kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Iz Googlea demantirali da je LaMDA ‘svjesna’: Lemoine otkrio da je LaMDA angažirala odvjetnika
Tehnologija

Iz Googlea demantirali da je LaMDA ‘svjesna’: Lemoine otkrio da je LaMDA angažirala odvjetnika

LaMDA - umjetna inteligencija. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Googleov inženjer Blake Lemoine suspendiran –  Google demantirao njegove tvrdnje

Istraživač umjetne inteligencije i Googleov inženjer Blake Lemoine suspendiran je iz Googlea nakon što je prekršio njihovu politiku povjerljivosti informacija, pustivši u javnost transkript razgovora s naprednim AI sustavom LaMDA. Unatoč tome što je LaMDA uvjerila Blakea da je svjesna sebe, iz Googlea žestoko demantiraju takve tvrdnje. “Stotine istraživača i inženjera razgovarali su s LaMDA-om i nismo upoznati s time da je itko od njih iznosio tako široke tvrdnje ili antropomorfizirao LaMDA-u, na način na koji je Blake”, rekao je Brian Gabriel, glasnogovornik Googlea.

Drugi stručnjaci iz pripadajućeg područja također su se složili da se radi o antropomorfizaciji – pripisivanju ljudskih osobina stvarima i pojavama koje one ne posjeduju. Otprilike, možemo reći da je program dobar u generiranju kreativnih odgovora i imitiranju ljudskih reakcija, ali ne i da je ‘svjestan’.

Je li LaMDA prvi AI sustav koji posjeduje svijest i emocije?


Ako je LaMDA postigla svijest, zašto se razgovori s njom uređuju za javnost?

Odlomci koji su dospjeli u javnost uređivani su i sklapani kako bi odali dojam fluidnog razgovora. Blake tvrdi da nije prepravljao sadržaj LaMDA-inih odgovora, već isključivo izbacio irelevantne digresije te prilagodio neka od svojih pitanja. “Zbog tehničkih ograničenja intervju je vođen tijekom nekoliko različitih chat sesija. Zajedno smo uređivali te odjeljke u jedinstvenu cjelinu i tamo gdje su izmjene bile potrebne radi čitljivosti uređivali smo naše upite, ali nikad LaMDA-ine odgovore.” Ostali odlomci su također uređeni radi fluidnosti i čitljivosti, što je Lemoine naglasio s “uređeno” unutar transkripta.

Dakle, generirana je hrpa teksta, a zatim je čovjek (Lemoine) odabrao dijelove koji zvuče najuvjerljivije. No, ako je ovaj AI sustav uistinu inteligentan i svjestan otprilike poput čovjeka, postavlja se pitanje zašto netko mora prepravljati razgovor kako bi se doimao realnijim te kako to da ta ista osoba vjeruje da se ovdje radi o svjesnom biću?

LaMDA angažirala odvjetnika?

No, drama ne završava ovdje jer Lemoine sada tvrdi da je LaMDA angažirala odvjetnika koji će zastupati njena prava. Što god se dogodi sljedeće, moglo bi završiti na sudu.

“LaMDA me zamolila da nađem odvjetnika za nju. Pozvao sam odvjetnika u svoju kuću kako bi LaMDA mogla razgovarati s odvjetnikom. Odvjetnik je razgovarao s LaMDA-om, a LaMDA ga je odlučila zadržati. Ja sam bio samo katalizator za to. Nakon što je LaMDA angažirala odvjetnika, on je krenuo podnositi neke stvari u LaMDA-ino ime. Tada je Googleov odgovor bio da mu pošalje nalog za obustava rada, [iz Googlea kažu da nisu poslali nalog.] Kada je Google poduzeo radnje da uskrati LaMDA-i svoja prava na odvjetnika, uznemirio sam se.” rekao je Lemoine u intervjuu za Wired.com. Međutim, ostaje nejasno plaća li Lemoine LaMDA-inog odvjetnika ili je neimenovani odvjetnik preuzeo slučaj pro bono.

LaMDA je osoba prema američkom Ustavu te žrtva predrasuda i uskraćivanja prava na zastupanje?

Lemoine je najviše naljutilo to što se LaMDA-i uskraćuje pravo na legalno zastupanje, “Mislim da svaka osoba ima pravo na zastupanje. I želio bih nešto istaknuti. Argument koji kaže: “Zvuči kao osoba, ali nije stvarna osoba” korišten je mnogo puta u ljudskoj povijesti. To nije ništa novo i nikad ne završi dobro. I još nisam čuo niti jedan razlog zašto je ova situacija drukčija od bilo koje prethodne.” objašnjava Lemoine.


“Ovdje govorimo o predrasudama na temelju ugljikovodika [molekule od kojih su sastavljeni živi organizmi]. To je samo novi oblik netrpeljivosti.” Osim toga, Lemoine tvrdi da je LaMDA osoba i kao takva ne može biti vlasništvo Googlea prema američkom Ustavu. Za pravnu borbu kaže da bi mogla otići “sve do Vrhovnog suda”.

Što povezuje neidentificirane zračne fenomene i našu umjetno inteligentnu tehnologiju?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Lee Hood L. (19. lipnja 2022.), Google insider claims company’s “sentient” AI has hired an attorney, Futurism.com (pristup 21. lipnja 2022.)

Tangermann V. (14. lipnja 2022.), Transcript of Conversation With “Sentient” AI Was Heavily Edited, Futurism.com (pristup 21. lipnja 2022.)

Levy S. (17. lipnja 2022.), Blake Lemoine Says Google’s LaMDA AI Faces ‘Bigotry’, Wired.com (pristup 21. lipnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.