kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • VIDEO: Čovjek uspostavio kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom pomoću kućne antene
Svemir

VIDEO: Čovjek uspostavio kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom pomoću kućne antene

ISS. Izvor: interestingengineering.com
objavljeno

Amaterski radio operater ostvario je jedan od najcool mogućih kontakta, razgovarajući s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) koristeći kućnu antenu. Radio amater, Doug, ostvario je kontakt s ISS-om dok je prolazila iznad SAD-a u srpnju 2023.

“Ostvario sam brojne kontakte glasom i APRS-om preko FM satelita i ISS repetitora”, napisao je Doug na svojoj YouTube stranici. “Ali uvijek sam želio razgovarati s astronautom. Tijekom vikenda na Memorijal Day, konačno sam ostvario taj kontakt. Kontaktirao sam ISS i razgovarao s astronautom Woodyjem Hoburgom. Kakvo uzbuđenje.”

Iako naravno imaju druge dužnosti na svemirskoj postaji, mnogi astronauti imaju radio amaterske licence i rado razgovaraju s operatorima ovdje na Zemlji. NASA, ESA, CSA i Roscosmos svi sudjeluju u programu Amaterski radio na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ARISS), koji potiče školsku djecu da kontaktiraju svemirsku postaju, s ciljem proširenja njihovog interesa za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. ISS tijekom cijele godine provodi nekoliko sesija razgovora sa školskom djecom putem radija, ali povremeno ostvaruje i kontakt s amaterskim entuzijastima koji koriste vlastitu opremu.


“Prilično je rijetko razgovarati s astronautom izvan zakazanog obrazovnog kontakta. Postoji nekoliko faktora koji se moraju uskladiti da bi do toga došlo”, objasnio je jedan radio amater portalu IFLScience nakon što su on i njegova kćer Isabella ostvarili kontakt s astronautom Kjellom Lindgrenom u kolovozu 2022.

“ISS mora prolaziti unutar LOS-a [Linija Vida]… u vrijeme koje se podudara s slobodnim vremenom astronauta, tj. oni ne smiju raditi službeni zakazani zadatak. Mora postojati astronaut koji aktivno koristi opremu Amaterskog radija za neplanirane kontakte.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.