kozmos.hr
Svemir

Kineska misija otkrila tragove vode na Mjesecu

Mjesec plavi
autor
objavljeno

Otkriće tragova vode na površini Mjeseca koje je prikupila kineska lunarna misija još je jedan u nizu dokaza o prisutnosti vode na našem svemirskom suputniku.

Novi dokazi lunarne vode

Kineska lunarna misija Chang’e 5 koja je sletjela na površinu Mjeseca kako bi prikupila uzorke našeg satelitskog svemirskog suputnika. U okviru misije radi se i analiza uzoraka, ali su isto tako obavilo i slanje materijala natrag na Zemlju za detaljnije ispitivanje.

Mjesto slijetanja Chang’e 5 i obližnji udarni krateri (©Qian et al, 2021).

Odvažna misija Chang’e 5 sletjela je na Mjesec u prosincu 2020. godine, istražujući i prikupljajući najmlađe ikada prikupljene uzorke Mjeseca. Ubrzo nakon slijetanja vozilo za povratak poletjelo je s mjesta spuštanja te se uputilo natrag prema Zemlji s uzorcima. Misija je započela u regiji nazvanoj Oceanus Procellarum (More oluja). Uzorci Chang’e 5 vratili su se na Zemlju 16. prosinca iste godine, a znanstvenici su sada otkrili da spektralno skeniranje površine lendera i analiza uzoraka u laboratorijima na Zemlji pokazuju prisutnost vode u regiji.


Chang'e 5. Izvor: CNSA/NASA.
Chang’e 5 letjelica (©CNSA/NASA).

„Prvi put u povijesti, rezultati laboratorijske analize uzoraka s Mjeseca i spektralni podatci iz istraživanja lunarne površine na licu mjesta korišteni su zajedno kako bi se ispitala prisutnost, oblik i količina ‘vode’ u lunarnim uzorcima“, rekao je koautor nove studije koja prezentira rezultate, Li Chunlai, planetarni znanstvenik s Nacionalnog astronomskog opservatorija Kineske akademije znanosti.

Važnost otkrića

Utvrđeno je da hidroksil potječe iz dva različita izvora koji je prvi put otkriven lunarnim mineraloškim spektrometrom u 11 uzoraka stijena i tla te dodatno potvrđen u pet dodatnih višedijelnih laboratorijskih analiza na osam uzoraka. Mali dio pojavio se u staklastom materijalu napravljenom od sunčevih vjetrova koji ometaju površinu Mjeseca, baš kao što se to dogodilo u uzorku Apolla 11 prikupljenom 1971. godine (podvrgnut analizi početkom 2000-ih). Međutim, uzorak Chang’E-5 sadržavao je – u usporedbi s uzorkom Apollo misije – samo oko trećinu količine stakla koje stvara solarni vjetar.

Međunarodni tim znanstvenika iznio nove dokaze o postajanju vode na Mjesecu

Što rezultati doista znače

Ipak, rezultate ne treba krivo protumačiti! Naime, rezultati sigurno ne upućuju na goleme rezervoare na površini Mjeseca. Umjesto toga, rezultati pokazuju da u prosjeku stijene i tlo mjesečeve površine sadrže oko 30 hidroksilnih dijelova na milijun (hidroksil, s jednim atomom kisika i jednim atomom vodika, glavni je sastojak vode).

Tim je također procijenio – na temelju gore spomenute analize i komparacije s uzorcima Apollo misje – da je izvor vode uglavnom autohton, tj. da potječe sa samog Mjeseca, a sadržan je u kristalnom mineralu zvanom apatit. Čini se da je dio hidroksila, iako manji nego što se očekivalo, došao pomoću solarnog vjetra – konstantnog toka nabijenih čestica koje teku sa Sunca i preko Sunčevog sustava i koji napadaju Mjesec i ‘usađuju’ (‘bombardiraju’) njegovu površinu česticama.


„Rezultati točno odgovaraju na pitanje o karakteristikama distribucije i izvoru vode u zoni slijetanja Chang’e 5 i pružaju temelje za tumačenje i procjenu signala vode u podatcima iz daljinskih istraživanja,“ zaključio je Li.

Dio vode na Mjesecu stvorio je naš planet?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Jianjun Liu et al., „Evidence of water on the lunar surface from Chang’E-5 in-situ spectra and returned samples,“ Nature Communications 13 (2022).

XU Ang (14. lipnja 2022.), „China’s lunar lander finds evidence of native water on moon,“ eurekalert.org (pristup 17. lipnja 2022).

Andrew Jones (16. lipnja 2022.), „China’s moon sample-return mission finds water evidence twice over,“ space.com (pristup 17. lipnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.