kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kina gradi ogroman niz teleskopa za proučavanje erupcija na Suncu
Svemir

Kina gradi ogroman niz teleskopa za proučavanje erupcija na Suncu

Solarni radio teleskop (Meridijanski projekt faza II). Izvor: China News Service/Liu Zhongyan.
objavljeno

3,14 kilometara dugačak kružni niz antena omogućit će nova istraživanja Sunca.

Daocheng solarni radioteleskop (DSRT)

Kina gradi najveći niz teleskopa na svijetu koji će se baviti proučavanjem Sunca. Jedan od ciljeva jest produbljivanje našeg razumijevanja koronalnih izbačaja mase (CME). Niz teleskopa u tom će pogledu neprestano snimati radiovalove koji dolaze sa Sunca.

Daocheng solarni radioteleskop (DSRT) trenutno je u izgradnji na visoravni u provinciji Sichuan, na jugozapadu Kine. Kada bude dovršen, imat će čak 313 tanjura od kojih će svaki biti promjera 6 metara, tvoreći zajedno krug s opsegom od 3,14 kilometara.

Kina razvila umjetnu inteligenciju koja može parirati ljudskom mozgu

Koronalni izbačaji mase (CME)

Veliki koronalni izbačaji mase (CME) mogu izazvati ozbiljnu štetu na našoj električnoj infrastrukturi. Riječ je o erupcijama nabijenih čestica iz gornje atmosfere Sunca odnosno korone.

Koronalni izbačaji mase (CME) nastaju na Sunčevim pjegama uslijed poremećaja u magnetskom polju zvijezde.


U slučaju kada su usmjerene prema nama, ovakve erupcije mogu izazvati ozbiljnu štetu na našim telekomunikacijskim mrežama, satelitima pa čak i austronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Pored toga, koronalni izbačaji mase mogu izazvati polarnu svjetlost na noćnom nebu.

Je li Kina upravo otkrila signale izvanzemaljske civilizacije?

Izgradnja DSRT-a

Kineska novinska agencija objavila je slike s izgradnje još u lipnju, a South China Morning Post izvijestio je kako niz antena prema planu treba biti dovršen do kraja godine.

Razvoj DSRT-a dio je zemaljske mreže za praćenje svemirskog okruženja (Kineski meridijanski projekt). Dio projekta je i Kineski spektralni radioheliograf za praćenje solarne aktivnosti u Unutarnjoj Mongoliji. Ovaj radioheliograf sadržat će do 100 tanjura u trokrakom spiralnom rasporedu, a proučavat će Sunce u još širem opsegu frekvencija od DSRT-a.

Cilj projekta kojeg vodi Nacionalni centar za svemirske znanosti (NSSC) Kineske akademije znanosti (sudjeluje preko 10 kineskih institucija i sveučilišta) jest pokrenuti oko 300 instrumenata na 31 stanici diljem Kine, na točno određenim zemljopisnim širinama. Projekt će doprinijeti razumijevanju Sunca, solarne fizike i svemirskog vremena.

Kina razvija svemirski teleskop nove generacije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymous (30 lipnja 2022.), Solar Radio Telescope under construction in Sichuan, China News Service, Globaltimes.cn (23. kolovoza 2022.)

Xin L. (5. srpnja 2022.), China’s new radio telescope will have dangerous solar eruptions in its gaze, Scmp.com (pristup 23. kolovoza 2022.)

Jones A. (23. kolovoz 2022.), China is building a huge ring of telescopes to study eruptions on the sun, Space.com (pristup 23. kolovoza 2022.)

 

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.