kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici rješavaju misterij iza zagonetnih oblaka na Marsu
Svemir

Znanstvenici rješavaju misterij iza zagonetnih oblaka na Marsu

objavljeno

Astronomi koji su koristili podatke s orbitera uspjeli su pratiti evoluciju neobično dugog oblaka planine Arsia na Marsu. Ispostavilo se da se pojavljuje u ranim jutarnjim satima svakog proljeća i ljeta već nekoliko desetljeća, a do podneva potpuno nestaje.

Oblaci kristala vodenog leda prisutni su u atmosferi Marsa tijekom cijele godine, a promatrali su ih orbiti i roveri i teleskopi sa Zemlje. Opsežni oblaci obično se nalaze u regiji vulkanskih planina Farsis, a još 70-ih godina prošlog stoljeća iznijeta je ideja da je teren odgovoran za njihovo formiranje, što su kasnije potvrdile i naprave Marinera i Vikinška serija.

Za znanstvenike je proučavanje takvih oblaka zanimljivo zbog  razumijevanja posebnosti klime i cirkulacije u atmosferi Marsa, posebno sezonske raspodjele ledenih oblaka u blizini visokogorskih područja Marsa, njihovog odnosa prašine i evolucija oblaka tijekom Marsovskog dana.

U rujnu i listopadu 2018. kamera VMC (Visual Monitoring Camera) instalirana na orbiteru Mars Express zabilježila je neobično dugačak ledeni oblak koji se protezao nekoliko stotina kilometara zapadno od planine Arsia.


Dinamika oblaka od 20. listopada do 1. studenog 2018. Izvcor: ESA / GCP / UPV / EHU Bilbao

Kasnije je to ponovno primijećeno tijekom proljeća u južnom dijelu Marsa, a planina Arsia jedina je od mnogih vulkana u Tarsisu koja je u ovo doba godine imala takvu zavjesu od oblaka.

Međutim, sastavljanje cjelovite slike dinamike oblaka pokazalo se teškim zadatkom zbog ograničenog vremena promatranja i prolaznosti procesa u atmosferi Marsa.

https://kozmos.hr/elon-musk-govori-o-poteskocama-slijetanja-ljudi-na-mars/

Skupina planetarnih znanstvenika koju je vodio Jorge Hernández Bernal sa Sveučilišta Baskije odlučila je pratiti dinamiku oblaka planine Arsia, koja se naziva AMEC (Arsia Mons Elongated Cloud). Za to su znanstvenici koristili podatke s tri instrumenta Mars-Expressa, kao i podatke dobivene od orbitera MAVEN, Mars Reconnaissance Orbiter, Viking-2 i Mangalyaan.

Istraživači su utvrdili da je oblak nad Marsom primijećen već sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. Maksimalna veličina AMEC-a je oko 1800 × 150 kilometara, pojavljuje se svako jutro tijekom nekoliko mjeseci proljeća i ljeta na južnoj polutki Marsa.

Ilustracija ESA-e koja objašnjava Marsov oblak. Izvor: ESA

Valja napomenuti da globalne oluje prašine usporavaju stvaranje oblaka. AMEC se brzo razvija tijekom dana, pojavljujući se u zoru, na nadmorskoj visini od oko 45 kilometara iznad zapadne padine vulkana, i počinje se širiti prema zapadu brzinom od oko 600 kilometara na sat, tvoreći “rep”.

Tada se oblak odvaja od planine i gotovo potpuno nestaje do podneva, isparavajući. Znanstvenici se nadaju da će otkrića poboljšati postojeće klimatske modele za Mars i možda pomoći u predviđanju vremenskih uvjeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• ESA. (n.d.). Mars express unlocks the secrets of curious cloud.
• Gohd, C. (2021, March 10). The weird long cloud on Mars is finally revealing some of its secrets. |
• Hernández‐Bernal, J., Sánchez‐Lavega, A., Río‐Gaztelurrutia, T., Ravanis, E., Cardesín‐Moinelo, A., Connour, K., . . . Hauber, E. (2021, March 09). An extremely elongated cloud Over Arsia Mons volcano on mars: I. life cycle.
• Kooser, A. (2021, March 09). Scientists uncover secrets of mysterious RECURRING mars cloud STRETCHING 1,100 miles.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.