kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Gama zrake u brzim vjetrovima crnih rupa pomažu znanstvenicima u razumijevanju nastanka naše galaksije
Astronomija

Gama zrake u brzim vjetrovima crnih rupa pomažu znanstvenicima u razumijevanju nastanka naše galaksije

Izvor: WikiImages / Pixabay.com.
objavljeno

Otkriće gama zraka moglo bi unaprijediti razumijevanje uloge ultra-brzih odljeva (UFO-a) u evoluciji galaksija.

UFO – ultra-brzi odljev

Koristeći podatke prikupljene Large Area Telescope-om (hrv. Teleskopom velikog područja) na NASA-inom Svemirskom teleskopu gama-zraka Fermi, pomoću tehnike slaganja koja kombinira signale preslabe da bi se mogli promatrati sami, istraživači su po prvi put otkrili gama zrake UFO-a (hrv. ultra-brzih odljeva) u nekoliko obližnjih galaksija, pružajući osnovu za razumjevanje nastanka Mliječne staze.

UFO-i ili ultra-brzi odljevi, snažni su vjetrovi lansirani iz blizina supermasivnih crnih rupa, za koje znanstvenici vjeruju da igraju vrlo važnu ulogu u reguliranju rasta same crne rupe i njezine galaksije domaćina.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Clemson objavljeno je u časopisu The Astrophysical Journal. Partneri su College of Charleston, Sveučilište u Chicagu i niz drugih istraživača koji su dio Fermi-LAT Collaboration-a koji uključuje stotine znanstvenika iz 12 zemalja.


Otkrivena crna rupa s iskrivljenim akrecijskim diskom

Brzi vjetrovi supermasivnih crnih rupa utječu na rast galaksije

Rad pod nazivom “Gama zrake iz brzih vjetrova crnih rupa”, opisuje detekciju emisije gama zraka iz UFO-a koje su lansirale supermasivne crne rupe. “Iako je ove vjetrove teško otkriti, smatra se da igraju značajnu ulogu u rastu supermasivne crne rupe i same galaksije domaćina”, rekao je Chris Karwin, postdoktorski suradnik na Fakultetu znanosti (Odjel za fiziku i astronomiju) te voditelj studije. “Naša opažanja gama zraka pokazuju kako supermasivne crne rupe mogu prenijeti veliku količinu energije na svoju galaksiju domaćina. UFO-i stvaraju udarne valove, koji djeluju poput klipova i zapravo ubrzavaju nabijene čestice, poznate kao kozmičke zrake, do brzine svjetlosti .”

Svaka galaksija u svom središtu ima supermasivnu crnu rupu. Neke su u stanju mirovanja. Druge, zvane aktivne galaktičke jezgre, aktivne su, što znači da uvlače i “jedu” okolnu materiju kroz proces koji se naziva akrecija. Tijekom putovanja kroz galaksiju, vjetrovi postupno onemogućuju stvaranje zvijezda.

Veličinu crne rupe možemo mjeriti prema njezinom ‘načinu ishrane’

“Učinak na galaksiju je dramatičan”, rekao je Marco Ajello, izvanredni profesor na Fakultetu znanosti Clemson (Odjelu za fiziku i astronomiju) i suvoditelj studije. “Crna rupa u središtu galaksije i sama galaksija imaju mehanizam putem kojeg zajedno rastu u masi.”

Budući da ubrzane kozmičke zrake proizvode otkrivene gama zrake, Karwin smatra da se radi o početku interakcije vjetra i domaćina te da UFO-i mogu energizirati nabijene čestice sve do prijelaznog područja između galaktičkih i ekstragalaktičkih kozmičkih zraka.

Supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije – Strijelac A*

Nalazi studije mogli bi pomoći znanstvenicima razumjeti kako je nastala naša galaksija Mliječna staza. Strijelac A* je supermasivna crna rupa u središtu Mliječne staze čija je masa oko 4 milijuna puta veća od Sunčeve.


Iznad i ispod ravnine Mliječne staze, prostiru se Fermijevi mjehurići, ogromne okrugle strukture vrućeg plina koje izviru iz galaktičkog središta. Zovu se Fermijevi mjehurići jer ih je svemirski teleskop Fermi otkrio 2010. godine.

“Naša crna rupa, Strijelac A*, danas nije aktivna, ali moguće jest da je bila aktivna u nedavnoj prošlosti, možda do prije nekoliko stotina godina”, rekao je Karwin. “Naš model podržava hipotezu da ovi Fermijevi mjehurići mogu biti ostaci prošle aktivnosti nalik UFO-ima iz supermasivne crne rupe u središtu naše galaksije.”

Znanstvenici rade na fotografiji supermasivne crne rupe Mliječnog puta

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

M. Ajello et al, Gamma Rays from Fast Black-hole Winds, The Astrophysical Journal (2021), DOI: 10.3847/1538-4357/ac1bb2

Anonymus (10. studenog 2021.), Gamma ray discovery could advance understanding of ultra-fast outflows’ role in the evolution of galaxies, Clemson University, Phys.org (pristup 11. studeni 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.