kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japan je uspješno lansirao novi satelit za promatranje Zemlje raketom H3
Svemir

Japan je uspješno lansirao novi satelit za promatranje Zemlje raketom H3

Japanska raketa H3 s satelitom Daichi 4 lansirana je s platforme u Svemirskom centru Tanegashima, prefektura Kagoshima, južni Japan, u ponedjeljak, 1. srpnja 2024. Japanska svemirska agencija JAXA lansirala je novu raketu H3 koja nosi unaprijeđeni satelit za promatranje, namijenjen odgovoru na katastrofe i jačanju sigurnosti. Zasluge: Kyodo News.
objavljeno

Japanska agencija za svemirska istraživanja (JAXA) uspješno je lansirala napredni satelit za promatranje Zemlje ALOS-4 koristeći svoju novu raketu H3. Ovaj satelit će igrati ključnu ulogu u odgovoru na katastrofe i jačanju nacionalne sigurnosti.

Raketa H3 broj 3 poletjela je s kozmodroma Tanegashima, smještenog na jugozapadnom otoku Japana, te je uspješno postavila svoj teret u orbitu 16 minuta nakon lansiranja, kako je i planirano, izvijestili su iz JAXA-e putem prijenosa uživo.

Napredni satelit za promatranje kopna, poznat kao ALOS-4, prvenstveno će se koristiti za prikupljanje podataka potrebnih za izradu karata i odgovor na katastrofe. Satelit je također opremljen infracrvenim senzorom koji je razvio japansko Ministarstvo obrane, što mu omogućava praćenje vojnih aktivnosti, uključujući lansiranja projektila.

Lansiranje je prošlo prema planu, a dodatni detalji bit će objavljeni na konferenciji za novinare kasnije tijekom dana. Lansiranje je prvotno bilo zakazano za nedjelju, ali je odgođeno zbog loših vremenskih uvjeta.


Nasljednik trenutnog satelita ALOS-2

ALOS-4 je nasljednik trenutnog satelita ALOS-2, s mogućnošću promatranja znatno šireg područja. Japan planira koristiti oba satelita istovremeno kako bi maksimizirao prikupljanje podataka.

Ovo je treće lansiranje rakete H3, nakon uspješnog lansiranja u veljači i neuspješne prve probne misije prije godinu dana, kada je raketa morala biti uništena zajedno s teretom.

Stabilan i komercijalno konkurentan svemirski transport ključan je za japanski svemirski program i nacionalnu sigurnost, tvrde stručnjaci iz JAXA-e. Razvoj H3 lansirnog sustava, u suradnji s glavnim izvođačem Mitsubishi Heavy Industries (MHI), ima za cilj zamijeniti trenutni sustav H-2A, koji će biti povučen nakon još dva leta.

MHI će na kraju preuzeti proizvodnju i lansiranje H3 od JAXA-e, s planom da lansiranja učini komercijalno održivima smanjenjem troškova na polovicu trenutnih troškova H-2A. Ovo lansiranje predstavlja značajan korak naprijed za japanski svemirski program, osiguravajući naprednu tehnologiju za promatranje Zemlje i jačanje nacionalne sigurnosti.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.