kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japanski lander ‘probudio se’ nakon lunarne noći na Mjesecu
Svemir

Japanski lander ‘probudio se’ nakon lunarne noći na Mjesecu

Japanski lander je sletio na Mjesec ali naglavačke!
objavljeno

Japanska svemirska agencija u ponedjeljak je objavila iznenađujuće vijesti: njihov lunarni lander uspio se “probuditi” nakon što je proveo dvotjednu lunarnu noć u mirovanju. Bezposadna letjelica, nazvana Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), sletjela je prošlog mjeseca na Mjesec pod kutom koji je uzrokovao da su njezini solarni paneli bili okrenuti u neželjenom smjeru. No, s promjenom sunčevog kuta, lander se ponovno aktivirao na dva dana i proveo je znanstvena promatranja mjesečnog kratera pomoću visoko sofisticirane kamere, izvijestila je Japanska agencija za istraživanje aeronautike i svemira (JAXA).

Uspostavljen kontakt

Kako je lunarna noć ponovno nastupila, lander je ponovno ušao u stanje mirovanja, pri čemu je bilo neizvjesno hoće li se moći ponovo aktivirati s obzirom na to da “nije bio dizajniran za izdržavanje ekstremnih uvjeta lunarnih noći”, prema JAXA-i. “Jučer smo poslali signal kojim je SLIM uspješno odgovorio”, navela je JAXA na platformi X, ovoga ponedjeljka. “SLIM je uspješno preživio noć na Mjesecu zadržavajući svoju funkciju komunikacije!”


Dodali su kako je komunikacija prekinuta nakon kratkog vremena zbog visokih temperatura opreme usred lunarnog podneva. Unatoč tome, u tijeku su pripreme za nastavak operacija čim se temperature instrumenata spuste na prihvatljive razine. SLIM, prozvan “Moon Sniper” zbog svoje tehnologije preciznog slijetanja, uspio je sletjeti unutar svoje ciljane zone 20. siječnja. To predstavlja veliki uspjeh za japanski svemirski program, posebice nakon niza prethodnih neuspjeha, čime je Japan postao peta zemlja koja je ostvarila “meko slijetanje” na Mjesecu, nakon Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Kine i Indije.

Slijetanje na Mjesec  je izazovno

No, tijekom spuštanja, letjelica je doživjela probleme s motorom i završila ‘naopačke’, što je rezultiralo time da su njezini solarni paneli bili usmjereni prema dolje umjesto prema gore. Ova vijest dolazi nakon što je JAXA proslavila uspješno lansiranje svoje nove vodeće rakete H3 17. veljače, označavajući kraj dugogodišnjih odlaganja i dva neuspjela pokušaja lansiranja. I druge zemlje, uključujući Rusiju, Južnu Koreju i Ujedinjene Arapske Emirate, također teže postići uspješno slijetanje na Mjesec. Prva američka svemirska misija na Mjesec od vremena Apollo misija—letjelica Odisej, izgrađena od privatne tvrtke uz financiranje NASA-e—sletjela je u blizini južnog pola Mjeseca prošlog četvrtka. Ova letjelica, isto kao i SLIM je imala problema pri slijetanju te isto tako završila na boku.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.