Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

ESO teleskop uočio daleku zvijezdu koja „pleše“ oko supermasivne crne rupe

Na ovoj je slici prikazana orbita udaljene zvijezde oko crne rupe. Dokazuje Einsteinovu teoriju opće relativnosti. Izvor:  ESO / L. Calçada.

Promatranje dokazuje da je Einstein bio u pravu.

Astronomi su primijetili fascinantan kozmički događaj: daleka zvijezda koja kao da pleše oko supermasivne crne rupe. Čini se da opažanja dokazuju da je nešto što je Einstein predvidio bilo potpuno ispravno.

Promatranja vršena vrlo velikim teleskopom (VLT) prvi su put otkrila da se zvijezda koja kruži oko supermasivne crne rupe u središtu galaksije Mliječni put kreće kako je predviđala opća teorija relativnosti Einsteina. Njegova je orbita oblikovana poput rozete (a ne elipse, kako predviđa Newtonova teorija gravitacije).

Ovaj rezultat dobiven je preciznim mjerenjima provedenim tijekom gotovo 30 godina, što je omogućilo znanstvenicima da otkriju misterije divovske crne rupe u srcu Mliječne staze. Einsteinova opća teorija relativnosti predviđa da vezane orbite jednog predmeta oko drugog nisu zatvorene, kao u Newtonovoj gravitaciji, već imaju kretanje naprijed u ravnini gibanja. Ovaj poznati učinak – prvi put viđen u orbiti planeta Merkur oko Sunca – bio je prvi dokaz u korist opće relativnosti.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

“Sto godina kasnije, otkrili smo isti efekt u kretanju zvijezde koja kruži oko kompaktnog radio izvora Strijelac A * u središtu Mliječne staze. Ovaj promatrački proboj jača dokaze da Strijelac A * mora biti supermasivna crna rupa od 4 milijuna puta veće od mase Sunca ”, otkrio je Reinhard Genzel, direktor Instituta za vanzemaljsku fiziku Max Planck (MPE) u Garchingu u Njemačkoj.

Smješten na 26.000 svjetlosnih godina od Sunca, Strijelac A * i gusta nakupina zvijezda oko njega pružaju jedinstveni laboratorij za ispitivanje fizike u ekstremnom i neistraženom režimu gravitacije. Jedna od tih zvijezda, S2, juri prema supermasivnoj crnoj rupi s udaljenosti manje od 20 milijardi km (120 puta veća od udaljenosti od Sunca do Zemlje), što je čini jednom od najbližih zvijezda u orbiti oko crne rupe.

S2 prelazi prostor gotovo 3% brzine svjetlosti u svom najbližem pristupu crnoj rupi, završavajući orbitu jednom u 16 godina.

Svemirski teleskop TESS uočio je preko 2000 planeta u rekordna 24 mjeseca

Nastavak teksta je ispod oglasa.

“Nakon praćenja zvijezde u njenoj orbiti više od dva i pol desetljeća, naša izvrsna mjerenja snažno otkrivaju Schwarzschildovu precesiju S2 na putu oko Strijelca A *”, kaže Stefan Gillessen iz MPE-a, koji je vodio analizu mjerenja objavljenih danas u časopis Astronomy & Astrophysics.

Pogled iz širokog polja na središte Mliječne staze. Izvor: ESO i digitalizirano nebesko istraživanje 2. Zahvalnica: Davide De Martin i S. Guisard.

Većina zvijezda i planeta imaju orbitu koja nije kružna i zato se približavaju i udaljavaju od objekta oko kojeg se okreću. Orbita S2 ima precesivno gibanje, što znači da se mjesto njezine najbliže točke supermasivnoj crnoj rupi mijenja sa svakim zavojem tako da se sljedeća orbita okreće u odnosu na prethodnu, stvarajući oblik rozete.

Opća relativnost pruža precizno predviđanje koliko se njezina orbita mijenja te se najnovija mjerenja iz ovog istraživanja podudaraju se s teorijom. Ovaj efekt, poznat kao Schwarzschildova precesija, nikada prije nije mjeren na zvijezdi oko supermasivne crne rupe. Studija s VLT-om također pomaže znanstvenicima da saznaju više o okolini supermasivne crne rupe u središtu Mliječne staze.

„Budući da mjerenja S2 tako dobro prate Opću relativnost, možemo postaviti stroga ograničenja koliko je nevidljivog materijala, poput distribuirane tamne tvari ili mogućih manjih crnih rupa, prisutno oko Strijelca A *. Ovo je od velikog interesa za razumijevanje nastanka i evolucije supermasivnih crnih rupa ”, objašnjavaju Guy Perrin i Karine Perraut, francuski vodeći znanstvenici projekta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

 

 

Pročitaj više

Svemir

2021 PH27 uspijeva napraviti punu orbitu u samo 113 dana, udaljavajući se od Sunca, a zatim se približavajući Merkuru. Astronomi su otkrili najbrži asteroid...

Svemir

Astronomi su proveli izvorna opažanja u potpuno drugu svrhu. Prvi put u povijesti promatranja astronomi su zabilježili rendgenske zrake koje se reflektiraju s udaljene...

Svemir

Kad se potvrdi, bit će to prvi mjesec koji je otkrio amater. Osim četiri velika galilejska mjeseca, Jupiter ima i mnogo manjih mjeseci, velikih...

Svemir

Centaurus A jedna je od najbližih radio galaksija Zemlji. Teleskop Event Horizon dobio je najdetaljniju sliku relativističkih mlazova koji izbijaju iz jezgre radio-galaksije Centaurus...

Svemir

Lutajući planeti na Mliječnoj stazi. Istraživači su pronašli nove dokaze za planete-skitnice koji slobodno lete u svemiru, umjesto da se vrte oko roditeljskih zvijezda...

Svemir

Druga slika crne rupe već je na putu. U središnjem dijelu Mliječne staze, na udaljenosti od 26 tisuća svjetlosnih godina od Sunca, nalazi se...

Svemir

Ono što ovdje vidimo je “posjetitelj iz čudnog svijeta…” U vrijeme dok su čovjekovi preci učili hodati uspravno, koristiti se rukama i stvarati prve...

Astronomija

Poslušajte kako zvuči daleka regija svemira u Mliječnom putu zahvaljujući sonificiranim podacima. Vidjeti zvijezde u našoj galaksiji Mliječni put nevjerojatan je osjećaj. Nedavno sam...

Oglas