Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Nova teorija dovodi u pitanje postojanje crnih rupa

Mogu li se crne rupe objasniti na drugačiji način pomoću teorije struna? Izvor: Shutterstock

Što ako su crne rupe potpuno drugačije od onog što smo dosad mislili?

Mnogo je više neduomica kada su u pitanju crne rupe, nego što je konkretnih odgovora. Usprkos našem znanju fizike, crne rupe su i dalje misterija.

Nova istraživanja, prema informacija s LiveScience-a, sugeriraju da crne rupe nisu ono što smo dosad mislili. Što ako se ne radi o tamnim gravitacijskim monstrumima, već o vibrirajućim loptama struna. Ako je to slučaj, možemo ih zvati „lopticama“ od konopca.

Posljednjih nekoliko desetljeća, teorija struna postala je glavni kandidat za teoriju gravitacije. Ona bi mogla dati potpun, neosporiv i trajan opis fundamentalne strukture našeg svemira. Temeljna ideja iza teorije struna jest sljedeća: glavne čestice standardnog modela ustvari su različite manifestacije jednih te istih objekata – struna.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kako je to moguće? Često zamišljamo elektron kao točku bez unutarnje strukture. Točka koja ništa ne radi osim nasumičnih kretnja. Ako je teorija struna točna, to bi značilo da s dovoljno snažnim mikroskopom možemo vidjeti kako elektron zapravo nije točka, već minijaturna struna.

Struna ipak može više od pukog kretanja – može vibrirati na različite načine. U određenom intervalu ta vibracija manifestira se kao elektron, a u nekom drugom intervalu ona kao kvark ili foton. Najneobičnija stvar vezana uz ovu teoriju je da ona funkcionira u praksi. Moguće je izvesti standardni model iz teorije struna.

Važno je napomenuti da još nemamo direktne eksperimentalne dokaze koji bi potvrdili da teorija struna daje točan opis prirode. To je iz razloga što se teorija struna i dalje razvija. Ona je nepotpuna, a dok ne postane cjelovita, ne možemo ništa tvrditi sa sigurnošću.

Pomoću teorije struna, možemo zamisliti crne rupe kao nešto malo manje zastrašujuće pojave – loptice od konopca, poput klupka vune s kojima se igraju mačke.

Prva fotografija crne rupe iz galaksije M87. Izvor: Event Horizon Telescope Collaboration

Autor članka iz izvora, daje vrlo dobar primjer koji opisuje kako funkcionira ova lopta. Za usporedbu možemo pogledati još jedno svemirsko tijelo od velikog interesa za znanstvenu zajednicu – neutronske zvijezde. Kada objekt nema dovoljno gravitacije za stvaranje crne rupe, formira se neutronska zvijezda.

Neutroni, zajedno s protonima i elektronima, čestice su atoma. U neutronskim zvijezdama, ovi atomi pucaju ostavljajući za sobom samo neutrone.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

U slučaju „lopti“, atomi se ne razgrađuju nego njihove čestice međusobno stvaraju „klupko“.

Naravno, nije nam u potpunosti jasno kako točno izgledaju spomenute „lopte“. Sve se svodi na matematiku, ali trenutno nitko nije našao valjano rješenje ovog problema.

Kao što vidimo u kasnijim publikacijama iz arXiv, došlo je do određenih napretka po ovom pitanju. Tko zna? Možda stručnjaci nađu rješenje i uspiju objasniti „lopte“ u bliskoj budućnosti.

Zasad ne postoji dokaz velike razlike između crne rupe i „klupka“ ili postoji li ona uopće. Ako je nađemo u budućnosti, imat ćemo odgovor na brojna pitanja o svemiru.

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Astronomija

Znanstvenici su nekad davno mislili da su crne rupe inertne, umiruće zvijezde velike mase. Međutim, Hawkingovim otkrićem iz 1974., došlo se do saznanja da...

Astronomija

U središtima galaksija nalaze se velike crne rupe koje obično sjaje, opskrbljene velikom količinom goriva. Postoje i druge vrste crnih rupa koje miruju milijunima...

Svemir

Znanstvenici su uvjereni da se vrijedi usredotočiti na potragu za Dysonovim sferama, čije će postojanje automatski dokazati postojanje nekih izvanzemaljskih društava. Međunarodni tim astronoma...

Oglas