kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici otkrili više galaksija sličnih Mliječnoj stazi u ranom svemiru
Svemir

Znanstvenici otkrili više galaksija sličnih Mliječnoj stazi u ranom svemiru

Neke od spiralnih galaksija koje su proučavali istraživači u studiji. Zasluge: Vicki Kuhn.
objavljeno

Znanstvenici istražuju prošlost svemira i otkrivaju nove tragove o ranom svemiru i galaksijama.


Znanstvenici sa Sveučilišta Missouri istražuju prošlost svemira i otkrivaju nove tragove o ranom svemiru. Budući da svjetlosti treba dugo da putuje kroz svemir, sada su u mogućnosti vidjeti kako su galaksije izgledale prije milijardi godina. U novoj studiji, istraživači s Mizzoua otkrili su da su spiralne galaksije bile češće u ranom svemiru nego što se prije mislilo.

“Znanstvenici su ranije vjerovali da se većina spiralnih galaksija razvila oko 6 do 7 milijardi godina nakon formiranja svemira,” rekao je Yicheng Guo, izvanredni profesor na Odjelu za fiziku i astronomiju na Mizzouu i suautor studije. “Međutim, naša studija pokazuje da su spiralne galaksije bile već prisutne već 2 milijarde godina nakon toga. To znači da se formiranje galaksija dogodilo brže nego što smo ranije mislili.”

Brže formiranje galaksija nego što se mislilo

Ova spoznaja mogla bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju kako su se spiralne galaksije, poput Mliječne staze, domaće galaksije Zemlje, formirale tijekom vremena.


“Znati kada su se spiralne galaksije formirale u svemiru popularno je pitanje u astronomiji jer nam pomaže razumjeti evoluciju i povijest kozmičkog prostora,” rekla je Vicki Kuhn, studentica diplomskog studija na Odjelu za fiziku i astronomiju na Mizzouu koja je vodila studiju.

“Postoji mnogo teorijskih ideja o tome kako se spiralni krakovi formiraju, ali mehanizmi formiranja mogu varirati među različitim tipovima spiralnih galaksija. Ove nove informacije pomažu nam bolje uskladiti fizička svojstva galaksija s teorijama, stvarajući sveobuhvatniji kozmički vremenski okvir.”

Nova otkrića Svemirskog teleskopa James Webb

Koristeći nedavne fotografije NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb (JWST), znanstvenici su otkrili da oko 30% galaksija ima spiralnu strukturu otprilike 2 milijarde godina nakon formiranja svemira. Ovo otkriće značajno ažurira priču o nastanku svemira, koja je prethodno ispričana koristeći podatke iz NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble.

Proučavanje udaljenih galaksija pomoću JWST-a daje Guou, Kuhnu i drugim znanstvenicima priliku da riješe kozmičku zagonetku određivanjem značenja svakog traga.

“Koristeći napredne instrumente kao što je JWST, možemo proučavati udaljenije galaksije s većim detaljima nego ikada prije,” rekao je Guo. “Spiralni krakovi galaksije su temeljne značajke koju astronomi koriste za kategorizaciju galaksija i razumijevanje kako se one formiraju tijekom vremena. Iako još uvijek imamo mnogo pitanja o prošlosti svemira, analiza ovih podataka pomaže nam otkriti dodatne tragove i produbljuje naše razumijevanje fizike koja je oblikovala prirodu našeg svemira.”

Ova studija je objavljena u šasopisu The Astrophysical Journal Letters i predstavljena je na 244. sastanku Američkog astronomskog društva u Madisonu, Wisconsin.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.