kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici pronašli najudaljeniji radio signal iz Svemira
Svemir

Znanstvenici pronašli najudaljeniji radio signal iz Svemira

objavljeno

Signal je putovao kroz svemir 13 milijardi godina prije nego što je stigao do nas.

Astronomi su otkrili najudaljeniji glasni radio kvazar do sada, koji je postojao u vrijeme kada je starost svemira bila 780 milijuna godina. U njegovom središtu je supermasivna crna rupa s masom od 290 milijuna sunčevih masa.

Kvazari (ili kvazizvjezdani objekti) su jezgre udaljenih galaksija u ranoj fazi formiranja. Aktivnost jezgri povezana je sa supermasivnim crnim rupama koje apsorbiraju materiju iz akrecijskog diska i sposobne su generirati relativističke mlazove.

Potraga za novim kvazarima i njihova proučavanja omogućuju testiranje teorija stvaranja supermasivnih crnih rupa, kao i uloge mlaznica u evoluciji galaksija.

https://kozmos.hr/znanstvenici-otkrili-divovske-radio-galaksije/

 

Unatoč činjenici da se broj astronomskih objekata pronađenih pri crvenim pomacima z> 6 naglo povećao u posljednjih nekoliko godina, do danas su astronomi poznavali samo tri udaljena glasna radio kvazara koji imaju mlaznice koje intenzivno emitiraju u radio-dometu.


Ukupno se mlaznice nalaze u oko 10% objekata iz čitave populacije kvazara, oni su zanimljivi za znanstvenike jer ih usmjeravaju na regije s velikom gustoćom materije, što može biti rodonačelnik nakupina galaksija uočenih u modernom svemiru, a omogućuju im i nametanje ograničenja svojstvima čestica tamne tvari.

Skupina astronoma predvođena Chiarom Mazzucchelli iz Europskog južnog opservatorija i Eduardom Bañadosom iz Instituta Max Planck za astronomiju najavila je otkriće najudaljenijeg radioglasnog kvazara do sada, P172 + 18.

Izvorno je pronađen 2015. godine tijekom istraživanja neba Pan-STARRS1 i FIRST (Blijede slike radijskog neba na dvadeset centimetara). Daljnja promatranja kvazara izvršena su pomoću Magellanovih teleskopa, Velikog binokularnog teleskopa, VLT (Vrlo velikog teleskopa), Sjevernog optičkog teleskopa, Opservatorija Keck i Radioteleskopskog sustava Very Large Array (VLA) koji su potvrdili njegovu prirodu i pomogli u određivanju brojnih svojstava.

Vrijednost crvenog pomaka za P172 + 18 bila je z = 6,823, što znači da je kvazar postojao u vrijeme kada je starost svemira bila samo 780 milijuna godina. To je jezgra galaksije koja sadrži supermasivnu crnu rupu mase 2,9 × 10, 8 puta veće od mase Sunca, aktivno upijajući materiju.

Veličina zone bliskog polja (područja u kojem je intergalaktički plin ioniziran ultraljubičastim zračenjem kvazara) P172 + 18 procjenjuje se na šest megaparseka, što ukazuje da životni vijek ovog kvazara premašuje prosječni životni vijek stanovništva kvazara pri z> 6. Uz to, valja napomenuti da je P172 + 18 objekt s jednom od najbržih brzina nakupljanja tvari u crnu rupu, što odgovara super-Eddingtonovom režimu

Astronomi vjeruju da još uvijek postoji mnogo udaljenih radio kvazara, a studije o njima mogu pomoći razumjeti kako su točno crne rupe u ranom Svemiru uspjele narasti do supermasivnih razmjera u prilično kratkom vremenu.

Ranije smo razgovarali o tome kako su astronomi pronašli rekordni kvazar i kandidata za najudaljeniju galaksiju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• ESO. (n.d.). Most distant quasar with powerful radio jets discovered.
• Gohd, C. (2021, March 09). Scientists find most distant quasar shooting powerful radio jets.
• Griffin, A. (2021, March 08). Scientists detect radio blast coming from further away in space than ever before.
• Morrison, R. (2021, March 08). Scientists discover most radio blast from a Quasar that TOOK 13bn years to reach Earth.
• ScienceDaily. (2021, March 08). Most distant quasar with powerful radio jets discovered.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.