kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japanski lander opet stavljen u stanje mirovanja nakon što je preživio lunarnu noć
Svemir

Japanski lander opet stavljen u stanje mirovanja nakon što je preživio lunarnu noć

Japanski lander je sletio na Mjesec ali naglavačke!
objavljeno

Japanski lunarni lander, poznat kao Pametni modul za istraživanje Mjeseca (Smart Lander for Investigating Moon  SLIM), ponovno je stavljen u stanje mirovanja nakon što je, na iznenađenje svih znanstvenika misije, uspješno prebrodio izuzetno hladnu lunarnu noć koja traje dva tjedna. Ovaj događaj, o kojem je izvijestila Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), predstavlja uvod u naredne pokušaje aktivacije modula zakazane za kasniji dio ovog mjeseca. SLIM je inicijalno sletio na Mjesečevu površinu u siječnju, ali zbog nepredviđenog kuta slijetanja, solarni paneli modula nisu bili adekvatno usmjereni. Unatoč ovome, promjena položaja Sunca omogućila je modulu da se na kratko “probudi” tijekom dva dana, provodeći pritom značajna znanstvena promatranja kratera koristeći visokospecijaliziranu kameru.

Možda SLIM opet izdrši lunarnu noč

Ovaj tjedan, SLIM, koji originalno nije bio projektiran za izdržavanje ekstremnih uvjeta koji vladaju tijekom lunarnih noći, kada temperatura padne na čak minus 133 stupnja Celzija, ponovno je zadivio javnost budući da se uspio aktivirati nakon dvotjednog perioda mirovanja. “SLIM je ponovno ušao u stanje mirovanja nakon što je sunce zašlo, oko 3 sata ujutro po japanskom vremenu, 1. ožujka,” priopćila je JAXA putem platforme X. Priložena je i fotografija stjenovite mjesečeve površine koju je snimio lander.


Unatoč povećanom riziku od kvarova zbog ekstremnih temperaturnih oscilacija, planiramo novo pokretanje SLIM-a kad se sunčeva svjetlost vrati krajem ožujka,” izjavili su iz JAXA-e. Ovo priopćenje dolazi u trenutku kad je američki lander Odisej ostvario povijesno slijetanje, postavši prva privatna svemirska letjelica na Mjesecu. Lander je emitirao svoju posljednju sliku u četvrtak, neposredno prije iscrpljenja svojih energetskih rezervi.

SLIM – Moon Sniper

SLIM, koji je dobio nadimak “Moon Sniper” zahvaljujući svojoj tehnologiji preciznog slijetanja, uspješno je dostigao svoju ciljanu zonu slijetanja 20. siječnja. Ovaj uspjeh predstavlja značajan napredak za japanski svemirski program, posebice nakon niza prethodnih neuspjeha. Time je Japan postao peta zemlja koja je ostvarila “meko slijetanje” na Mjesecu, pridružujući se SAD-u, Sovjetskom Savezu, Kini i Indiji.

Cilj misije SLIM jest istražiti specifičan segment mjesečevog plašta, koji predstavlja duboki sloj smješten ispod površinske kore. Smatra se da je ovaj dio sada dostupan i otvoren za detaljna znanstvena istraživanj nedaleko od pozicije landera. S planovima NASA-e za povratak astronauta na Mjesec kasnije ovog desetljeća, Sjedinjene Američke Države, uz podršku međunarodnih partnera, teže razvijanju dugoročnih stambenih jedinica na Mjesečevom tlu. Ovi bi projekti uključivali iskorištavanje mjesečevog polarnog leda za dobivanje pitke vode i proizvodnju raketnog goriva, ključnih resursa za buduće misije na Mars.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.