kozmos.hr
Svemir

Centar naše galaksije skriva tajnoviti fenomen

objavljeno

 

Istraživači su primijetili ranije nepoznati fenomen u blizini središta galaksije.

Profesor Daniel Wang sa Sveučilišta Massachusetts u Amherstu proveo je istraživanje koje je dovelo do otkrića međuzvjezdane pojave u središtu Mliječne staze – magnetska ponovna veza. Ona usmjerava energetski tok naše galaksije i može utjecati na njezin razvoj. Na prisutnost ovog mehanizma ukazuje rendgenski fluks G0,17-0,41 otkriven tijekom promatranja.

Prema profesoru Wangu, galaksija podsjeća na ekosustav. Unatoč činjenici da je Zemlja relativno blizu središta Mliječne staze, znanstvenici je ne mogu promatrati čak ni najmoćnijim teleskopima, uključujući svemirski teleskop Hubble. Vidljivost ometa gusta magla plina i prašine.

Wang je odlučio krenuti drugim putem i koristio se svemirskim teleskopom Chandra. To je zvjezdarnica u vlasništvu NASA-e koja istražuje svemir u opsegu X-zraka. Chandra je pokrenuta 1999. godine i treća je od 4 velike zvjezdarnice, zajedno s Hubbleom, Comptonom i Spitzerom.


Osobitost X-zraka je da mogu proći kroz takve maglice. Zahvaljujući tome, Wang je otkrio novi fenomen, opisan kao par zračnih perjanica koji izlaze iz zone u blizini supermasivne crne rupe (Strijelac A *) u središtu Mliječne staze.

Žarna nit G0.17-0.41 snimljena teleskopom Chandra.Izvor: NASA / CXC / UMass / Q.D. Wang; NRF / SARAO / MeerKAT

Znanstvenika je još više privukla nit G0.17-0.41 u kojoj se isprepliću radio i X-zrake. Ovo je prethodno neotkriveni međuzvjezdani mehanizam koji bi mogao stajati iza evolucije naše galaksije i drugih sličnih regija u svemiru.

Središte Mliječne staze, teleskop Spitzer. Izvori: NASA, JPL-Caltech, Susan Stolovy (SSC / Caltech) i sur.

Nova otkrića dovela su do zaključka da se magnetsko polje ponovno spaja na ovom području. Magnetsko ponovno spajanje pojava je tijekom koje se linije magnetskog polja iz više domena susreću u jednoj točki i brzo se premještaju.

Prije toga, znanstvenici su već znali da ponovno spajanje magnetskih vodova dovodi do zagrijavanja sunčeve atmosfere, kao i do pojave aurore.

https://kozmos.hr/spajanje-galaksija-iskrivljuje-magnetska-polja/

Sada su istraživači došli do zaključka da je ponovno povezivanje magnetske linije također prisutno u međuzvjezdanom prostoru. Odvija se na vanjskim rubovima staza koje proizlaze iz galaktičkog središta.

Znanstvenici vjeruju da filamenti poput G0,17-0,41 mogu sadržavati odgovore na fiziku koja stoji iza ovog novog fenomena na Mliječnoj stazi.

Kako se energija formira i prenosi, kakav je njezin opći protok i učinak ovog procesa na galaksiju – glavna su pitanja koja otkrivaju povijest Mliječne staze.

Kako bi proučavali središte Mliječne staze i njegove nevjerojatne tajne poput novog međuzvjezdanog fenomena, znanstvenici predlažu pristup više valnih duljina u kombinaciji s novim simulacijama, računalnim i teorijskim. Jednom kad budemo bolje razumijeli vlastitu galaksiju, znanstvenici se mogu usredotočiti na slična područja u svemiru.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Phys.org. (2021, May 27). Astronomer reveals never-before-seen detail of the center of our galaxy.
• Starr, M. (n.d.). This Startling Image of Our Galaxy’s Center Hints at a New Cosmic Phenomenon. ScienceAlert.
• Wang, Q. D. (2021, April 27). Chandra large-scale mapping of the Galactic Centre: probing high-energy structures around the central molecular zone. OUP Academic.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.