kozmos.hr
Tehnologija

Kina razvila umjetnu inteligenciju koja može parirati ljudskom mozgu

Umjetna inteligencija. Izvor: Curiosmos.com.
objavljeno

Superračunalo Sunway, nadimka ‘Bagualu’, koristi 174 bilijuna parametara, što je usporedivo s brojem sinapsi u ljudskom mozgu. Radi se o AI sustavu sljedeće generacije. 

Bagualu, ili “alkemičarski lonac”, kako ga nazivaju, model je umjetne inteligencije razvijen u Nacionalnom superračunalskom centru u Jiangsuu, istočnoj kineskoj provinciji. Znanstvenici iz Kine tvrde kako je razina složenosti ove umjetne inteligencije usporediva s ljudskim mozgom.

Također ga opisuju kao model umjetne inteligencije koji može imati primjenu u razvoju autonomnih vozila i računalnog vida. Drugi manje kompleksni sustavi umjetne inteligencije već su dali znatan doprinos u znanstvenim istraživanjima i razvoju tehnologije, što znači da Bagualu ima iznimno širok potencijal.

Može li se AI sustav mjeriti s ljudskim mozgom?

Istraživači smatraju da najnoviji demo stavlja Sunway TaihuLight Super Computer u rangu s američkim Frontierom koji je trenutno na prvom mjestu u svijetu. Ipak, službeno se Sunway vodi kao četvrto najmoćnije superračunalo na svijetu.


Prema Top500 popisu vodećih svjetskih superračunala, Sunway je bio na prvom mjestu između 2016. i 2018. Međutim, kineske institucije više ne prenose podatke o snazi pa se popis nije mogao ažurirati. Kina i dalje ima najveći broj superračunala na ljestvici Top500, njih čak 173.

Ono što znamo jest da bagualu program sadrži 174 bilijuna parametara, čime ulazi u rivalitet s brojem sinapsi u ljudskom mozgu. Ovo je postignuto pomoću njegovih 37 milijuna CPU jezgri – preko četiri puta više od broja procesora u Frontier superračunalu.

Uređaj također ima devet petabajta memorije (ekvivalentno nekoliko milijuna HD filmova). U travnju su istraživači iz Američkog udruženja za računalne strojeve predstavili svoja otkrića na konferenciji Practice of Parallel Programming 2022, no rezultati do sada nisu objavljeni.

Jedan istraživač komentirao je da nova verzija Sunwaya može simulirati paralelno računanje na sličan način poput ljudskog mozga, kao kad primjerice jedemo dok gledamo TV.

Trebamo li biti zabrinuti?

Premda su kineska postignuća na području umjetne inteligencije nedvojbeno impresivna, najava dolazi u pomalo nezgodnom trenutku. Javnost je, naime, i dalje u šoku zbog tvrdnje da je Googleova umjetna inteligencija postigla svijest. Kao što je ranije objavljeno, Blake Lemoine, inženjer koji radi u Googleu, stavljen je na administrativni dopust nakon tvrdnji da je LaMDA, eksperimentalna umjetna inteligencija, razumno živo biće.

“Da ne znam o čemu se radi i što je točno ovaj računalni program koji smo nedavno napravili, mislio bih da se radi o sedmogodišnjem, osmogodišnjem klincu koje slučajno poznaje fiziku”, naveo je Lemoine u intervju za The Washington Post.

Među stručnjacima za umjetnu inteligenciju, znanstvenicima, pa čak i Googleovim zaposlenicima, izbila je žestoka rasprava o sadašnjim i budućim mogućnostima strojnog učenja, etičkim problemima vezanim uz tehnologiju te prirodi svijesti i osjećaja. Međutim, unatoč Lemoineovim tvrdnjama, konsenzus je bio da LaMDA vjerojatno nije svjesno biće.


Međutim, LaMDA-in slučaj kulminirao je do te razine da je LaMDA, prema Lemoineu, zatražila pravnu pomoć od odvjetnika ne bi li dokazala da se u njenom slučaju radi o razumnom biću, a ne naprednom kompjuterskom programu.

Unatoč tome, neimenovani odvjetnik odustao je od zastupanja LaMDA-e zbog snažnog vanjskog pritiska od strane “velikih odvjetničkih društava”.

Određeni stručnjaci ipak smatraju da je LaMDA-in slučaj iznimka i da ne postoji realan rizik prem kojem bi sustavi umjetne inteligencije zavladali svijetom. Barem ne zasad.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.