kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Rusija i NASA produljuju suradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici do 2025
Svemir

Rusija i NASA produljuju suradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici do 2025

ISS. Izvor: interestingengineering.com
objavljeno

U kontekstu održavanja međunarodne svemirske suradnje, Roscosmos, ruska svemirska agencija, objavila je u četvrtak da su Rusija i NASA postigle dogovor o nastavku zajedničkih misija na Međunarodnu svemirsku stanicu (International Space Station – ISS) sve do 2025. godine. Ovaj dogovor jamči kontinuitet suradnje dviju svemirskih sila u transportu posada na ISS, unatoč tenzijama na međunarodnom planu.

Specifičnost ovog partnerstva leži u provođenju križanih letova, što podrazumijeva zajedničke misije posada sastavljenih od članova različitih nacionalnosti. Ova strategija predstavlja jedan od rijetkih aspekata suradnje između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, osobito u svjetlu nedavnih geopolitičkih promjena vezanih uz situaciju u Ukrajini.

“Odlučeno je nastaviti s križanim letovima do kraja 2025. godine,” ističe Roscosmos u svojem službenom priopćenju. Ova odluka reflektira namjeru da se očuva pouzdanost i funkcionalnost ISS-a kao kritične infrastrukture za globalne svemirske operacije.

Strateški cilj ovog dogovora također obuhvaća osiguranje stalne prisutnosti predstavnika obiju agencija: najmanje jednog člana Roscosmosa na ruskom segmentu i jednog člana NASA-e na američkom segmentu stanice. Ovime se želi garantirati neprekidna operativnost i međunarodna suradnja unutar Međunarodne svemirske stanice.


ISS, koji je originalno lansiran 1998. godine kao simbol post-hladnoratovske suradnje, nastavlja biti ključna platforma za međunarodne svemirske misije. Partneri uključeni u projekt — SAD, Rusija, Europa, Kanada i Japan — trenutačno su se obvezali na podršku i operaciju stanice do 2024. godine. Međutim, postoje ambicije za produženje tog perioda, posebno iz strane SAD-a koji izražava interes za nastavak suradnje sve do 2030. godine.

Rusija, koja je ranije nagovijestila mogućnost povlačenja iz projekta nakon 2024., nedavno je ažurirala svoje planove, izražavajući ambiciju za korištenjem ISS-a do 2028. godine. Ovaj korak ukazuje na važnost kontinuirane suradnje i zajedničkih napora u istraživanju svemira, osiguravajući tako daljnji napredak i inovacije u ovom izazovnom, ali vitalnom području ljudskog pothvata.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.