kozmos.hr
Svemir

Nova teorija dovodi u pitanje postojanje crnih rupa

objavljeno

Što ako su crne rupe potpuno drugačije od onog što smo dosad mislili?

Mnogo je više neduomica kada su u pitanju crne rupe, nego što je konkretnih odgovora. Usprkos našem znanju fizike, crne rupe su i dalje misterija.

Nova istraživanja, prema informacija s LiveScience-a, sugeriraju da crne rupe nisu ono što smo dosad mislili. Što ako se ne radi o tamnim gravitacijskim monstrumima, već o vibrirajućim loptama struna. Ako je to slučaj, možemo ih zvati „lopticama“ od konopca.

Posljednjih nekoliko desetljeća, teorija struna postala je glavni kandidat za teoriju gravitacije. Ona bi mogla dati potpun, neosporiv i trajan opis fundamentalne strukture našeg svemira. Temeljna ideja iza teorije struna jest sljedeća: glavne čestice standardnog modela ustvari su različite manifestacije jednih te istih objekata – struna.

Kako je to moguće? Često zamišljamo elektron kao točku bez unutarnje strukture. Točka koja ništa ne radi osim nasumičnih kretnja. Ako je teorija struna točna, to bi značilo da s dovoljno snažnim mikroskopom možemo vidjeti kako elektron zapravo nije točka, već minijaturna struna.


Struna ipak može više od pukog kretanja – može vibrirati na različite načine. U određenom intervalu ta vibracija manifestira se kao elektron, a u nekom drugom intervalu ona kao kvark ili foton. Najneobičnija stvar vezana uz ovu teoriju je da ona funkcionira u praksi. Moguće je izvesti standardni model iz teorije struna.

Važno je napomenuti da još nemamo direktne eksperimentalne dokaze koji bi potvrdili da teorija struna daje točan opis prirode. To je iz razloga što se teorija struna i dalje razvija. Ona je nepotpuna, a dok ne postane cjelovita, ne možemo ništa tvrditi sa sigurnošću.

Pomoću teorije struna, možemo zamisliti crne rupe kao nešto malo manje zastrašujuće pojave – loptice od konopca, poput klupka vune s kojima se igraju mačke.

Prva fotografija crne rupe iz galaksije M87. Izvor: Event Horizon Telescope Collaboration

Autor članka iz izvora, daje vrlo dobar primjer koji opisuje kako funkcionira ova lopta. Za usporedbu možemo pogledati još jedno svemirsko tijelo od velikog interesa za znanstvenu zajednicu – neutronske zvijezde. Kada objekt nema dovoljno gravitacije za stvaranje crne rupe, formira se neutronska zvijezda.

Neutroni, zajedno s protonima i elektronima, čestice su atoma. U neutronskim zvijezdama, ovi atomi pucaju ostavljajući za sobom samo neutrone.

U slučaju „lopti“, atomi se ne razgrađuju nego njihove čestice međusobno stvaraju „klupko“.

Naravno, nije nam u potpunosti jasno kako točno izgledaju spomenute „lopte“. Sve se svodi na matematiku, ali trenutno nitko nije našao valjano rješenje ovog problema.

Kao što vidimo u kasnijim publikacijama iz arXiv, došlo je do određenih napretka po ovom pitanju. Tko zna? Možda stručnjaci nađu rješenje i uspiju objasniti „lopte“ u bliskoj budućnosti.

Zasad ne postoji dokaz velike razlike između crne rupe i „klupka“ ili postoji li ona uopće. Ako je nađemo u budućnosti, imat ćemo odgovor na brojna pitanja o svemiru.

Izvori:

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.