kozmos.hr
Svemir

Kina razvija svemirski teleskop nove generacije

Chinese Space Station illustrati (Curiosmos)
objavljeno

Kineski super-teleskop Xuntia ima vidno polje 300 puta šire od Hubblea, a planira se da će biti lansiran 2023. godine.

Kineski teleskop nove generacije

Kina planira lansirati svoj super-teleskop nazvan Xuntian (što znači „istraživanje do neba“) 2023. godine. Xuntian će moći promatrati do 40% neba s kamerom od 2.5 milijardi piksela. Prema informacijama iz Kineske svemirske agencije teleskop bi trebao započet sa znanstvenim operacijama oko 2024. godine. Ipak, treba odmah istaknuti, teleskop će za razliku od James Webba kružiti oko Zemlje (kao i Hubble) te promatrati svemir u ultraljubičastom i vidljivom polju.

Xuntian ili Kineski svemirski teleskop (eng. Chinese Survey Space Teleskop, tj. CSST) optički je opservatorij za provođenje istraživanja neba i snimanje slika neba. Planira se da će inicijalna misija trajati deset godina, no kineski znanstvenici otkrili su da bi se ona potencijalno mogla i produljiti.


Lansiranje svemirskog teleskopa Xuntian očekuje se do kraja 2023.godine. Kineski znanstvenici podijeli su i neke karakteristike – teleskop ima otvor od dva metra i najsuvremenije detektore, baš kao i optička kabina Kineske svemirske postaje čija bi izgradnja trebala biti dovršena prije kraj 2022. godine. Sam teleskop veličine je prosječnog autobusa, imat će primarno zrcalo promjera oko 2 metra te će težiti oko 15 tona.

Razvoj prototipa Xuntiana

Prototipa Xuntiana razvija se u sklopu instituta i projekta Kineske akademije znanosti (CAS), a prema izjavama napredak je već postignut u preliminarnom razvoju uređaja. Zhan Hu, glavni znanstvenik optičkog pogona Xuntian, rekao je da se teleskop Xuntian u osnovi sastoji od dva dijela: optičkog objekta i platforme.

Teleskop će biti opremljen višekanalnim uređajem za snimanje, spektrografom integralnog polja i koronagrafom za snimanje ekstrasolarnih planeta (egzoplaneta). No, veći dio promatranja obavljat će Xuntian modulkamera širokog polja.

Umjetnička slika koncepta kineskog teleskopa nove generacije Xuntian/CSST (©CSA).
Umjetnička slika koncepta kineskog teleskopa nove generacije Xuntian/CSST (©CSA).

Xu Shuyan, glavni dizajner optičkog postrojenja Xuntian, izjavio je da je cijeli Xuntian razvijen, uključujući sve podsustave, komponente i jedinice te da se tim priprema za lansiranje u bliskoj budućnosti. Svakako znamo da će biti lansirat tek nakon što bude dovršena Kineska svemirska postaja, budući da će s njom biti u tzv. ‘ko-orbiti’ te će biti dizajniran da povremeno može pristati na postaju.

Istraživanje misterija svemira

S vidnim poljem koje je 300 puta veće od polja svemirskog teleskopa Hubble, svemirski teleskop Xuntian zadržava sličnu rezoluciju. Zhan Hu je rekao da će Xuntian biti najveći svemirski teleskop za astronomiju u bliskom ultraljubičastom i vidljivom području prije 2035. godine. Dakle, ono što je možda važno istaknuti, neće promatrati svemir na isti način kao James Webb, niti će biti dovoljno udaljen od Zemlje da može dobiti dublje poglede.


Iako u određenoj mjeri limitiran u usporedbi s James Webbom, te u pogledu rezolucije gotovo istovjetan Hubbleu, ovaj teleskop ipak donosi važne pomake u proučavanju svemira. Kineski znanstvenici poslužili su se analogijom stada ovaca – tj. „dok Hubble može vidjeti jednu ovcu, Xuntian će moći vidjeti tisuće, sve u istoj rezoluciji“.

Stoga će Xuntian u sljedećih deset godina moći promatrati čak do 40% neba kamerom od 2.5 milijardi piksela. Teleskop je također dizajniran za istraživanje tamne materije, tamne energije te formiranja i evolucije galaksija.

James Webb objavio prve nevjerojatne slike

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.