Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Baza na Mjesečevoj površini?

Evo prvog koncepta Mjesečeva naselja Europske svemirske agencije.

Desetljećima nakon posljednje misije Apollo, Mjesec je ponovno na čelu napora čovječanstva u istraživanju svemira. Međutim, ovaj put konačni cilj nije samo još jednom kročiti na naš satelit, već uspostaviti stalnu koloniju sa pravim Mjesečevim naseljem (ili nekoliko njih).

U ovom trenutku ne postoji jamstvo kada će to postati stvarnost, ali čini se neizbježnim. NASA je započela svoj program Artemis koji će obuhvaćati nekoliko faza, počevši od bespilotnih misija do letova s ​​posadom, i postavit će temelje naše buduće kolonije. Istodobno, ESA, Roscosmos i Kineska nacionalna svemirska uprava također su otkrili svoje planove za “kolonizaciju” Mjeseca i stvaranje trajnih naselja.

U nedavnoj publikaciji, arhitektonska agencija SOM otkrila je svoj koncept Mjesečevog naselja, razvijen u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA) i Massachusetts Institute of Technology (MIT). Projekt je prvi put predstavljen na 17. međunarodnoj arhitektonskoj izložbi Venecijanskog bijenala. Razgovarajmo o tome i vidjet ćemo zašto je neizbježno kolonizirati Mjesec.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Evo futurističkog koncepta Mjesečevog naselja

Autori projekta predložili su izgradnju Mjesečevog naselja na rubu kratera Shackleton na Južnom polu Mjeseca. Ondje ima dovoljno sunčeve svjetlosti koja se može koristiti kao izvor energije.

Uz to, područje ima dovoljno resursa za podržati život doseljenika, kao i materijala koji mogu pružiti uvid u ranu povijest Sunčevog sustava.

Zgrade u naselju sastojat će se od stambenih modula koji će integrirati sustave za održavanje života i medicinsku opremu.

Pomoćna infrastruktura izrađena od legure titana bit će ugrađena u obod svake zgrade.

Svaka “kuća” imat će 390 kubika životnog prostora i 104 kubika prostora pogodnog za tehničku uporabu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Dizajn modula za Moon Village hibridni je sustav koji se sastoji od dva ključna elementa: krutog kompozitnog okvira oko perimetra i ljuske na napuhavanje koja integrira zgradu sa sustavom upravljanja okolišem.

Kina želi izgraditi stalno naseljene baze na Marsu, evo kako

To omogućuje fleksibilniju organizaciju interijera, bolju distribuciju i obradu zraka, kao i prikladniju izgradnju radnih stanica. Osim toga, prikladnije je transportirati građevinski materijal na takve strukture.

Sve će zgrade biti podijeljene u nekoliko razina i međusobno povezane kako bi se osigurala mobilnost doseljenika.

Mjesečevo naselje trebalo bi postati istraživačko središte i prikazati mogućnosti lunarnog turizma.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kao što je planirano, želja je proučavati nove tehnologije izvanzemaljske arhitekture u ekstremnim uvjetima okoliša.

Uz ovo, u nastavku je nekoliko slika koje prikazuju futurističke planove za Mjesečevo selo. Neosporivo je reći da je ovo u ovom trenutku samo koncept i da bi njegova realizacija mogla potrajati desetljećima s našim trenutnim tehnologijama. Ipak, nevjerojatno je vidjeti kako bi mogla izgledati budućnost nakon što “koloniziramo” Mjesec.

Koncept Mjesečevog naselja. Izvor: SOM

Evo kako bi moduli trebali izgledati u budućnosti. Izvor: SOM

Unutrašnjost modula. Izvor: SOM

stvarna veličina modula. Izvor: SOM

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Englefield, J. (2021, July 8). Moon Village could allow people to “thrive over the long term” in Spac. Dezeen.
• Ichimura, A. (1970, January 1). This Is What the Future of Moon Living Could Look Like. Esquiremag.ph.
• McNulty-Kowal, S. (2021, July 9). This moon village plans to harness solar energy to sustain tourism in the future! Yanko Design.
• SOM. (n.d.). Moon Village.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Oglas