kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Astronomi pripremaju objavu velikog otkrića o Mliječnoj stazi – O čemu se radi?
Astronomija

Astronomi pripremaju objavu velikog otkrića o Mliječnoj stazi – O čemu se radi?

Crna rupa. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Za nešto manje od dva tjedna, Europski južni opservatorij (ESO) objaviti će nešto veliko vezano za Mliječnu stazu. O čemu se radi i dalje ostaje obavijeno velom tajnovitosti.

Otkriće predstavlja isti projekt koji je 2019. predstavio prvu sliku crne rupe u povijesti

Možemo samo nagađati o kakvom se otkriću radi, ali ono što znamo jest da će rezultate objaviti projekt Event Horizon Telescope (EHT – hrv. Teleskop horizonta događaja) koji nam je 2019. predstavio prvu sliku crne rupe. Sudeći po tome, čini se da nas očekuje nešto prilično intrigantno. EHT se bavi promatranjem Mliječne staze i njene supermasivne crne rupe Strijelac A* pa je moguće da otkriće ima veze s tim.

Znanstvenici će uskoro organizirati simultane press konferencije širom svijeta, a sudionici projekta prilično su uzbuđeni i govore kao da se radi o nečemu od iznimnog značaja. Vjerojatno ćemo svjedočiti povijesnom događaju za znanost, kao što je to bilo i spomenute 2019.


https://kozmos.hr/znanstvenici-otkrili-misterioznu-barijeru-u-sredistu-nase-galaksije/

Misteriozno otkriće bit će objavljeno 12. svibnja u 15:00

Konferencija o otkriću bit će emitirana online putem 12. svibnja 2022. u 15:00 h prema našem vremenu, a nakon toga će uslijediti YouTube event na kojem će sudjelovati šest astronoma iz cijelog svijeta. Objava za medije uključivat će „ekstenzivan audiovizualni materijal“. Ako su astronomi uspjeli dobiti direktnu sliku horizonta događaja Strijelca A*, to bi bio povijesni trenutak za znanost koji se ne smije propustiti.

Crne rupe su iznimno teške za vizualnu rekonstrukciju jer su praktično nevidljive i apsorbiraju svo elektro magnetsko zračenje. Jedino što možemo vidjeti jest horizont događaja, obris kružnice iz kojeg svjetlo više ne može pobjeći zbog jake privlačne sile crne rupe.

https://kozmos.hr/crna-rupa-u-sredistu-mlijecne-staze-nepredvidiva-i-kaoticna/

Horizont događaja Strijelca A* ?

Problem kod Strijelca A* je što njega zaklanja oblak prašine i plina zbog čega je iznimno teško provoditi istraživanje. Ako bi astronomi uhvatili horizont događaja, to bi vjerojatno izgledalo poput krafne s rupom u sredini.

ESO je najavio nešto „prijelomno“, koristeći istu frazu koju su upotrijebili i 2019. kada su predstavili prvu sliku crne rupe. Ta crna rupa nalazila se u središtu galaksije M87 i sadržavala je masu 6,5 milijardi puta veću od našeg Sunca. Njezin horizont događaja imao je promjer od 40 milijardi kilometara, ali nalazio se na velikoj udaljenosti. Slika tog objekta ekvivalent je slikanju predmeta veličine 1 milimetra s udaljenosti od 13.000 kilometara.

Strijelac A* mnogo nam je bliže, u središtu Mliječne staze. Međutim, on je prilično malen za supermasivnu crnu rupu (oko 4,3 milijuna puta veći od Sunca). Možemo ga detektirati samo zato što je relativno blizu Zemlje, za razliku od M87.

https://kozmos.hr/otkrivena-kruzna-struktura-supermasivne-crne-rupe-u-sredistu-nase-galaksije/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Cassella C. (29. travnja 2022.), Astronomers Are About to Make a Massive Announcement About Something in The Milky Way, Sciencealert.com (pristup 3. svibnja 2022.)


Anonymous (28. travnja 2022.), Press conference at ESO on groundbreaking Milky Way results from the Event Horizon Telescope Collaboration, European Southern Observatory – Announcement, Eso.org (pristup 3. svibnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.