kozmos.hr
Svemir

Pronađen egzoplanet koji je potpuno prekriven vodom

Umjetnički prikaz egzoplaneta TOI-1452 b, malog planeta koji bi mogao biti u potpunosti prekriven dubokim oceanom (©Benoit Gougeon, Université de Montréal).
objavljeno

Astronomi su pronašli neobičan egzoplanet, udaljen oko 100 svjetlosnih godina od Zemlje, za koji vjeruju da je cijeli prekriven vodom (koja bi mogla činiti čak do 30% njegove mase).

Još jedan, no neobičan, egzoplanet

Do danas su istraživači otkrili (i potvrdili) ukupno 5071 egzoplanet, a još 8870 čeka potvrdu. Od 1992. godine, kada je otkriven prvi egzoplanet, naša se tehnologija drastično poboljšala te su i naše tehnike promatranja postale su sve bolje i bolje.

Astronomi sada praktički svakodnevno dolaze do novih i sve nevjerojatnijih otkrića o udaljenim planetima koji kruže oko zvijezda u našoj galaksiji. Novo otkriće jednog takvog udaljenog svijeta posebno je intrigantno jer znanstvenici vjeruju da je cijeli prekriven oceanima tekuće vode – što ga, dakako, čini potencijalnom lokacijom za život nezemaljskih organizama.

Oceanski svijet

Tim istraživača otkrio je egzoplanet – udaljeni planet koji kruži oko druge zvijezde, za koji se vjeruje da je potpuno prekriven vodom, a udaljen je od Zemlje ‘samo’ 100 svjetlosnih godina. TOI-1452 b svijet je koji kruži oko jedne od dvije zvijezde koje tvore binarni sustav u zviježđu Zmaj, na noćnom sjevernom nebu vidljivom u neposrednoj blizini Velikog Medvjeda.


Umjetnički prikaz egzoplaneta TOI-1452 b, malog planeta koji bi mogao biti u potpunosti prekriven dubokim oceanom (©Benoit Gougeon, Université de Montréal).
Umjetnički prikaz egzoplaneta TOI-1452 b, malog planeta koji bi mogao biti u potpunosti prekriven dubokim oceanom (©Benoit Gougeon, Université de Montréal).

Veličinom i masom nešto je veći od Zemlje, a znanstvenicima je posebno zanimljiv jer je dovoljno udaljen od svoje matične zvijezde da ne bude prevruć (tj. da voda ispari i ne može postojati u tekućem obliku), ali isto tako i da ne bude prehladan (pa da se površinska voda ne pretvori u vječni led). Znanstvenici su stoga na temelju podataka zaključili da bi se moglo raditi o oceanskom svijetu – tj. planetu koji je potpuno ‘potopljen’ ispod vode! U našem Sunčevom sustavu, kao što je poznato, ne postoji planet osim Zemlje koji ima površinsku tekuću vodu, iako znanstvenici vjeruju da bi Jupiterovi mjeseci Ganimed i Kalista, kao i Saturnovi Titan i Encelad, mogli imati podzemne oceane (ili oceane ispod površine vječnog leda).

Kako znanstvenici nastavljaju otkrivati nove planete postaje im jasno da postoji niz mogućnost koji utječu na to hoće li jedan svijet imati površinske vode. U nizu intrigantnih otkrića posebno je zanimljiva nekolicina planeta čija se gustoća može objasniti samo materijalom koji je lakši od onoga koji čini unutarnju strukturu Zemlje – tj. upravo prisustvom vode.

René Doyon, direktor Instituta za istraživanje egzoplaneta (iREx), rekao je kako najbolje tek dolazi te da će „opažanja pomoću teleskopa James Webb biti ključna za razumijevanje TOI-1452 b.”

Binarni solarni sustav

TOI-1452 jedna je od dvije zvijezde u binarnom sustavu koje su mnogo manje veličine od našeg Sunca. Teleskop TESS promatra ove dvije zvijezde kao jednu svjetlosnu točku budući da ih dijeli samo 97 astronomskih jedinica (otprilike dvostruko veća udaljenosti nego ona između Sunca i Plutona). Unatoč relativnoj blizini koja dva izvora ‘pretvara’ u jedan, visoka rezolucija PESTO-ovih slika omogućila je razlikovanje dva objekta, a japanski tim potvrdio je orbitu egzoplaneta TOI-1452 nakon daljnjih promatranja.


Umjetnički prikaz površine TOI-1452 b (©Benoit Gougeon, Université de Montréal).
Umjetnički prikaz površine TOI-1452 b (©Benoit Gougeon, Université de Montréal).

Naše dosadašnje znanje o TOI-1452 b pokazuje da nije sličan Zemlji. Prema studiji planet je oko 70% veći od Zemlje i kruži oko jedne od dvije zvijezde crvenog patuljka koje kruže jedna oko druge.

Masa planeta – gotovo pet puta veća od mase Zemlje – procijenjena je nakon više od 50 sati promatranja. Smatra se da je TOI-1452 b stjenovit planet poput Zemlje, no za razliku od našeg planeta na kojem voda čini oko 1% ukupne mase, na ovom neobičnom egzoplanetu mogla bi činiti čak do 30%!

Egzoplaneti imaju višeslojne i egzotične atmosfere

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.