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Atkinson, N. (2021, September 26). Chang’e-5 returned an Exotic collection of moon rocks. Universe Today.
• Phys.org. (2021, September 24). Exotic mix in China’s delivery of moon rocks.
• Qian, Y., Xiao, L., Head, J., Bogert, C. van der, & Hiesinger, H. (2021, June 28). The exotic materials at THE chang’e-5 landing site. CO Meeting Organizer EPSC2021.
 Torbet, G. (2021, September 25). China’s lunar sample Contains glassy BEADS, Impact Fragments. Digital Trends.

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.