kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Može li Japan otkriti tajnu podrijetla Mjeseca? Postignuća misije SLIM nude nove uvide
Svemir

Može li Japan otkriti tajnu podrijetla Mjeseca? Postignuća misije SLIM nude nove uvide

SLIM na Mjesecu. Zasluge JAXA.
objavljeno

Japan možda stoji na pragu otkrića podrijetla Mjeseca zahvaljujući nedavnom uspjehu njegovog lunarnog landera. Japanska svemirska agencija (JAXA) objavila je da je njihov lander, SLIM (Smart Lander for Investigating Moon – Pametni lander za istraživanje Mjeseca), premašio očekivanja prikupivši i analiziravši podatke o deset lunarnih stijena.

SLIM, Japanska prva misija te vrste, izvela je povijesno precizno slijetanje na Mjesecu 20. siječnja. Unatoč početnom slijetanju u nezgodnom položaju, što je onemogućilo solarnim panelima da uhvate sunčevu svjetlost, lander je uspješno ponovno uspostavio komunikaciju s kontrolnim centrom JAXA-e na Zemlji nakon što je privremeno bio isključen.

U prvom prijenosu nakon ponovne aktivacije, SLIM je poslao crno-bijelu fotografiju koja prikazuje hrapavu lunarnu površinu sa šest vidljivih stijena. Tijekom misije, lander je ukupno analizirao deset stijena, dajući im imena poznatih pasmina pasa, kao što su “Akitainu”, “Beagle” i “Shibainu”.

Nova saznanja o podrijetlu Mjeseca

Shinichiro Sakai, voditelj projekta u JAXA-i, izrazio je nadu da će detaljna analiza stijena pružiti nova saznanja o podrijetlu Mjeseca. Kroz usporedbu mineralnog sastava lunarnih stijena s onima na Zemlji, znanstvenici se nadaju otkriti zajedničke elemente koji bi mogli podržati teoriju o “gigantskom udaru”. Prema toj teoriji, Mjesec je nastao od materijala koji se odvojio od Zemlje nakon sudara s drugim nebeskim tijelom.


Očekivanja tima bila su skromna, s planom analize samo jedne stijene, stoga je proučavanje deset stijena razlog za slavlje i novi poticaj za daljnje istraživanje. SLIM trenutačno prolazi kroz period “hibernacije” zbog lunarnog noćnog ciklusa koji će trajati do kraja veljače. Postavlja se pitanje hoće li lander i njegova oprema izdržati ekstremno hladne temperature i ponovno se aktivirati s povratkom sunčeve svjetlosti.

Iako je sletio 55 metara dalje od predviđene lokacije, u neposrednoj blizini kratera Shioli, slijetanje SLIM-a označava izuzetnu preciznost u odnosu na ranije lunarnimisije koje su za cilj imale znatno prostranije i ravnije regije.

Nepredviđeni kvar jednog od glavnih motora rezultirao je tvrđim slijetanjem nego što je planirano, no SLIM je i dalje uspješno izvršio svoj zadatak. Misija je uključivala i dva autonomna istraživačka robota koji su snimili prve trenutke nakon slijetanja i okolinu prije nego što su prestali s radom. Ovim uspjehom, Japan se pridružuje Sjedinjenim Američkim Državama, Sovjetskom Savezu, Kini i Indiji kao jedna od rijetkih zemalja koje su svoje misije uspješno dostavile do Mjeseca, čime potvrđuje svoje mjesto u eliti svemirskih istraživanja.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.