kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Glavni prioriteti astronoma u narednom desetljeću: Nastanjivi egzoplaneti, crne rupe i inkluzivnost
Astronomija

Glavni prioriteti astronoma u narednom desetljeću: Nastanjivi egzoplaneti, crne rupe i inkluzivnost

Izvor: Nasa.gov.
objavljeno

4. studenog 2021., Nacionalna akademija znanosti, inženjerstva i medicine SAD-a objavila je “desetljetni pregled” u kojem su navedeni znanstveni prioriteti i preporuke za financiranje za sljedećih 10 godina istraživanja u astronomiji i astrofizicu.

Putevi otkrića za astronomiju i astrofiziku u 2020.-ima

Dokument, po imenu “Putevi otkrića za astronomiju i astrofiziku u 2020.-ima” ističe tri glavna smjera u kojima bi se discipline trebale kretati: otkriće i proučavanje nastanjivih egzoplaneta, istraživanje crnih rupa i neutronskih zvijezda kao prozora u rani svemir te bolje razumijevanje nastanka i evolucije galaksija.

Dokument također naglašava važnost da se astronomija učini uključivijim i raznolikijim poljem. “Ovo izvješće postavlja ambicioznu, inspirativnu i aspiracijsku viziju za nadolazeće desetljeće astronomije i astrofizike”, rekla je u priopćenju Fiona Harrison, supredsjedateljica upravnog odbora istraživanja Nacionalne akademije.


“Promjenom načina na koji planiramo najambicioznije strateške svemirske projekte, možemo razviti široki portfelj misija za postizanje vizionarskih ciljeva kao što je potraga za životom na planetima koji kruže oko zvijezda u našem galaktičkom susjedstvu – i u isto vrijeme iskoristiti bogatstvo astrofizike 21.-og stoljeća kroz pankromatsku flotu”, dodao je Harrison, koji predsjeda odjelom za fiziku, matematiku i astronomiju na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u Pasadeni. 

Američke vladine agencije kao što su NASA i Nacionalna znanstvena zaklada (NSF) oslanjaju se na ovakve dokumente u odlučivanju načina raspodjele sredstava i drugih resursa.

https://kozmos.hr/svemirska-letjelica-s-laserskim-pogonom-krece-prema-alpha-centauri/

Tri područja fokusa i novi program ‘Velikih zvjezdarnica’

“Putovi do nastanjivih svjetova”, program je osmišljen da pomogne u otkrivanju i karakterizaciji egzoplaneta sličnih Zemlji, s ciljem konačnog snimanja fotografija takvih svjetova i analize njihovog sastava atmosfere.

Drugi, “Novi prozori u dinamičkom svemiru”, opisuje pojačane napore u proučavanju crnih rupa i neutronskih zvijezda s različitim instrumentima na tlu i u svemiru, uključujući opremu koja detektira gravitacijske valove. Stjecanje boljeg razumijevanja ovih egzotičnih, supergustih objekata moglo bi baciti značajno svjetlo na rani svemir, napisali su autori izvješća.

Treće područje u fokusu, “Otkrivanje pokretača rasta galaksije”, ima za cilj revolucionarizirati znanstveno razumijevanje formiranja i evolucije galaksija, “od prirode tankih kozmičkih mreža plina koje ih hrane, do prirode načina na koji se plin kondenzira i pokreće formiranje zvijezda”, navodi se u desetljetnom pregledu.

https://kozmos.hr/nasa-zapocela-razvoj-svemirskog-teleskopa-roman/

Novi program za svemirske teleskope

Kako bi se pomoglo u postizanju ovih i drugih ambicioznih ciljeva, pregled preporučuje uspostavu “Great Observatories Mission and Technology Maturation Program” – po uzoru na NASA-in program “Great Observatories” koji je lansirao četiri moćna svemirska teleskopa od 1990. do 2003., počevši od legendarnog Hubblea.


Dokument preporučuje da prva misija ovog programa bude infracrveni/optički/ultraljubičasti svemirski teleskop s primarnim zrcalom promjera oko 6 metara. To je približno 2,5 puta šire od Hubbleovog zrcala i otprilike iste veličine kao Webbovo koje je optimizirano za gledanje svemira u infracrvenom svjetlu.

Ovaj zamišljeni svemirski teleskop mogao bi tražiti biosignature u atmosferama oko 25 potencijalno nastanjivih egzoplaneta i biti spreman za lansiranje početkom 2040-ih, stoji u izvješću. Misija bi koštala oko 11 milijardi dolara, ako sve prođe kako treba – otprilike ista cijena kao i za Webb, čiji je ukupni trošak bio oko 10 milijardi dolara.

https://kozmos.hr/astronomi-predlazu-izgradnju-velikog-teleskopa-za-lov-na-vanzemaljce/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Wall M. (4. studenog 2021.), Astronomers target habitable exoplanets, black holes and inclusivity as top priorities for next decade, Space.com (pristup 22. studenog 2021.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.