kozmos.hr
Svemir

Nove fotografije tamne strane Mjeseca!

objavljeno

Stigle su nove slike tamne strane Mjeseca. Snimio ih je kineski lunarni rover Yutu-2 tijekom svoje dvogodišnje operacije.

Daleko od koronavirusa i zemaljskih problema, kineski lunarni rover Yutu-2 snima neistraženu stranu Mjeseca.

Rover je tamo već 24. lunarni dan što je apsolutni rekord kad su u pitanju letjelice na Mjesecu.

Slika kineskog lunarnog rovera Yutu-2. Izvor: CNSA/CLEP

Jedan Mjesečev dan traje dva zemaljska tjedna. Yutu-2 je operativan od 3. siječnja 2019. Od tog datuma, sonda radi takoreći  dvotjedne smijene.

Tijekom 14-dnevnog noćnog odmora, objavljuje se dnevnik aktivnosti rovera koji uključuje fascinantne slike Mjesečeve tamne strane. Ovog puta dobili smo prekrasnu panoramu Von Karmanovog kratera.

Trenutno, Yutu-2 ima zadatak doći do specificiranog kamena unutar 24. lunarnog dana. U prošlom navratu nije uspio stići do svog cilja zbog čega smo dobili jedino slike rute koja vodi do službenog odredišta. Obilje fotografija u zadnjih godinu dana omogućava softwerskom timu da pomoću tehnologije izradi 3-d mapu površine i time olakša sigurno kretanje rovera.


Najveća panorama koju su Kinezi objavili. Ovo je starija slika iz perioda kad se Yutu-2 nalazio u Chang’e 4 letjelici. Izvor: CNSA/CLEP

Svi objavljeni snimci Kineske Nacionalne Svemirske Administraciji bit će dostupni u ovom članku. Fokusirajmo se sada na stariju visoko-rezolucijsku panoramu s početka Chang’e 4 misije prošle godine. Ne znam zašto im je trebalo tako dugo da objave ovu sliku, ali pogled na daleku stranu Mjeseca je izvanredan. Fotografija je snimljena negdje blizu mjesta slijetanja, nadomak Von Karman kratera.

Ciljano odredište Yutu-2 označeno je zelenom bojom. Izvor: CLEP

Treba čestitati kineskom svemirskom programu za uspjeh koji je postigla Chang’e 4 misija. Predviđeno trajanje misije bilo je godinu dana i tri mjeseca. Izračun je dobiven s obzirom na dizajn letjelice i Yutu-2 rovera. No oni se i dalje dobro drže nakon čak 23 lunarna dana odnosno blizu 2 zemaljske godine.

Još je zanimljivija Chang’e 5 misija koja će uskoro biti lansirana. Kina se tiho i bez privlačenja mnogo pažnje pripremala za njeno polijetanje krajem studenog.

Zacrtano odredište označeno je žutom. Crvena predstavlja planiranu rutu kretanja. Slika je uzeta navigacijskom kamerom rovera. Izvor: CLEP

Chang’e 5 neće imati istu svrhu kao prethodna, još aktivna misija. Plan je vratiti se s dva kilograma Mjesečevih uzoraka što nitko nije pokušao od 1970.-ih. Radi se o iskoraku u našem razumijevanju Mjeseca. Do tada ćemo uživati u slikama s Yutu-2 rovera.

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.