kozmos.hr
Svemir

Video i audio zapis četvrtog leta helikoptera Ingenuity

objavljeno

Rover Perseverance ponovno je postigao nevjerojatno ostvarenje snimanjem audio zapisa tijekom Ingenuityevog leta.

Tim koji upravlja roverom Perseverance objavio je novi audio zapis koji su snimili mikrofoni na roveru- zabilježeni su zvukovi propelera prvog izvanzemaljskog drona tijekom eksperimentalnog četvrtog leta.

Ovo je prvi puta da je rover zabilježio zvuk neke druge letjelice na stranom planetu. Perseverance je postao prvi rover na Marsu koji aktivno koristi mikrofone tijekom svojih istraživanja. Prije ove misije, slični uređaju bili su postavljeni na dvije automatske stanice, no zbog problema nikada nisu do kraja iskorišteni. Mars Polar Lander se srušio, dok je Phoenix Mars Lander imao problema sa elektronikom.

Na roveru su postavljena dva mikrofona( jedan u instrumentu SuperCam, drugi je postavljen na bočnoj strani Perseverancea). Prethodno, snimili su zvukove udara lasera na kamenje, te zvukove vožnje po Marsu.

Nakon polijetanja helikoptera Ingenuity, znanstvenici su htjeli zabilježiti zvukove propelera, no nisu bili sigurni da će 80 metara udaljen rover biti u mogućnosti snimiti ove zvukove.

https://kozmos.hr/nasa-in-rover-uspjesno-izdvaja-kisik-na-marsu/

Ipak, uspjeli su u svojem naumu. Zvukove je snimio mikrofon postavljen u SuperCam instrumentu, kada je dron poletio četvrti put 30. travnja 2021. godine. Iako je zvuk prilično tih, no i dalje je nevjerojatno da je rover uspio snimiti zvuk unatoč utjecajima Marsovkse atmosfere.

Nevjerojatan zvuk ovog postignuća možete čuti u videu ispod. Audio snimka je procesuirana na način da se odvoje zvukovi propelera na frekvenciji od 84 herzta, nasuprot pozadinskim zvukovima( uglavnom zvuk vjetra)- zvukovi drugih frekvencija su ili “odrezani” ili skroz prigušeni.

Brujanje helikoptera se najčišće čuje kada se on nalazi u videokrugu kamere unutar koje je postavljen mikrofon.

Moramo naglasiti kako videozapisi Perseverance postaju sve bolji i bolji sa svakim novim letom. Izgledaju kao videozapisi snimljeni u jednom kadru, iako znamo da su sastavljeni od niza fotografija koje slika rover.

Ingenuity je dosada poletio pet puta u iznimno teškim uvjetima i prorijeđenoj atmosferi Crvenog planeta. Prešao je udaljenost od 266 metara u samo nekoliko minuta koliko su trajali letovi, popeo se na visinu od 5 metara, te sve ovo izveo u autonomnom načinu rada.

Za letove, helikopter koristi dva koaksijalna propelera sa promjerom od 1.2 metra. Pogonjen preko solarnih panela, te koristi dvije kamere instalirane na njega za navigaciju i snimanje terena.

Treba naglasiti kako je NASA i službeno produljila program ovog dijela misije, te će Ingenuity izvoditi letove sve do kraja kolovoza. Ukoliko se u međuvremenu ne dogode neki tehnički problemi, pretpostavlja se da će i tada misija biti dalje produljena.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• NASA. (n.d.). NASA’s perseverance Captures video, audio of FOURTH Ingenuity flight.
• ScienceAlert. (n.d.). Have a listen to the historic sound of ingenuity flying on mars.
• Wall, M. (2021, May 07). Perseverance rover captures sounds of Mars helicopter Ingenuity’s flight in awesome First (video).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube